2019. feb 06.

Sörre bor - új Radical Series sörök a Monyo-tól

írta: pif
Sörre bor - új Radical Series sörök a Monyo-tól

A magyar borokról már rengeteg nemzetközi borguru elmondta, hogy nem a CabSav-CabFranc Cuvée-kkel kell betörni a nemzetközi életbe, hanem a helyi őshonos fajtákból készült borokkal, a Kadarkával, Furminttal, Kéknyelűvel stb. Valahogy így érzem ezt a söröknél is. Egy akárhányadik tripla IPA, vagy egy whisky-s hordóban érlelt Russian Imperial Stout önmagában nem üti meg a nemzetközileg is túltelített ingerküszöböt, de egy helyi sajátossággal megcsavart modern stílusú sör már igen. Persze nem egy kolbászos sör a megoldás, hanem  a helyi borok harmóniáit kihasználó musttal, szőlőtörköllyel, magyar boroshordóban érlelt sörök lehetnek a hírnév alapja.

monyoradicalsaisonbatokajiimg_8125.JPG

A Zip's Angel's Ser, a Rothbeer-Haraszty Vallejo Borbeerje, vagy az éves kóstolásunkon előkelő helyen végző Mad Scientist-Vylyan Cherka eklatáns példák lehetnek, de a Monyo Hungarian Terroir sorozata az első igazán átfogó próbálkozás evvel kapcsolatban. Ide tartozik persze a hordóérlelt Anubis, és Németh Antiék már a másik small batch-sorozatot, a Radical Series-t is kissé boros irányba terelték az utóbbi főzetekkel. A két új darab közül az egyik a Magic Always Comes With A Price, egy Brut IPA, új-zélandi komlóval és 200 liter Olaszrizlinggel, a másik pedig a Brewing After Sex is Very Relaxing, egy Saison Tokaji Szamorodnis hordóban érlelve, mely a Balassa- és a Gizella-Pince közreműködésével készült.

monyoradicalbrutipaimg_8115.JPG

Kezdjük a Brut IPA-val, ami a NE IPA után az IPA-k új slágeriránya, egy csontszárazra leerjesztett IPA, amiben a komlós jegyek megvannak, de az extra brut pezsgőkhöz hasonlatosan minimális maradék cukor található bennük, innen a név is. Azért Champagne még nincs veszélyben a Brut IPA-któl, de így szőlőlével és a megfelelő komlókkal bolondítva egy remek ital, de olyan kellemes savasság, mint egy Champagne-ban, vagy Cava-ban sohasem lesz bennük, csak ha spontán érlelésű vagy savanyított is a tétel.

monyoradicalbrutipaimg_8117.JPG

A Monyo - Magic Always Comes With A Price egy 6,3%-os Brut IPA Wai-iti komlóval és Olaszrizlinggel érlelve. Maga a Brut IPA, mint stílus, nekem egy kicsit üres, pont azokat a szépségeket nem látom benne, mint amit egy NE IPA, vagy pl. egy West Coast IPA nyújt. Ha egy pezsgővel mérjük össze, biztosan alulmarad. Így borral, illetve musttal erjesztve viszont kap egy üde friss ízvilágot, ami egy könnyed Frizzante-hoz teszi hasonlatossá, és elképesztően jó könnyed frissítő lesz belőle. Buborék, gyorsan illanó szőlős, enyhén fanyar jegyek, kis élesztő, kevés ízes kesernye. Bármikor szívesen innám, de nyugodtan előhúzható pezsgős alkalomra, vagy egy Aperol Spritz betétjének is elkelne, viszont a helyén kell kezelni. Játékos, gyorsan fogy, és jól behűtve, nagyszerű.

monyoradicalsaisonbatokajiimg_8127.jpg

Más a helyzet azonban, ha egy Saison-t bolondítunk meg egy kis szőlővel, ráadásul kap egy kis "terroir"-jelleget a hordók miatt, ami nagyon jellegzetesen bemutathat egy adott borvidéket, és mégsem lesz tőle sztereotíp a sör. Egy kis brett meg amúgy sem árt a Saison-élesztő mellé, sőt.

Monyo - Brewing After Sex is Very Relaxing - egy 6,3%-os hordóérlelt Saison. Illatában csodásan hozza a Saison-élesztős jegyeit, friss szőlő-illattal, némi körtével, őszibarackkal és félérett trópusi gyümölcsökkel. Száraz, enyhén fanyar ízeihez, brettes felhangok, kis erdei bogyós gyömölcs és száraz, ásványos lezárás jellemzi, melyet a tokajis jegyek remekül egészítenek ki. Egy picit tovább érlelve, több brettes karakterrel még izgalmasabb lehet majd a sör, lehet, hogy érdemes lesz eltenni belőle pár hónapra egy-két palackkal.

monyoradicalsaisonbatokajiimg_8128.jpg

A Monyo-Saison persze megihletett, és hozzá kevés camembert, kis áfonyát és még egy adag Bergkäse-t választottam, A Camembert a cukros élesztősséget emelte ki, az áfonya a fekete ribizlis bogyós vonalat domborította elő, az érlelt, enyhén sós hegyi sajt meg szépen megcsillogtatta a szőlős, finom savakat. Nagyszerű választás, igazi napsugáridéző a februári hidegben.

Szólj hozzá

magyar hordó kraft ipa kisüzemi saison Monyó