2013. okt 16.

Szlovén k(s)örkép 1. - Human Fish Brewery

írta: pif
Szlovén k(s)örkép 1. - Human Fish Brewery

humanfishIMG_7726.JPGA kis Szlovénia sokban szerencsésebb, mint Magyarország. Van tengerpartja, gyönyörű havas hegyei és - hogy a egy sörkörképhez jobban illőt is említsünk a világ 6. legnagyobb komlótermesztő országa. Olyan "nagyokat" utasít maga mögé, mint pl. Nagy-Britannia. Méltán híresek a  Žalec (Nem  Žatec!!! - Maribor és Ljubljana között a hegyes vidéken) környéki nagy Styrian Golding és Styrian Aurora ültetvények, melyek remek aromakomlók, angol stílusú ale-ek szinte kötelező tartozékai a régióban. Olyan ismert kis főzdék, mint a bécsi 1516 BC brewpub vagy a magyar (a jelenleg sajnos tetszhalott) Csobánkai Kézműves Főzde kezdetek óta ezeket a komlókat használta és preferálja. Ha belegondolok, hogy Magyarországon is virágzott a komlótermelés, fáj a sörös szívem.

Kis hazánk új, progresszív főzdékben sokáig kicsit előrébb tartott, de mostanság  eldugottszlovén pincékbe és kis főzdékbe is elért a Sörforradalom szele. A korábban már megénekelt Human Fish mellett tavaly óta bontogatni kezdte szárnyait a - kicsit BrewDog-os, és határozottan vicces beharangozókkal (a hogyan igyunk kézműves sört hóviharban c. kisfilmjük alapmű) operáló - Pelicon, vagy a Vizir főzde, illetve az inkább osztrák illetőségű (de azért ott van a Muraközben a határtól 2 kilométerre, úgyhogy idevesszük) és elképesztően szép grafikai megoldásokkal is feltűnő Bevog. humanfishwitIMG_7711.JPG

Már májusban volt Ljubljanában sörfesztivál, most szeptemberben pedig Ljubljanajam, ahol felvonult a szlovén kézműves főzdék színe-java. És akinek a hétvégén még van szabadideje, az 19-én még becsatlakozhat  a Pelicon szervezésébena Pivomanija rendezvényére, ahol a fentiek mellett még mások is jelen lesznek.

A szeptemberi fesztiválról kedves, Ljubljanában élő, és átutazó barátaim segítségével (Éljenek az áldozatos anyukák, akik agyament barátaik kedvéért a gyerekeiket is elrángatták egy sörfesztre, és a nászutasok, akik a szállítmányozást végezték!!!) egy viszonylag kellemes merítést kaptam a szlovén craft beerekből, melyekről részletekben számolok be. Kezdjük a már ismert The Human Fish Brewery-vel, aminek ideszakadt ausztrál tulajdonosával, Matthewval még a síszezonban találkoztam. Tőlük ezúttal két tétel érkezett, egy belga wit és a már kóstolt, de azóta is remek Pala Ale. Hát fogjunk neki:

Belgian Wit - The Human Fish Brewery - Nyári melegben ideális egy jó belga wit, ami hasonlóan frissítő, mint egy bajor búza, csak ugye a koriander és a curacao narancs héja egy kicsit változtat a feelingen. Illatban a Human Fish is hozza a kívánt kandírozott narancshéjas, fűszeres aromákat. Koriander, vaníliás cukor, kevés ananász és szegfűbors kandikál ki a poharunkból. Világossárga, élesztőtől ködös és viszonylag gyorsan elillan a habja, de ez jellemző a fajtára. Ízében - az illatok alapján - sokkal édeskésebbet várna az ember, ehhez képest a koriander és a grapefruit a meghatározó benne. Kicsit mintha tonikos koktélt kevertünk volna, a komlónak túl határozott a keserűje, nem illik egészen a withez. Kellemesen frissítő, savanykás ízvilág társul e mellé, de az ilyesmit inkább egy Saisonnál szoktuk meg. Remek buborékjai is vannak, de a komló és a savanyúság szájösszerántó  - a frissítő hatás ellenére - kicsit levon az értékéből. A garatban még társul hozzá némi csípősség. Egy indiai fűszerezésű, joghurtos-currys-csirkés rizs mellé ideális kísérő lehet.

humanfishIMG_7732_1.JPGHuman Fish Pale Ale - Jellegzetes szlovén komlós illatok áradnak poharunkból. Körte, enyhe szőlős karakter, némi barack, (cider)alma és határozott birsalmás karakter bontakozik ki. Ehhez jön némi lágy, kekszes malátaédesség, és a háttérben kis kesernyés komlóillat, ami egy kevés barackmagos vonalat is bevon a gyümölcskosárba. Hozzá apró kékszilva is társul. Színében olyan, mint a frissen csavart almalé, enyhén opálos, és törtfehér, közepesen tartós habbal mutatkozik meg. Ízében a kekszes maláta-alap az indító, majd belép a koncertbe a bitteres fanyarság, és érkezik egy ásványosan-tonikosan keserű, abszolút frissítő, zamatos lezárás. Közepes teste van, jól iható, zamatos, könnyű ale, mely a nyelvszéleket kicsit összerántja a savanyú és a keserű miatt. Az almás-birsalmás-barackos vonal és a kekszesség miatt egyértelmű választás volt hozzá egy kis süti. És mivel épp aznap szüreteltem le a kertben álló (bio)-almafánkról a szépen mosolygó sárga almákat, hát gyorsan összeraktam hozzá egy finom almás rétest. Remekül is ment hozzá.

Hamarosan folytatjuk a többiekkel, aki meg nem tudja magát türtőztetni, az Komlókutató kolléga oldalán már talál is olvasnivalót a Vizirről...

Szólj hozzá

szlovénia ale ipa thehumanfish witbier pelicon bevog vizir