2014. jún 12.

Indul a 4. Budavári Sörfesztivál - szűretlen Pilsnerrel

írta: pif
Indul a 4. Budavári Sörfesztivál - szűretlen Pilsnerrel

Délelőtt sajtótájékoztatón jártam a Várban. A megszokott helyen, az Oroszlános udvarban gyűlt össze a 4. Budavári 2014bs03.JPGSörfesztivált beharangozni a 3 nagy sörgyár 1-1 főembere, az őket összefogó Magyar Sörgyártók Szövetsége elnökasszonya, és a Tankcsapda együttes, meg az elmaradhatatlan Dumaszínház arc, Aranyosi Péter. Meghallgathattuk azt, amit tavaly is, hogy nagy a küzdés a sörpiacon, de zúz az innováció, csomagolás terén, meg hát pár éve még nem is tudtuk, milyen finomak az ízesített "sörök". Részt vehettünk egy echte gyárigazgatós Staropramen kóstolóban.2014bs02.JPG Az ugyan kimaradt, hogy a sört meg is kell illatozni, talán azért, mert a csapolt bőcsi Staropramen lájtosan bűzlött a DMS-től... Pedig a Borsodi főembere, Petr Kovarik annak idején részt vett a Staropramen Gránat kifejlesztésében is, úgyhogy van fogalma a rendes sörről, de hát a mundért védeni köll, ugye. A Gránat amúgy lesz csapról is, mivel Csehország díszvendége a sörfesztnek. Ezért is látogatta meg a megnyitót a Pilsner Urquell utazó nagykövete, aki hozott fahordós, szűretlen, pasztőrözetlen pilzenit, amit a szemünk előtt csapra is vert és kóstolhattuk. (enyém lett a sörmester után az első korsó...) Hát, izé, kicsit jobb, mint az üveges, főleg a magyar akciósnál, amiről már értekeztem.

Aki ebből szeretne kóstolót, az ciceregjen, mert 8 kis hordócska jött csak a fesztre, és sztem, gyorsan felszittyózzák a szomjas tömegek. Aki lemarad, az boldogíthatja magát egy kis barna Kozellel, szintén a Dreher sátrában. Volt még Tankcsapdás Soproni is, de csapról is egy savanykás szagú egyenláger, kicsit édeskés, mert több maláta, és az alap Soproninál több alkohol került bele, de öten kóstoltunk 1 korsót, és még úgy is maradt...

2014bs05.JPG

Aki meg nem a foci VB-s kivetítő, a levitézlett BoneyM-sztár, vagy a Duma Színház miatt menne, hanem sörözni is szeretne, annak a multik mókacsomagjai mellett azért akad majd pár izgalmas hazai kisüzemi sör, bár ez a Főzdefeszt után soványabb kínálat, és vigasztalhatja magát a sok cseh remekséggel, például a dalesicei sörgyár - ahol a kultfilmet, a Sörgyári Capriccio-t is forgatták - söreivel, vagy más cseh remekekkel.

Sörre fel! Hej!

Szólj hozzá

magyar cseh staropramen pils sörfesztivál kisüzemi