Vágott, rigó, avagy a sörszendvics
A sörivó emberek néha szeretik a változatosságot. Ez a legextrémebb esetekben odáig fajul, hogy a sörüket egy egy arányban keverik limonádéval, de erről a barbár szokásról majd Pável barátom ír később.
Maradjunk most egy kellemesebb koktélnál, a barna és világos ser keverékénél. Nem lehetetlen, hogy az vezette a sörösöket (és persze a csaposokat) erre a szokásra hogy egy bizonyos főzde világos söre túl karcos, száraz, a barna pedig elég édes, így a kettő közt félúton egy kellemes, és színre is tetszetős, félbarna nedűt kapunk. Akárhogy is lehetett, a német és osztrák területen használt Rigoletto bizonyosan a bohóc fekete, fehér kabátjára utal, és ebből lett a nálunk használatos rigó szó, melynek tehát a madárhoz vajmi kevés köze van. A cseheknél, szlovákoknál használt rezané pivo nevében is benne van miről van szó, vágott, tehát félbe vágott sörről.
Ha csak szép lazán egymásba csapolják a kétféle színű sört, akkor csak egy gomolygó félbarna folyadékot kapunk.
Ennél izgalmasabb az a változat, amelynél óvatosan rétegzik a könnyebb sörfajtát a nagyobb fajsúlyúra, ilyenkor lehet igazán vágottról beszélni.
Jómagam eddig mindig Révkomáromban fogyasztottam vágottat, Krusovicei serekből készültet, méghozzá az Európa udvarban.
Itt fent látható is, hogy alul ücsörög a barna krusó, a tetején a világos, azt példázva, hogy egy alacsonyabb alkohol-, ámde magasabb cukortartlamú folyadéknak nehezebbnek kell lenni, és ez így is van.
Igen ám, de akkor ez itt alább micsoda?