2018. sze 19.

Komlószüret - Wet Hopped Ale

írta: pif
Komlószüret - Wet Hopped Ale

Őszi napfény, karókra fölkúszó kunkori kacsok, vidám fiatalok teli ládákkal, szüret. Csak ez nem a pannon földön megszokott szőlő, hanem immár a harmadik komlószüret a váli Uradalmi Sörmanufaktúrában. Mert a komló is szeptemberben érik be, és az elmúlt években több magyar KKK-főzde is elkezdett saját komlót nevelni, és friss komlós sört, ún. Wet Hopped Ale-t készíteni, amiben a komlót a szüret után 1,5-2 órával már be is zuttyantják a forralóüstbe.

01_1.jpg

...Félreeső völgy ölében,
Sűrű árnyak enyhhelyében;

Oh milyen jó volna ottan,
Abban a kis házikóban,
Élni, éldegélni, szépen,
Békességben, csöndességben!…  (Vajda János: A váli erdőben - részlet)

img_6642.jpg

Az Uradalmi bázisa valóban egy ilyen meseszép majorságban található, és vannak sörös gyökerei is a birtoknak, hisz a 20. század elején itt volt a Dreher-gyár modern gazdasága, egy marhafarmmal ahová a sörgyári malátatörkölyt hordták ki az állatoknak. Jelenleg kb. 70 tő komló található a birtokon, főleg Cascade, Chinook, de akad Northern Brewer és a Monyo és az Uradalmi által újra felfedezett, és a Délvidékről ide telepített "ősi" magyar komló, a Bácskai is megtalálható a sorokon.

A komlót a nagy ültetvényeken már géppel szüretelik és dolgozzák föl, de ilyen kicsiben az nincs, így elkél a létra a három méteres magasság fölé kúszó komlóhoz, és a leszedett növény szárairól - a söröspohár-emelgetésben megfáradt - dolgos kezek gyűjtik ládákba a komlótobozkákat, melynek a belsejében ott lapul a kis sárga por, a lupulin, amiből az illó olajok és az alfasav az illatosító-ízesítő és fertőtlenítő vegyületek oldódnak ki a sörfőzés során, hogy a sört megédesítsék, azaz keserítsék.

Az Uradalmi mellett a jászapáti Yeast Side és a Legenda is szüretelt komlót, és a friss komlóból a Monyo (Uradalmitól) és a Hop Top (Yeast Side-tól) is készít Kraft friss komlós sört.

A komlószüret főleg, ha nincs túl sok komlótő és a társadalmi munkások mind sörös illetve street food-os berkekből és más barátokból jönnek össze, van közös téma bőven, és hát az sem baj, ha az Uradalmi és a Monyo király sörei is a csapra kerülnek közben, bár ilyenkor kicsit megcsappan a termelékenység. Szóval király buli az egész, jó levegő, csodás környezet és egy kis személyes büszkeség, hogy az ember keze munkája is benne van, még ha áttételesen is egy - itt aztán tényleg - kézműves sörben.

img_6641.JPG

Köszi Dávidnak, a házigazdának a vendéglátást és az élményt, és nagyon várjuk, úgy 1-1,5 hónap múlva a végeredményt!

Addig meg találtok friss komlós sörről olvasnivalót a Sörbúváron, itt - - - > , vagy ez a másik írás a Pyraser Hopfenpflücker-ről szól, ami az egyik kedvencem, úgyhogy ha szembejön, azt mindenképp vegyétek vedeljétek, és hozzatok nekem is...

Szólj hozzá

komló uradalmi Monyó yeastside