2017. jan 01.

De mi lesz a Dreherrel?

írta: pif
De mi lesz a Dreherrel?

Nemrég érkezett a hír, hogy a Pilsner Urquell és a lengyel Tyskie és Lech, valamint a román Ursus mellett a SAB Miller versenytörvény miatt eladósorba került Kelet-Európai sörgyár-pakkját a Dreherrel egyetemben a japán Asahi Group happolta el - "potom" kb 7,85 milliárd dollárnak megfelelő jenért a másik nagy esélyes, a Carlsberg elől. De mit hozhat ez a magyar és más kelet-európai fogyasztóknak?

drehermuzeum.JPG

Egyrészt biztos lesz egy komoly átszervezés a menedzsmentben, feltétlen megjelenik majd több japán felső vezető, akik megváltoztathatnak pár dolgot. Kérdés, hogy mennyire tisztelik majd a cseh és más tradíciókat.

Ami azonban az egyszerű fogyasztók szempontjából fontos. Nem kell aggódni, a Pilsner Urquell a régió és a világ egyik legjobban bejáratott sörmárkája, így ahhoz tuti nem fognak hozzányúlni. Vélhetően a helyi nagy brandek is átvészelik a változást. Az meg, hogy a Miller Genuine Draft helyett most Asahi Super Dry-t ihat a yuppie manager, hogy ne legyen sör-ízű a söre, kit izgat.

dreherjaszbereny_masolata.jpg

Kérdés továbbá, hogy a nem cseh SAB-Miller-hez köthető, Dreher által gyártott licenc sörök közül (HB) a japánok mit tartanak meg a kínálatban, hogyan fogják felépíteni a portfóliót. Lesz-e Arany Ászok Super Dry, Kőbányai Zero? Az utóbbi két évben talán a Drehernél volt a legjobban megfogható egyfajta - ugyan multis mamutléptekkel tért nyerni induló - innováció, ami nem csupán a csillogó csomagolást, az űrtartalmakkal való játszadozást, hanem a söröket is igyekezett a maga költséghatékony és haszon-orientált módján kilendíteni a kukoricás egyenláger semmitmondó nyugvópontjáról. Hozhat-e bátor változást az új tulajdonos, vagy a befektetéshez csak a megfelelő számokat kell hozni a menedzsmentnek, ami miatt a kitaposott ösvényen maradnak. Ki tudja, bár én tartok tőle, hogy nem 2017 lesz a Drehernél a bátor kísérletezés éve. Meglátjuk...

Szólj hozzá

magyar dreher