2014. sze 10.

Mindennapi italunk - könyvajánló

írta: pif
Mindennapi italunk - könyvajánló

Bár a sörről is szóló poézis és epika Pável kolléga szakterülete a blogon, ezt az ismeretterjesztő szakkönyvet a tea, a kávé és a pálinka mellett többek között a sörről, méghozzá a magyarok söréről írták. Még februárban kaptam dr dodó nicknevű kedves szegedi olvasónktól és kommentelőnktől egy tanulmányt, melyben a magyarság középkori italairól van szó, és rögtön meg is ihletett szellemes érvelésével, így mindjárt írtam egy posztot is belőle. Marton Szabolcs - aki nem kezdő az italtörténetben - tanulmánya azóta könyvvé érett, és igencsak izgalmas dolgok vannak benne nemcsak sörszeretőknek.

Íme a Mindennapi italunk tartalomjegyzéke: mindennapi_italunk.jpg

Az ivóvíz története
A tejivás históriája
A tea és a teázás kalandos története
A fekete leves: a kávé
Nincs új a nap alatt: üdítőitalok most és régen
Az istenek itala: a bor
Gyümölcsborok nemcsak ínyenceknek
Pezsgők - egy kortynyi luxus a történelemkönyvek lapjain
A mi nektárunk: a magyar bor
A folyékony kenyér: a sör
A magyar sör évszázadairól
Csak töményen: az égetett szeszek története
Kevert italok és koktélok - színes kalandok a históriában
A kocsmák és a vendéglátás története
A hűtés története


Hasonló magyar vonatkozású italtörténeti munkák 80-100 éve íródtak, így komoly hiánypótló olvasmány is, amellett, hogy a számunkra kedves sörről is rengeteg új információ szerepel a könyvben.

Alkoholisták, sörsznobok, véreim, magyarok! Remélem, hogy a Nemzeti Könyvesboltokból nem űzik ki a 15%-nál magasabb alkoholtartalmú italokkal foglalkozó könyveket, így a sör mellett a pálinkáról szóló részeket is elolvashatjátok a frissen megjelent könyv jobb és bal oldali lapjairól. Vegyétek, vigyétek, ajánljátok!

Szólj hozzá

magyar sörtörténet