2018. dec 14.

A whiskey-s éjszakai műszak és Cserrikók Stout - Horizont: Night Shift 2018

írta: pif
A whiskey-s éjszakai műszak és Cserrikók Stout - Horizont: Night Shift 2018

A Sörbúvár 2017-ben a Horizont Sörfőzdét választotta az "Év Sörfőzdéjének", amiben igencsak nagy szerepe volt a főzde Pilot Series sörei mellett a Night Shift fantázianevű Imperial Stoutnak. A nagy sikerre való tekintettel idén is főztek egy Night Shift-et a Maglódi úton, és az alap változat mellett már egy tuningolt is palackba került, hiszen a főzde frissen vásárolt Jack Daniel's Tennesse Whiskey-s hordóiban is érleltek egy adagot. Hát perszehogy megkóstoltuk.

horizontnightshift2018img_7605.jpg

A Horizontnál a 2018-as év hozott változásokat. Ábrahám Máté a Horizont főzőmestere a nyáron átigazolt a First-höz, és helyét Varjú Előd vette át. A Pilot Series és a különleges sörök azonban maradtak. A Rice Rice Baby-s kollab után kaptam is 1-1 palackkal az új Night Shift-ből, mert Tomi tudta, hogy tavaly mennyire bejött. Ráadásul a whiskey-sre külön kíváncsi voltam, mert már a Kentucky Ale-nél megtapasztalhattam, hogy mennyit tehet hozzá egy sörhöz a jó whiskeyshordó. Nem is ragozom nagyon, belevágok.

horizontnightshift2018img_7607.jpg

Horizont Brewing Night Shift Imperial Stout Vintage 2018 - 10% - Illat: Csoki, kávé, szilvakompót, tejszínes szilvakrém az indítás. Sokkal gyümölcsösebb, nem olyan kávésan, csokisan stoutos, mint egy Imperial Stout, hanem gyümöülcsös és robusztus, akár egy Cabernet Franc. Kitöltve sherrys jegyek, kis whiskys tőzeges füstösség, és visszatér a friss ringlószilva, majd aszalt szilva, és egy marék vadon termő bogyó (csipkebogyó, ribizli, áfonya, galagonya, kökény, som), pörköltség sem érződik, csak magos kesernye, akár egy dán cseresznylikőből, amibe egy kis héj és darált mag is kerül. (Kijafa - danish cherry) és akkor be is ugrott, egy sörbe bújt Cserrikoka. Megjelenés. Kólaszín, vöröses mélybarna, gyorsan múló, foszlányokban maradó habbal. Íz: Marad a cseresznylikőr, némi csokoládéval, szilvával, aszalt szilva ágyon, enyhe likőrösséggel. Korty: Krémes enyhén alkoholmeleg, taninnos jellegű nyelv és szájpadlásösszehúzó, remek apró, selymesen élénk bubik.  

A Tenesse Whiskey Barrel Aged az előzőkhöz fás, hordós jegyeket, némi füstösséget tesz hozzá.A sörben ázó dongák illata mellett jellegzetes bourbon whiskeys vanília, tejkaramell, kis kátrányosság. Gyönyörűenmegmutatja a hordó karakterét. Minden jól érzékelhető, csak átszűrve ezen a vaníliás enyhén égett füstösségen melegedve érkeznek az első whiskey-s jegyek. Az illatban a hordó vaníliás dominanciája miatt a csokipuding, csokikrém, mascarpones kávéscsoki uralkodik, kitöltve whiskey-s krémlikőr, málnás pillecukor aromák jellemzik. Nehéz, telt illatok. szirupos likőrös, vaníliás cukrosság mindenen, kis körtés-almás brandy, almáspite, enyhén karamellizált, likőrön flambírozott körte-alma illatot tesz hozzá a hordó. Íz: Az illatok alapján édesebbre számítunk, de száraz, és szépen jönnek a hordós és a whiskeys jegyek. Korty ugyanaz, kicsit égettebb íz. Kibontja az alap változat  ízeit és felöltözteti ünneplőbe. De távolságtartó, hűvösen elegáns lesz.

horizontnightshift2018img_7610.JPG

Értem én a whiskey-s hordót, de vessetek rám követ, nekem a szimpla változat sokkal jobban bejött, a whiskey-s már didaktikus egy kicsit. Nem rossz, sőt, de valahogy nem szárnyal úgy vele a fantázia, mert pontosan tudom, mit várhatok elo tőle, azt viszont tökéletesen hozza, de a sima izgalmasabb. Nekem.

A 2018-as Night Shift desszertért kiált. A simához szillvás mascarpone-krémes csokis-kávés piskóta illene a  whiskeyshez egy kis Jack Daniel's-en flambírozott körtés csokis lepény A Horizont ismét letett egy remek sört az asztalra, és ma meg holnap ráadásul egyszerre kóstolható a 2017-es és a 2018-as két változat is. Menjetek, élvezzétek az éjszakai műszak örömeit! - - - - >  és itt is - - - >

Szólj hozzá

magyar hordó horizont stout kisüzemi