2018. okt 18.

Terroirizmus Kőbányán - Monyo Hungarian Terroir Series I.

írta: pif
Terroirizmus Kőbányán - Monyo Hungarian Terroir Series I.

Idén már nem csak a sörre bor, hanem a borra sör is általánossá válik a magyar söréletben. A KKK-sörfőzők elkezdtek kísérletezni a hordós érleléssel, és a borral (musttal) való érleléssel. A Monyo se ma kezdte, de most szintet lépett, kihozta a Hungarian Terroir-sorozatának első két darabját.

monyoterroirspontansyrahimg_6974_masolata.jpg

A más italok hordóiban történő érlelést a whisky-imádóknak nem kell bemutatni, sok hosszan érlelt whisky különböző hordókban (sherry, portói, vörösbor, rum, de akár tokaji aszú) érlelve nyeri el a végső karakterét. Ezt a stílt a sörösök is átvették, és így születnek egy - amúgy önmagában is remek - alapsörből izgalmas változatok. A számomra egyik legkedvesebb De Molen-nek rengeteg ilyen főzete van, de a Kentucky Ale alap- és Bourbon-hordós változatánál is megtapasztalhattuk már, milyen változások történnek egy hordós érlelés során a sörrel. 2 éve Armando Otchoa, alias Kővári Csakajósör Gergő a moldáv Litra Brewinggal közösen álmodta meg a brettes hordóérlelt sorozatot, a Kollabrettet, a Mad Scientist Funk Soul Brother-je vagy a közelmúltból ia miskolci Zip's jó példája, az Angel's Ser-rel, amit musttal dúsítottak, és Jameson-os hordókban kerekítettek, formáltak. Az új, összetettebb ízkarakterek keresése más magyar sörfőzők fantáziáját is megmozgatta. Musttal érlelve készült - a teljesség igénye nélkül - a Sisters of Kapucinus, a Rothbeer Borbeer, vagy a Dimbo Lab Riesling Saison, amiből amúgy most jön ki az új főzet. Persze a belgáknál sem ismeretlen a spontán erjesztésű sör, amibe szőlőt raknak. A Cantillon minden évben elkészíti a Saint Lamvinus-t, amibe a klasszik francia fajták, a Merlot és a Cabernet Franc kerülnek.

Tavaly azt írtam az egyik posztban, hogy "érdemes lenne a továbbiakban is nemzetközi közönségnek is bemutatni a whisky-s, konyakos, sherry-s hordók helyett egy magyar sör magyaros erényeit." A Monyo-s srácok, vagy olvasták a Sörbúvárt, vagy egy véleményen vagyunk, mindenesetre a felhívás célba ért... Persze a Monyo sem ma kezdte a fahordós érlelést (pl. Anubis) és a terroir ugyan a borászatban kicsit összetettebb jelentésű, de az új sorozattal a magyar borvidékek jellemző vagy modern, divatos fajtáinak hordóiban érlelve igyekeznek megmutatni, mit kezd egy boroshordó egy adott sörrel, és - bár a paprikás sör is bemutatkozott már külföldön, Reketye-De Molen Paprikator - így mutathatnak be egy igazi magyaros ihletésű italt a nagyvilágnak. Ahogy egy angolnak vagy franciának a Cabernet Sauvignon helyett izgalmasabb egy Tokaji Furmint vagy egy Somlói Juhfark, úgy egy holland vagy egy amerikai is feltehetően jobban izgalomba jön, ha nem egy ezeregyedik dupla NE IPA-t, hanem egy magyar boroshordóban érlelt sört mutatnak meg neki hungarikumként.

monyoterroirspontansyrahimg_6987_masolata.JPG

Monyo Hungarian Terroir I. - Spontan Syrah - a villányi Heumann Pincészetből származó Syrah-törköllyel, boroshordóban érlelt spontán erjesztésű sör. Illat: Elegáns, kifinomult, egy csipetnyit brettes bouquet, majd szép gyümölcsösség - csipkebogyó egres, nyári alma. Megjelenés: Narancsos, óarany szín, visszafogott fehér hab. Íz: Egy gueuze és egy rosé pezsgő hangulata, amit kiemelnek a lágy elegáns buborékok, kis cukrossággal, enyhe ásványos majd boros, hordós felhangokkal. Óvatosan induló, majd tökéletesen adagolt fanyarság és sav, kis tanninos, siller-boros zamat. Ha több lenne már túl boros volna, ha kevesebb, nem lenne elég karakteres. Így remekül egyensúlyoz a határon, de marad a sörös jelleg. Csodás sör, amit érdemes eltenni, mert még sokat fog formálódni, de már most nagy élmény!

A Spontan Syrah óvatosan adagolt savait és fűszerességét remekül kidomborítja egy kis kevésbé intenzív ízű kecsesajt. Én egy krémes Camembert és egy kis Gouda-t választottam, hozzá egy kevés póréhagyma vagy újhagyma zöldje ad egy kis ropogósságot. A kecskesajt kiemeli a brettes, boros karaktert és a krémes enyhén sós ízvuilág előtérbe hozza a finom savakat.

A Kraft főzdék ráéreztek arra, hogy a borosok nyitottak minden izgalmas és magas színvonalon készült italra, és a korszellemnek megfelelően az eltartott kisujj és kristálypohár mellé becsempésznek egy lazább, kicsit fricskázós stílusú, meghökkentőbb ízvonalat, ami a néha merev stílusú boroknál könnyedebb, gyorsabb, csábítóbb lehet, akár az erő sötét oldala...

Szólj hozzá

hordó kraft kisüzemi Monyó spontán erjesztés