2018. nov 09.

Kraft-sör tűzijáték - Mad Scientist-Horizont collab: Rice Rice Baby

írta: pif
Kraft-sör tűzijáték - Mad Scientist-Horizont collab: Rice Rice Baby

A Mad Scientisttől eddig sem volt idegen az extrém sörök bemutatása. Extravagancia, különleges alapanyagok, meglepő ízek. A Horizont inkább a szépen megmunkált, laikusoknak is könnyebben megfogható söreivel lopta be magát a sörösök szívébe. De ennek vége.

horizontmadricebabyimg_7363.JPG

Az "őrült tudósok" sörmestere, Závodszky Gergő sok kollaboráció után gondolt egyet és bekopogtatott a szomszédba, a Horizonthoz, és Újlaki Balázzsal összeraktak egy amolyan igazi Kraft-sört. Persze a Horizont sem ma kezdte, hisz a Pilot Series söreivel és a Night Shift-tel (aminek - latest nyúz - egy  évjáratos és egy whiskey-hordós változata is hamarosan érkezik) már ők is megmutatták, hogy tudnak ők nagyot is gondolni. Hát gondoltak. Még januárban főztek közösen egy Barley wine-t amit szaké élesztővel erjesztettek. Már itt látszott, hogy a sör nem lesz olcsó, mert két hónapig csak erjedt (a szaké élesztő már csak ilyen, dolgozik 1-2 hetet, pihen, aztán újra nekiveselkedik) és hat hónapig a Soltész Pincétől kapott tokaji boros hordóban, - melyben előtte egy 2013-ban aranyérmet nyert 6 puttonyos aszú lapult - tovább kerekedett. Ennyi energia és idő ráfordítása után nem csoda, hogy az ára is magas, de csúcsborok vagy pláne whiskyk mellett még mindig elfogadható, ha barátinak nem is mondható. Tehát a főzdék, a főzőmesterek a maguk részéről mindent beleadtak, hogy 900 liter extravagancia születhessen. Ez nem is a korsószámra csak finom cseh söröket, vagy literszám APA-t kortyoló sörösöknek készült, itt tényleg a sörvadász geek-ek a célcsoport.

horizont_x_mad_scientist_rice_rice_baby_4.jpg

A szaké egy rizstől opálos, ködös, enyhén fanyar, nálunk hibásan rizspálinkának aposztrofált frissítő ital, amire a rizs-sör, rizsbor találóbb kifejezés. Az eljárás nagyon hasonlít a sörkészítéshez. A rizs, a kukorica mellett - főleg Távol-Keleten, ahol bőven akad - a legtöbbször pótanyagként jelenik meg a sörfőzésben, ami olcsósítja az előállítást. Hát itt nem olcsósított, hanem karaktert adott, ami a szaké-élesztőnek tuti terepet biztosított, hogy dolgozhasson. Ezt a remek és gazdag alapot formálta tovább a hordó, és kapta meg végül a barley wine a végső, nagyon sokrétű kerekségét.

horizontmadricebabyimg_7367.JPG

Mad Scientist.-Horizont: Rice Rice Baby 9 % - Illat: Üvegből még a full intensive édes tokaji a meghatározó, mézes, muskotályos, sárgabarackos, körtés jegyekkel hozzá rizsszirup és kis keleties fűszerfelhő csapódik. Megjelenés: Múló habfoszlány, olajosan rezesen, narancsos csillogású, lágy buborékokkal. Íz-korty: Pohárba töltve az aszús borosság már csak a formálódó összharmóniából vehető ki, érkeznek a vermutos, fűszeres likőrös, hordós grappa, és enyhe diósság és a szaké utánozhatatlan fanyar-édes aromái. Mellé megvizsgálva egy minőségi, nem túl erős 12%-os szakét, gyönyörűen megragadható a rizs és a szakés jelleg. Megkóstolva a barley wine jellegzetes mazsolás, desszertboros szőlőssége, datolya az indulás, mellé érkezik a szilva, a füge, némi szőlőhéjas keserű, A komló itt csak statiszta, valahol a háttérben egyensúlyoz. A krémes nagy testbe, szépen simul a lágy szénsav és az alkohol, ami jelen van, de nincs intenzív likőrös melegség, csak ízek, ami a korty végén egy kis hűsítő marokkói mentás szájízzel zár, utóhatásként némi datolyalikőr is kivehető. A szakét mellékóstolva hihetetlen mód jön a szaké fanyar gabonássága, csak a Rice rice baby sokkal izgalmasabb a tokaji aromák, a hordó és a kellemes szénsav miatt.

horizontmadricebabyimg_7362.JPG

A Rice Rice Baby olyan mint egy remekül megmunkált ékszer, mindig korty után más csillogással jelentkezik, de ahogy egy ékszer is, ez is nagyon megosztó. Tökéletesen csiszolt darab, de - és ez már az abszolúte szubjektív faktor - nem ez lesz a kedvenc emlék. Ám az biztos bőven ad okot izgalomra, és gondolkodásra. Kóstoljátok, amíg lehet...

Szólj hozzá

magyar hordó kraft horizont kisüzemi barleywine madscientist