2018. dec 22.

Balkezes sárkány és más történetek - Reketye Brewery

írta: pif
Balkezes sárkány és más történetek - Reketye Brewery

Hiánypótló poszt következik. Persze a Sörbúvárnak és nem a sörkedvelőknek. Kifejezetten a Reketye Brewery söreiről szóló poszt nem született még itt a Sörbúváron - kicsit szégyeljjük is magunkat. Igaz beszámoltunk az első magyar dobozos KKK-sör debütálásáról, mely az ő nevükhöz fűződik, és a "márkasörözőjük" a Cet-ben található Jónás is előfordult már. Most ennek a tarthatatlan állapotnak is vége, hisz megkóstoltam egy dupla India Pale Lager-t és egy DIPA-t is.

reketyelefthanddragonimg_7638.jpg

A nagytarcsai Reketye Brewery már csaknem két éve elköszönt az előző sörfőzőjétől és azóta a tulajdonos irányítja a főzdei folyamatokat. Szent őrület lengi be azóta a söröket, extravagáns, nagyon karakteres, alkut nem ismerő, de nagyon szerethető minden sörük. Igazi craft-beer-fíling és magyar főzdék közül eddig nem látott collab sörök is készültek itt Magyarországon, a Hollandiában, vagy éppen idén nyáron az USA-ban. Sajátos magyaros sztereotípiák, zógenannte "hungarikumok" is helyet kaptak a sörök között, ilyen például a De Molennel közösen főzött Paprikator, egy magyar piros paprikával készült duplabak, de akad Jurassic Park-os utánérzésű sör, a savanyú vonalat megragadó Kettlesourus, ami Berlinben debütált.

reketyekettlesourus.jpg

Több kóstolódarabból a - méltán híres - Left Hand (az amerikai Balkezes)-del közösen főzött Double IPL-t, a Left Handed Dragon-t és az Armando 'KőváriCsakajósörGergő' Otchoa-val közösen készült DIPA-t a Now Sound-ot kaptam meg, természetesen az új trendnek megfelelően, dobozolva. Meg persze mást is, de az már egy másik történet lesz.

reketyelefthanddragonimg_7639.jpg

Reketye-Left Hand Brewery: Left Handed Dragon - Double India Pale Lager 8,5% Nem csak a menő címke miatt lett ez a sör neve, hanem mert belefőzték a kellemesen karakteres szlovén komlót, a Styrian Dragont, ami szépen hozza a rá jellemző illatokat: Szeder, fekete ribizli, őszibarack, mindez egy hűvös smooth olajos komlógyantába és csipkebogyós malátásságba csomagolva. Nem csak a bogyó, hanem a levelek (málmalevél, szederlevél) illata is érkezik a sörből, kis feketeribizlis Halls cukorka kapcsolódik be, a hűvös mentolos gyümölcsözönbe. Megjelenés: Mézes borostyán szín, tojásfehér dús habbal. Íz: Sárgadinnyés, bitter orange-os indítás, majd erőteljes komlókeserű köszön be, amit, kisimít a mézes malátásság. Gyógynövényes (friss kakukkfüves) intenzív keserűség dominál, de nem megy át orvosságosan buta keserűbe, csak a balance húz a medvecukros ízek irányába. Telt, enyhén alkoholos korty, szájpadlás összerántó keserű lecsengéssel. Remek, karakteres sör, szinte kívánja az intenzívebben sós ételt.

Készült is hozzá egy könnyű szendvics, lazackrémmel, korianderpastaval, chilivel, megküldve capribogyó, mandarin, aszalt barack mixszel.

Aztán jött a másik kollab-sör:

reketyearmandonowsoundimg_7641.jpg

Armando Otchoa-Reketye: Now Sound DIPA - 9% Joggal vártuk volna, hogy Armando és a Reketye egy emberesen keserű komlós West Coast IPA-t tesz le az asztalra, de ebben a sörben kissé meglepően inkább a malátásság és egy angolos IPA-khoz is hasonló vonal dominál. Illat: narancsos barna nádcukor, toffee, tejkaramell, malátás kekszes felhangok. Megjelenés. Mély borostyán szín, szép tömött, bézs hab, amilyen egy dupla IPA. Íz: Itt is jön a kekszes maláta, narancslikőrös, karamelles olyan klasszik narancslekváros keksz, kis koriander, mézes mentaszósz, hűvös, elegáns, nem alfasavbombázós komlóíz. Nem érződik rajta a magas alkohol, itatja magát, és nagyon kellemes téli estékre is kíváló sör. Csak legyen elég!

reketyearmandonowsoundimg_7671.JPG

Hozzá el tudnék képzelni egy tuti narancsos kacsát, akár burgerben is hagymalekvárral, vagy egy mentaszószos gránátalmás báránycombot, húslével és tejszínnel készített mentás édesburgonyapürével, de akár egy jó desszertet, egy sós karamelles vajaskeksz alapú sajttortát, narancslekváros zselével a tetején.

Mindkét Reketye sör tökéletes választás, és - ízlések és pofonok - a Left Hand-es is izgalmas volt, de nekem a Now Sound állt igazán közel a szívemhez, pont a visszafogott, klasszikusabb ízvilága miatt.

Szólj hozzá

magyar ipa láger csakajósör reketye armandootchoa