2019. jan 15.

Az Ország Söre 2018 – szakmai kóstolás két felvonásban

írta: pif
Az Ország Söre 2018 – szakmai kóstolás két felvonásban

nyertesek_2018_v1.png

2016-ban kezdődött minden, amikor a Beerselection és a Beerporn meghirdetett egy szavazást az év sörére, és néhányan (bloggerek-sörbírák-sörfőzők) úgy gondoltuk, hogy milyen jó volna szakmaibb szemmel is megnézni, milyen szinten vannak a hazai KKK (kisüzemi-kézműves-Kraft)-sörök. 2016-ban még harmincvalahány, tavaly már 64 és idén már 74 hazai sört kóstoltunk meg közel állandó csapatunkkal, Péterrel, a gerillafőzővel, komló- és malátadílerrel, Zsolttal, azaz KK (Kontár Komlókutató) kollégával, valamint Ábrahám Máté sörfőzővel (First The Craft Beer Co.) és a „nép hangjával”, Tomival, aki nemcsak sörben, de a borokban is jártas, és ez utóbbi mindnyájunk hasznára is vált, mert kicsit kívülről és általánosabban tekintett a kínálatra. Külföldi út és betegség miatt Gergő a Mad Scientisttől idén csak a statisztikákban segített, de abban annál többet. Így jött létre ez a sörös pillanatfelvétel, ami tanulságos lehet főzdének és fogyasztónak egyaránt, hosszabb távon egy kis gyűjteményként is szolgálva arról, milyen sörök írták be magukat 2018-ban a KKK-szcéna elitjébe.

046_2.JPG

Néhány szót a tesztről: nem vakkóstolás történt, hanem ugyanúgy, mint bárki, megnéztük a címkét és azt pontoztuk, amit ígért. Néhányszor előfordult, hogy egy jó sör nem kapott olyan magas pontszámot, mert egyszerűen mást vártunk ahhoz képest, amit nyújtott kóstoláskor. A borversenyeken szokásos 100 pontos rendszert használtuk, melyben:

  • a 96-100 pont a világelit söreit,
  • a 90-95 pont a csúcsszuper,
  • a 85-89 pont a remek,
  • a 80-84 pont az igen jó,
  • a 75-79 pont a jó, de semmi extra vagy enyhén hibás (pl. fiatal, túlérett),
  • míg a 70-74 pont között az úgy-ahogy elmegy söröket jelentette.

Egyöntetűen az ún. „kis tulipán” kristálypoharakból kóstoltuk a söröket, ami néhány lágernél talán nem a legideálisabb (túl sok észterességet közvetít), de szépen megmutat erényeket és hibákat egyaránt. A végső eredményhez Péter, KK és az én (Pif) pontjaimat használtuk föl, Máté és Tomi pontjai árnyalták az eredményt, de nem befolyásolták, továbbá Máté – természetesen – nem pontozott First söröket, illetve olyan Horizont söröket, amelyekhez valamilyen köze volt (tavaly nyáron még ott dolgozott, így több tételt részben ő főzött ott is). A teljes eredményhez képest, hasonlóan a tavalyihoz, ideírtuk az Untappd-értékeléseket is, a Ratebeer-pontokat azonban elhagytuk, mert sok sörnél csupán néhány értékelés szerepel, ami nem nyújt feltétlenül valós képet.

Köszönjük a főzdéknek a rendelkezésünkre bocsájtott söröket és köszönjük a Hotel Charlesnak, hogy a kóstoláshoz helyszínt biztosított!

A főzdékről: természetesen nyitott volt a sörök befogadása, nem volt célzatosság a sörfőzdék választásában, de mivel ez egy abszolút nonprofit kezdeményezés a részünkről, nem tudtunk mindenkit megkeresni és se időnk, se energiánk nem volt arra, hogy a teljes magyar kínálatot lekóstoljuk.

Általánosságban a sörökről: a trendeknek megfelelően idén is rengeteg APA és IPA érkezett, de nagyon örültünk, hogy a tavalyihoz képest jóval több láger típusú sör is volt a teszten, illetve szép számmal volt spontán erjesztésű és/vagy savanyított sör a szintén nagyobb számban szereplő porter–stout-vonal mellett. Vágjunk is bele!

Az egyszerű(bb) világos lagereknél hagyományos és csavart komlózásúakkal egyaránt találkoztunk. Ezek közül a széles körben kapható First Pilsner (85) szinte ugyanúgy teljesített, mint tavaly, így megállapítható, hogy ha nem is a legjobb cseh sörök szintje, de stabilan jó minőséget hoz.  Csakúgy, mint a szintén széles körben kapható Horizont Hidegkomlózott Lager (85), ami már első kóstolásakor, másfél éve is jól teljesített. A sima lágerek közül a legizgalmasabbnak a First egy kisszériás főzete, a Twisted Pils (88), egy hidegkomlózott pilzeni bizonyult, amit Péter az egészen kiváló, legalább 90 pontos sörök közé választott.

A lagerek között kóstoltuk a hibrid (felsőerjesztésű, de hosszan, lagerszerűen érlelt) sörökhöz sorolható Horizont Günther von Düsseldorf nevű altbierjét (91). A Horizont altbierjét másfél éve is kóstoltuk, és ha az első főzet abszolút világszínvonalát ez a mostani nem is éri el, így is bármelyik düsseldorfi klasszikus alt-főzde megirigyelhetné, rendkívüli minősége az összesítésben is vissza fog még köszönni. Az erősebb lágerek között a Szent András Monarchista tavaly óta nem nagyon változott, stabil minőséget hoz (80), de lehetne még rajta reszelgetni, míg ugyanonnan a Black Rose a két évvel ezelőtti blogposzt óta sokat javított, és ez a pontszámon (80) is érződik. Az igazi, kellemes sötétduplabak-élményt viszont az Armando Otchoa–Mad Scientst kollab, a Duplicator hozta (89), sok neves német főzde hasonló árú duplabakjával versenyre kelhet.

A búzasörök között a szentesi Zentus és a csepeli Rizmajer beküldött klasszik bajor stílusú búzáját és a Hübris witbierjét kóstoltuk, és a Rizmajer Búza viszonylag meggyőző fölénnyel nyert (86), ami annál is inkább siker, mert ár-érték arányban is messze a legjobb választás lehet a maga kb. 450-500 Ft/0,5 l árával. A Monyo Bipolar Bear nevű white IPA-ja is ebbe a blokkba került a witbieres fűszerezés miatt, de nem nyújtott akkora élményt, mint az őszi Kraft-feszten.

A DIPA/IPA/APA stílustrión belül az utóbbiak eléggé beerősítettek tavaly, de a Kisüzemi Sörfőzdék versenyének egyik gyémántdiplomás söre, a Fehér Nyúl APA most nem volt olyan meggyőző, mint a tavaszi versenyen, így ez a kategória a lágerekkel egy szinten, a 70-80-pontos határmezsgyén mozgott. Egyedül a First APA kapott 85 pont fölötti pontokat (átlagban 86-ot), megnyerve az APA-k (egyébként nem túl nagy számú) kategóriáját.

IPA-ból volt sajnos olyan, ami már elfáradt, így mindenkinek javasoljuk, hogy csak viszonylag fiatalon vegyen ipát és ne nagyon tárolgassa, hanem igya meg. A Zentus a tavalyi versenyen Tropical Kitty IPA-jával vitte el az első helyet, míg idén a First Imperial Mustache DIPA-ja volt a kategóriagyőztes (90), sőt megszerezte az ezüstérmet is, de csak egy orrhosszal a tizedpontokkal alulmaradt Zentus Double Kitty (90) előtt. A tavalyi és tavaly előtti nagy favorit a Mad Scientist Liquid Cocaine (84) most nem remekelt annyira. Azért a sima IPA-k közül a Mad Scientist állandó söre, a Jam 72 hozta a formáját (88) és a már említett Zentus Tropical Kittyvel (89), illetve a First Space Jammel (86) egyetemben szép eredménnyel zártak.

Két héttel később, már 2019-ben a náthából kigyógyult KK-val teljesen folytattuk a kóstolást. A hazai hordós és/vagy spontán érlelésű sörök idén nagyon izgalmasak voltak, ráadásul remek minőséget és egy kis magyaros ízt is hoztak az ország különböző borvidékeiről szerzett hordók (vagy must, esetleg törköly), amikkel a söröket érlelték. A Sörbúvár 2018-as évértékelőjében is a Monyo Spontan Syrah volt az év söre. Ez volt talán a legegyértelműbben nemzetközi színvonalú kategória, a kóstolók közül mindenki nagyon élvezte az értékelésüket. A Monyo Hungarian Terroir-sorozat Spontan Hárslevelűje (89) megadta az alaphangot és a Reketye Transmutation Apricot is hozott izgalmakat (84), bár szerintem az epres változat – ami nem volt itt a kóstolón – szebb nála. Szintén izgalmas volt a Jameson-hordós Zip's Angel's Sert (85) több mint egy évesen újrakóstolni: noha Pétert és KK-t kevésbé ragadta magával, a boros irányból érkezett Tomi és én is kiemelném a tokajis jegyeket, illetve a whiskey-s hordóból és a sörből érkező harmóniát. A kategóriát, egyértelműen megnyerte a Mad Scientist és a Vylyan Pincészet közös, villányi chardonnay-val megbolondított Chërka nevű söre (90), ami csodásan hozta egyszerre a borvidék chardonnay-inak jellegzetes illatát és savait és egy kellemes NE IPA tiszta, gyümölcsös komlóvonalát, úgy, hogy minden alkotóelem tökéletes harmóniában van, egyik sem akar felülkerekedni a másikon. Világszintű, izgalmas sör, ráadásul az ára is kedvezőbb, mint sok hordóban érlelt söré, nem véletlen, hogy besöpörte a bronzérmet.

A porterek és stoutok sora az egész könnyed 4-5% alkoholtartalmú söröktől a 14%-os emberes darabokig mindenféle sört kínált. A könnyedebbek közül a Fehér Nyúl Stout (85) és a Reczer T30 (84) a cseppet sem robusztus testből is szépen kihozott remek ízeket, bár néhányan megjegyeztük, hogy a T30 egy jobb minőségű kávéval szebb lenne. A HopTop – a Brau Staron bronzérmes – Midnight Expresse (85) továbbra is jó választás annak, aki finom, de nem 8+ százalékos fekete sört keres: könnyed, kakaós, enyhén gyümölcsösen észteres és megfizethető, akár a a Rizmajer új téli söre, a Bourbon Vanilla Stout (86), ár-érték arányban mindkét sör igencsak elöl végzett a kategóriában. Ambivalens érzelmeket váltott ki az Armando Otchoa–Reketye kollab, a RHDKZ (82), ami KK-nál és nálam a középmezőnyben végzett, míg Péternél, Máténál és Tominál elég jó pontokat kapott. A fentebb említettek és a talán kissé még fiatal Kwanzaa, a Reketye új milk portere (86) mellett a legerősebb sörök között kapták a legmagasabb pontokat. Közülük a Horizont Night Shift 2018 Tennessee Whiskey-hordós kiadása (89) egy leheletnyivel lehagyta a Balkezes Bagoly Coffee & Portert (88), mint ahogy egy picivel a Zip's remek és atomerős, 14%-os Smoke in the Waterjét (88) is – utóbbi egy tőzegmalátás, enyhén füstös ízvilágú, remek és nem eltúlzottan alkoholos imperial stout. A kategória zöme tehát a 85-90 közötti sávban végzett, ami abszolút biztató eredmény. 

Kóstoltunk jó pár olyan sört is, amik egyesével-kettesével képviseltek csak egy-egy stílust, ezekre összefoglalóan, kvázi „egyéb” kategóriaként térnék ki. Kaptunk például két karácsonyi sört, az Etyeki Sörmanufaktúra 9%-os, igazi téli átmelegítő Ginger Bearjét (szójáték, medvés címke!) és a Horizont csipkebogyó- és rooibos-ízesítésű Pilot Series #14 winter ale-jét (fűszerezett vörös IPA?), melyek egyaránt kissé sztereotípan hozták, amit ígértek. Üde színfolt volt tesztünk egyetlen quadrupelje, a két és fél éve készült, új-zélandi komlós Mad Scientist NZQ-1100 (88), akárcsak a Fehér Nyúl Liezon (88), egy tokajis barley wine, ami a főzde sima barley wine-jánál sokkal izgalmasabb ízeket hozott.

Ide soroltuk be az előbb négy, végül három elemű savanyúszekciót is: a Mad Scientist Magyar Uborka Saláta fantázianevű Berliner Weissejét kivettük a versenyből, de rögtön ki is utaltunk egy különdíjat, mert egy poénnak viszont öt csillagos és nagyon szépen adja, amit ígér – egy kapros uborkasalátát, amihez a kapros ízt a Sorachi Ace komló nyújtja. Nem véletlen, hogy a savanyított sörök Magyarországon is egyre népszerűbbek: a Zip's mindkét söre – Razzberry Lemonade (88), Habanero Never Dies (86) – és a Fehér Nyúl Rafa (90) is fölülmúlta a „remek” kategória fölső határát. Sőt, az utóbbi a kóstolás egyik legjobb söre lett, a szavazatok alapján s csak egy hajszállal csúszott le a dobogóról.

abra2018.jpg

A „szakértői” pontozás főbb eredményei, erősen összevont kategóriákkal számolva.

(Darabszám vs. pontozott darabszám: a 74 kóstolt sörből 7 esetben nem pontoztunk – vagy azért, mert a kapott palack(ok) hibásnak tűnt(ek), vagy azért, mert a sör nem érte volna el a jó minőség alsó határának tekintett 75 pontot. Az átlag- és szórásértékek számolása során ezeket a söröket nem vettük figyelembe.)

Összegezve a 2018-as sörök kóstolóját mindenképpen biztató, hogy a Kraft-főzdék és Zip's-rendszerrel szerelt (Zip's, First) modern főzdék mellett a feltörekvő, új, illetve megújult főzdék (pl. Reketye, Rizmajer, Ugar, Zentus) is stabilan az élbolyba kívánkozó söröket főznek. A végül 67 lepontozott sör közül 54 végzett legalább 80 ponttal, ami a palackozott minőséget illetően minden fogyasztónak igazán örvendetes. Szintén jó hír, hogy a lagervonal is erősödik, illetve hogy a savanyított, hordóérlelt sörök tábora egészen intenzíven felzárkózni látszik a nemzetközi élvonalhoz. A sörszakértők pontjai alapján első helyen végzett a Horizont Günther von Düsseldorf, ami egy olyan kevésbé kurrens sörfajta esetében, mint az altbier, külön nagy szó – reméljük, hogy a magyar közönség is megszereti ezt a remek stílust, ami télen és tavasszal kellemesen átmelegít és mellette finom gyümölcsösséggel meg malátássággal is megörvendeztet.

Ugyancsak jó hír, hogy a legalább 3 - lepontozott - sört beküldő főzdék túlnyomó többsége 80 pontos átlag felett teljesített. Ebben az összesítésben a Mad Scientist meggyőző átlagpontszámmal (87,5 pont / 6 sör) lett az első, (2017-ben 85,3) és tartja a tavaly már megszerzett vezető helyét. Második helyet a Zip's szerezte meg (86,75 / 4 sör), míg a tavalyi ezüstérmes Horizont idén harmadik lett (85,8 / 6 sör), viszont a 2017-es átlagán (85,0) még javított is, de a mezőny idén erősödött. A First éppenhogy lecsúszott a dobogóról (85,5 / 8 sör). Teljes táblázat itt: - - ->

Megállapíthatjuk, hogy egyre inkább megéri hazai sörökre is költeni, és nem csupán a nemzetközi nagyágyúk (hasonlóan drága) sörei adnak igazi sörélményt a köznek. A statisztikus-kedvűek a két csatolt táblázatban a „szakértők” által felállított sorrendet és az összes pontszám alapján felállított sorrendet is megnézhetitek. Ez utóbbi táblázatban kiemelt színnel jelöltük a különösen ajánlott tételeket (85-86 pont bronz kategória; 87-88 ezüst kategória; 89+ arany kategória). Itt a szakértői, itt pedig a teljes táblázat.

Szeretettel gratulálunk a nyerteseknek, még egyszer köszönjük a kóstolósöröket a főzdéknek, és persze sörre föl 2019-ben is!

Szólj hozzá

magyar etyeki kraft horizont békésszentandrás kisüzemi sörverseny rízmajer zipsbrew Monyó hübris madscientist hoptop firstbrewery ugarbrewery fehérnyúl reketye armandootchoa zentus