2019. már 06.

Sör és sajt - Békésszentandrás újra megmutatja

írta: pif
Sör és sajt - Békésszentandrás újra megmutatja

Ugyan még mindig tartja magát a hit, hogy a bor és a sajt az igazán elegáns páros, de több más bemutató mellett most a Szent András Sörfőzde hozott el nekünk hét sör-sajt párost, hogy meggyőződhessünk arról, amit Belgiumban már betéve tud az összes sajtkészítő és sörmester. A sör egyszerűen jobb párt alkot a sajttal, mint a bor.

Sok borosban most felhorgadhat a tiltakozás, és tapasztalati úton a blogon keresztül nem tudom őket meggyőzni, viszont néhány érvet azért felsorakoztatok, miért is tartom jobbnak a sör-sajt párokat. Ehhez segítségül hívom a sörgasztronómia egyik alaptételét, az ún. 3C-szabályt. Ez az angol Compair (párhuzamos ízek)-Contrast (ellentétes ízek)-Cleansing (letisztító hatás) hármasból áll. Ez alapján megállapítható:

  • Boroknál a savasság miatt a sajttal általában az íz-ellentét párok működnek igazán jól
  • Sörök és sajtok között sokkal több az íz-kapcsolódási pont, párhuzamos és ellentétes ízek
  • Az íz-párok sokrétűsége jobban mutatkozik – a maláta, a komló, az élesztő, mind egyedi íz, amelyhez lehet kapcsolódási pontot keresni
  • Egy kóstolósornál a letisztító hatás fontos, ami a sör szénsavasságában, magasabb víz és kisebb alkoholtartalmában is megnyilvánul

A Szent András sörfőzde a Nárcisz Kézműves Sajtmanufaktúrával közösen ötlötte ki azokat a sör-sajt párosokat, amit hetente mutatnak be az Ogre bácsi sörözőben. A párosok az alábbiak:

voroskecske_napkincs.jpg

Remek választás, a vörösboros sajt enyhe fanyarsága és a kecskesajt fűszeressége remekül harmonizál a búza citrusosságával és a fűszeres (szegfűszeg, szegfűbors) enyhén élesztős ízekkel. Nekem a második legjobban ez ízlett.

post_tehengom_mutti.jpg

A gomolya remekül előhozza a Mutti újvilági komlós katakterét és nem uralja az ízeket, nem nyomja agyon a sört. Egy picit zsírosabb sajt talán jobban illene hozzá, de a meglepetés ereje és a komlósság nagyon működik.

post_cam_1993.jpg

Kicsit féltem ettől a párostól, de szerencsére nagyot tévedtem, mert a Nárcisz-féle Camembert csodásan összepasszolt az 1993-al, és remekül megjelentek a müncheni maláta muskotályosan édeskés jegyei és az utóízben a virágos komlósság és a sajt gyümölcsös jegyei is összecsengtek, csakúgy, mint a komlós keserű és a lágyan kesernyés nemespenészes ízek. Szerintem a legjobb pár!!! Ne hagyd ki!!!

post_diosgom_oarany.jpg

Talán a legevidensebb páros, a diós sajt és a bécsi maláta diós, kicsit pirítósos pörköltséggel megáldott ízjegyei szépen hozták a kötelezőt, de nagy reveláció nem volt, egy korrekt összecsengés viszont annál inkább.

post_erleltjuh_betyar.jpg

Nagyon kíváncsi voltam erre a párosra, mert a Betyár Királyt nem egy ilyen sósan karakteres sajthoz képzeltem el, sokkal inkább egy gyümölcsös krémsajt mellé, ami kékpenésszel ért, vagy egy fehér Stilton is jó lehetne hozzá. A Betyár Király túl édes volt nekem ehhez a sajthoz, nem volt számomra megfogható a harmónia, az este legkevésbé emlékezetes párja volt.

post_fustjuhgom_blackrose.jpg

A Black Rose egy sötét duplabak, ami nagyon kedveli a keményebb érlelt sajtokat (Bergkäse, Gruyere, idősebb Cheddar, Gouda). Ez az érlelt juhsajt is elég karakteres és zsíros volt, hogy megágyazzon a Black Rose testének, és a füstös juhgomolya előcsalt belőle egy "bambergi" ízvilágot, egész hasonlóvá vált az élmény a Schlenkerla Urbock-jához, ami már haladó kóstolóknak és disznóölésen edzett sörivóknak adhat izgalmakat. Egy különdíj mindenképpen jár.

post_parenyica_bandiba.jpg

A Füstölt parenyica és a Bandibá egy kicsit fáradtnak tűnt a végére. A füst a Bandibá erősebb, égettebb komlós ízét hozta elő, nem érvényesültek a komlóillatok, és nem tudott kibontakozni az édeskésebb maláta sem, így ez a pár sem került nálam a dobogóra. De ez egy vélemény, és a puding meg a sör+sajt próbája is az evés (ivás), így mindenképp érdemes mindegyik párt összekóstolni. Ezen a héten már a második párosra vethetjük rá magunkat,

Ahogy a sör-süti párosoknál, így a sör-sajt pároknál is lesz egy zárórendezvény, amikor újra meg lehet kóstolni az összes párosítást, így aki most esetleg lemarad egy-egy élményról, nem passzolja el véglegesen.

A Szent András Sörfőzde ismét megmutatta, hogy nem csak jó söröket készítenek, hanem a sörkultúrát is nagyon fontosnak tartják, és az Ogre bácsi Söregyeteme mellett sok más eseménnyel is igyekeznek a hazai sörfogyasztást egy magasabb szintre emelni, amiért újra meg újra emelem sörbúváros kalapom,  hiszen a sörgasztronómia a szívügyem.

Aki meg nem jutott eddig el a Hunyadi térre Ogréhoz, az kísérletezzen otthon a Szent András és más főzdék söreivel és különböző sajtokkal, hiszen épp ez a remek ezekben a kezdeményezésekben, hogy irányt mutatnak, ötletet adnak az otthoni sörözés izgalmainak fokozására. Ha meg valakit bővebben érdekel a téma, a jövő héten, szombaton, március 16-án látogasson el a Házi Sörfőzők éves versenyére, a Legenda Sörfőzdébe, ahol sok újdonság és a jó társaság mellett, az egyik szakmai előadás pont a sörről és a sajtokról fog szólni...

Szólj hozzá

magyar búza stout békésszentandrás láger kisüzemi sörsajt