2018. okt 31.

Valamit a New England IPA-kről - First Viktoria's NEw Secret NE IPA

írta: pif
Valamit a New England IPA-kről - First Viktoria's NEw Secret NE IPA

Találós kérdés: Úgy néz ki, mint a békebeli Jaffa-szörp, trópusi gyümölcsös illatbomba, kellemesen, de nem túlzottan kesernyés frissítő. Mi az? Igen, ez a New England IPA.

neipafirstimg_7110.JPG

A sörforradalom az USA-ból érkezik, ezt már tudjuk jól. Az IPA, ennek a sörforradalomnak a kultikus sörfajtája is onnan kezdte meg a világhódítást. Az első American Style India Pale Ale-ek a 70-es években indultak világhódítani, az újonnan piacra dobott Cascade komló jóvoltából.Aztán ahogy a kedvelt italoknál már megszokott, a sörmesterek igyekeznek újítani, új ízeket keresni, a saját frazeológiájuk szerinti főzetet alkotni. Így jött létre az erősen komlóhangsúlyos West Coast IPA, az inkább a különlegesebb malátákkal domináló East Coast IPA, keverték az IPA-t különböző belga sörös fűszerekkel White IPA, készült áztatott sötét malátás változat, Black IPA, és Vermontban (egy ideig ez a stílus a Vermont IPA nevet is hordozta), a The Alchemist-nél  megszületett egy új stílus a később New England IPA-ként a törénelembe vonuló őrület. A lényege, hogy extrém mennyiségű komlóval készül, de ez a komlóillat és -íz főként hidegkomlózás, azaz az erjedés közben hideg áztatás folytán kerül a sörbe, és olyan élesztőtörzzsel erjesztik, amely szinte nem hagy semmilyen mellékízt (észtereket, fenolokat, egyéb vegyületeket), hanem nyílegyenes, sallangmentes módon mutatja be a komló aromáját és zamatát a sörben. Amíg nem kóstoltam a másik ikonikus NE IPA-kat készítő főzde, a Tree House háromféle IPA-ját, igazán nem is értettem, miért olyan nagy flash ez a stílus. Komlóbombát jó arányérzékkel adagolni sok sörfőző tud, de a tiszta ízvonalat az erjedésben és a komlózásban megőrízni már jóval kevesebben, mert 1-2 Celsius fok erjesztés közben, vagy egy kicsivel tovább az erjesztőben hagyott sör már annyit változtathat a végeredményen, hogy jó, sőt remek sör lesz, de nem lesz benne az a végletekig kifinomult tiszta ízvonal, ami csak a legelegánsabb, többszáz eurós pezsgőkre és száraz fehérborokra jellemző. Ilyet alkotni nagyon nagy mesterség. Hozzátartozik ehhez, hogy az igazán jó NE IPA-k is csak frissen mutatják azt a csodás tiszta ízt. És az új örület, a csontszárazra leerjesztett Brut IPA is itt van már a láthatáron,

A magyar KKK-sörök között már jópár NE IPA-t kóstolhattunk. A teljesség igénye nélkül talán a legemlékezetesebbk a Mad Scientist (sörmester: Závodszky Gergő), Brew Your Mind (sörmester: Himmel Oliver),  és a Horizont mutatott föl maradandó darabokat. A Horizonttól "igazolt át" nemrég a First-höz Ábrahám Máté, akinek a nevéhez fűződik a First újabb kisszériás söre, a Viktoria's NEw Secret. Vélhetően azért nem Victoria, mert Beckhamné hamar beperelné a csapatot, másrészt a jó sör illetve a női fehérnemű szagolgatása teljesen más műfaj, mindkettőnek megvan a maga varázsa...

neipafirstimg_7114.jpg

First Viktoria’s NEw Secret NE IPA - 5,6% Alk. - Balling:14 - IBU 40 Illat: Igazi komlóbomba (Warrior, Simcoe, Amarillo) - Narancs, mangó, citrusok, citromolaj, narancsolaj, kevés birs, pici levendula (ez az illat érdekes mód több NE IPA-ban felbukkan), csipkebogyó, rebarbara, egres, mezei virágok, körömvirág,  Megjelenés: Igazio opálos, 'hazy' Jaff-aszörp, fehér habkoronával. Íz-korty:  száraz, ásványos, grapefruitmagos keserű, frissítő narancsos beütésű, nincs benne csípősség, mezei virágok, zöldfűszerek áradata - levendula, rozmaring, szurokfű, csombor,  tonikos hatás, telt, és az IPA-nál viszonylag alacsony 5,6% ellenére kerek, van teste, de ami érezhető, hogy nagyon tiszta az erjedés. Csak a sokadik kortyra marad a komló és jelzi, hogy megasok és kétkézzelszórt mennyiség van benne. Csapról még üdébb, de dobozból is remek, talán ott egy picit maradandóbb a keserű és egy kis enyhe csípősség az utolsó kortynál már érezhető. Ha BJCP-szerint értékelnénk: Illat: 12 Megj. 3 Íz 18 Korty: 4 Össz: 9 össz: 46 / 50 pont, ami a legjobb sörök elitkategóriájába röpíti a Viktoriat.

Amint írtam, ezeknek a söröknek a frissesség a kulcsa, a fent említett Tree House éppen ezért nem is szállít, csak a főzde boltjában lehet limitált mennyiségben megvenni a söreit, amit előzőleg frissen fejtettek dobozba. Ez a Viktoria-val is így van, úgyhogy most igyátok, illetve vegyétek, amíg tényleg ropogósan friss. A főzdének meg gratulálunk, nagyot gurítottak.

Szólj hozzá

magyar ipa kisüzemi newengland firstbrewery