2018. okt 04.

APA-s szülés - Soproni Óvatos Duhaj APA

írta: pif
APA-s szülés - Soproni Óvatos Duhaj APA

A Dreher APA és a Pécsi "kisüzemi" APA után Sopronban is begyújtották az innovációs rakétákat és egy kicsit bulváros titokzatoskodó számzáras fadobozban kipostázták a bloggervilágnak az új Sopronit.

apaimg_6819.JPG

A Soproni IPA übersikersorozata után nem is olyan meglepő, hogy a honi Heineken az APA mellett döntött. Könnyen iható, az IPA-nál kevésbé keserűbb, de azért kellemesen illatos modern stílus. Ugyan a doboz hátán szereplő etimológia - az APA-nak "18 fajtáját különböztetjük meg a világon" kitétel - erősen a levegőben lóg, de ezt már megszokhattuk a ismeretterjesztés marketinges verzióiban. És amióta az ország legújabb sörszakértője  W. Totalcar Róbert egyik videos szösszenetében a Guinness-t porternek minősítette már a szemem sem rebben...

Soproni APA ugyan már létezett korábban is, 2015-ben a Budavári Sörfesztre hoztak föl négyféle Soproni alapra készült sört, melyből a egy kicsit belga ALE-hatású APA megjelent néhány helyen csapon is. Ez valószínűleg APA-világrekord volt a maga 7,1%-os alkoholjával, de a kategóriákat a nagyüzemek sokszor rugalmasan kezelik a hívószavak miatt. Ez a mostani is 5,5% alkoholtartalmú, ami a 4,8%-as Soproni IPA-hoz képest, szintén kicsit feloldhatatlan ellentét, de ezen nem akad fenn egy jól próbált blogger, hát még a mezei fogyasztó, aki sokszor csak örül, hogy kicsit több alkoholt kapott a pénzéért, akkor ez biztos tuti. Nem lennék meglepve, ha a közvéleménykutatások eredménye alapján lőtték volna be a palettára szánt új Óvatos Duhaj családtag ABV-jét.

Mivel a soproniak IPA-ja, úgyis mint 'A' magyar nagyüzemi ale-archetípus elég magasra rakta a lécet, és minőségben eddig verte a fönt vázolt konkurenseket, nagy volt az elvárásom az új APA-val kapcsolatban, még a közepesen gyengécske óceánkék doboz színvilága sem tántorított el, hogy reménykedjek, valami jóféle - még ha nagyüzemi mércével mérve is - lapuljon a dobozban. Hát lássuk:

Soproni Óvatos Duhaj APA 5,5% ABV - Rendhagyóan a megjelenéssel kezdem, ami az új divatnak megfelelően kellőképpen hazy, azaz opálos, és kellemes Jaffa-szörpös színben pompázik és még  a habja is viszonylag kellemes. Eddig egészen kiváló. De az illatában már valami óriási katyvasz érkezik, melyben a fanyar, kicsit vecsési káposztás citromosságba keveredő malátás édes-fanyarság a domináns, Pedig mi visszafogott malátát és üde trópusi komlót vártunk. Csalódás, ami melegedve és nyílva kicsit tisztul, de a semleges enyhe szőlősség mellett újat nem mutat. Ízében is ott munkál a  fanyarság és savas érzetű keserű, amihez a kortyérzetben némi csípős komlós utóíz keveredik. Melegedve egy kicsit letisztul, de a száraz tapadós keserű utóíz és a kicsit vizesebb korty mellett semmi komoly élményt nem nyújt. Diszharmónia, nem olyan óvatosan letisztított nagyüzemi, de élvezhető recept, mint az IPA. BJCP szerint pontozva: Illat: 6/12 - Megjelenés: 3/3 - Íz: 11/20 - Kortyérzet: 2/5 - Összbenyomás: 5/10 - Mindösszesen: 27/50 azaz: "hiányoznak a típus védjegyei és/vagy kisebb hibái vannak."

Szóval a Soproni Óvatos Duhaj APA kicsit olyan - az általam is kedvelt IPA-jukhoz képest - mint amikor a hetedikes osztálybulin a leharcolt gettoblaszteren föltekerik a menő számot, és recseg és torzít az egész. Nem fog világot váltani, és még csak olyan jól sem esik, mint az IPA, ami még mindig etalon a magyar nagyüzemi színtéren, bár volna annak is hová fejlődni. Hiába a Krois Breweryben kis mennyiségben valószínűleg kikisérletezett jó középarányos, ez - nekem - nem működik. Amolyan kicsit sárga (kék), kicsit savanyú, de a mienk lett. És lehet karácsonyra hatos (3x2 - fehér-fekete-kék) Óvatos Duhaj díszpakkot forgalmazni a hiperekben. Ez most - főleg az IPA magasra tett léce miatt - nagyon nem...

Szólj hozzá

magyar apa heineken soproni