2016. máj 25.

Kőleves serfőző módra - Armando Otchoa-Gólem Mr. 60 Hops

írta: pif
Kőleves serfőző módra - Armando Otchoa-Gólem Mr. 60 Hops

A fesztiválszezon besűrűsödött és a Gólem és Armando közös szerzeményének a Mr. 60 Hopsnak a kóstolása kicsit elmaradt, így most pótolom, bár lehet, hogy a boltokból már kezd elfogyni, de a játék és az ötlet is mindenképpen megért egy posztot.

golemmr60hops1.JPG

Úgy látszik, öregszem, mert megint nosztalgiával kezdem. A 80-as elején, amikor a kereskedelmi televíziók még a kanyarban sem voltak, az állami tévén működött a 'Főzőcske, de okosan!' c. gasztroműsor, ahol híres emberek, sztárok, tévés személyiségek is főztek és persze sztoriztak. Kudlik Júlia, ismert bemondónő, a Delta című tudományos-ismeretterjesztő műsor vezetője is szerepelt, és egy amolyan mindentbele-levest készített, amit Delta-levesnek nevezett el. Úgyhogy hiába a punk attitűd, már nincs új a nap alatt. Azonban körülbelül ugyanolyan öröm-főzet a Mr. 60 Hops is, a lényeg az, hogy nem kell igazán komolyan venni, a sörfőzők lazák, akár a profi pool-biliárdosok a Trick-Shot bajnokságon. De másik nagy igazság, hogy humorban nem ismerünk tréfát, és egy ilyen főzettől is elvárjuk, hogy a bohókás, színes címke és a csavarintás mellett a beltartalom is kifogástalan legyen.

A Mr 60 Hops - 5%-os, azaz egy normál IPA-nál jó 1-1,5%-kal kevesebb alkohollal bír, azaz könnyed, de gazdag, fűszeres komlóízt és némi malátás édességet vártam tőle. Természetesen a címkén golemmr60hops.JPGmegszámoltam, és jelentem, megvan mind a 60 komlófajta.

Illatában cukros, melaszos komlóillat, egy ír vöröshöz hasonló édeskés bevezetés után, kis vörös áfonya, cukrozott narancs, kevés gyanta, parfümös fűszeresség, melegedve, sokkal gyantásabb, olajosan sűrűbb, nehezebb. M: Vörös, dús, tejszínesen krémes hab, hamar lemegy, ám tartós egy vékony felszíni karima végig megmarad. Száraz, intenzív keserű, csípős, chilis fűszeresség, amely a nyelvszéleken összehúzó, zabolátlan és játékos keserűvé növekszik. Nagyon apró, lágy buborékok, krémes, de közepes test jellemzi, amolyan igazi beszélgetős, 4-5 korsó / este sör. Leginkább egy keserűbb ESB az Old Thumper vagy a Hobgoblin jut az eszembe, bár ebben nincs meg az erdei gyümölcsös karakter, csak a komló gyantássága meg a vajas kekszes malátás alap.

Mindent összevetve remek ivósör, nem hasraejtős, de hosszasan lehet kortyolgatni. Leginkább a szárított marhahúsos, fűszeres snack, a beef jerky (amit Nigériában kilishi-nek hívnak) mellé tudnám elképzelni, mert az intenzíven fűszeres (chilis vagy keleties) hús-íz nagyon jól harmonizál a vörös malátával, és a komlók tobzódó kesernyéjével.

Szólj hozzá

magyar ale komló gólem kisüzemi csakajósör