2015. máj 08.

6. Belga Sörfesztivál - új szelek és tradíció a belga sörök világában

írta: pif
6. Belga Sörfesztivál - új szelek és tradíció a belga sörök világában

Idén május 15-17. között már hatodszorra kerül megrendezésre a Belga Sörfesztivál Budapesten. Már tavaly áttelepültek a Vajdahunyad Várból a sokkal kellemesebb Bálnába, ahol a belső tér is tágasabb, és amellett, hogy szabad téren is lehet sörözni, a sörök mellé gyárilag adott a Gellért-hegy és a Budai Vár panorámája.

4468-belga-sorfesztival.jpg

A Belgaco tárházában kapható hagyományos belga sörstílusok (belga blonde-ok, dubbelek, trappisták, lambicok stb.) természetesen felvonulnak a feszten, de felettébb érdekes, hogy az idei sajtóanyagban a cég inkább a nem-belga belga sörökre koncentrál. Mivel nem szeretem szolgaian besmittelni az - amúgy idén is igencsak informatív - sajtóanyagot egy kicsit jobban körüljártam, mit is kínálnak a Bálna gyomrában idén a sörre éhes fogyasztóknak. "Kutakodásaim" alapján három markáns üzenet és irány állapítható meg.

1. Szeretnének a hagyományos európai söröket kedvelőknek is kedveskedni és bevonzani őket - A netes elővételben váltott kóstolójegyek mellé gyárilag kap a kedves látogató egy pohár Gallica Premium Pilst, amelyről nem találtam semmilyen további infot, így be kellett érnem avval, hogy: "pilseni típusú új belga sör, amelyet tiszta, aranyló szín és könnyű, komlós ízjegyek jellemeznek." A cseh sörök barátai nem ezért fogják ostromolni a fesztivált az tuti, de tovább is lépek.

2. Új hullámos sörök - Kihagyhatatlan ziccer, az IPA-n edződött sörforradalmi nemzedéknek az új, erősen duvel_tripel_hop_2015.jpgkomlózott sörstílus, ennek is emblematikus belga képviselője, a Duvel Triple Hop, amelybe minden évben más sztárkomlót kevernek a sörmesterek. A Citra (2012), a Soraci Ace (2013) és a Mosaic (2014) után idén az Equinox ("lánykori nevén HBC 366), a Hop Breeding Company (amúgy ők jegyzik a Citra - HBC 394, és a Mosaic - HBC 369 komlókat is) brendnyú komlója került sorra, azaz sörre. Amit olvasni lehet róla, hogy trópusi gyümölcsözön, papaya-, lime-, dinnye-, alma- és zöldbors-aromákkal bír, amik ráadásul intenzívek is, hisz 2,5-4,5 ml /100g az illó-olajtartalma, ami brutál érték, kb. a két-háromszorosa egy nemeskomlóénak, és az alfasav-tartalom is 14-15,5% között mozog. Hopheadeknek delirium_argentum_jpg.jpgmindenképp kötelező tétel. És ezzel még nincs vége, mert a Delirium 25 éves évfordulójára egy Delirium Argentum fantázianevű 7,8% alkohollal bíró IPA-t főzött. Amit kiderítettem róla, hogy hidegkomlózott és búzamalátát is raktak bele, így méltón ünnepelhetjük a főzde és fogyasztó "ezüstlakodalmát" (Argentum - Ag - ezüst) a Delirium sörrel.

3. Tradíciók felé is veszik az irányt - Aki meg a hagyományos belga "ancien regime"-sörízeket kutatja, az biztos elmélázott már, milyen sört ittak a derék barátok a középkorban. Egy történelmi üzenetű malátázással érkezik a Deliriumot is gyártó Huyghe-sörfőzde söre, az Abdij Averbode. Averbode premontrei apátság Flandriában, averbode_bier_sfeer_-zonder_handen_jpg.jpgés ennek a középkori tradíciónak a 2014-es felélesztése és tribute-söre ez az árpa-zab-tönkölymalátából főzött 7,5%-os erős belga ale. És persze lesz hordós 8,5%-os strong ale, a Palm Cornet, amibe Saaz és Target komlók kerültek, egy gazdag, gyümölcsös észtereket produkáló élesztővel van erjesztve, és ráadásként a - vélhetően barrique - hordóból egy kis vaníliaaroma is hozzáadódik az ízélményhez.

cornet_uveg_es_pohar_jpg.jpg

Akinek meg ez az újdonság-tűzijáték sem elég, az a 196 féle sörből, köztük az 55 féle csapoltból tuti megtalálja a magáét. Én biztos, hogy - mivel küszöbön a nyár - körbe fogok nézni, milyen jó minőségű Gueuze-ök és Saisonok vannak a Belgaco tarsolyában.

Ja és, hogy mindezt mennyiért?

Jegyárak:  Sörkedvelő 2800 HUF (pohár és 3 zseton)
                 Sörrajongó 4000 HUF (pohár és 5 zseton)
                 Minden további zseton 600 Ft/db

Nyitva tartás: pénteken 17:00-23:00
                                                             szombaton 12:00-23:00
                                                             vasárnap 12:00-20:00

Egy tipp: A - szokásosan középmagas - árak miatt érdemes a csapolt sörökre és a különlegességekre koncentrálni, mert a többi az jó eséllyel megvásárolható Budán, a Halász utcai belga sörös boltban.

Szólj hozzá

belga ale ipa sörfesztivál