2013. már 20.

II. Házisörfőző verseny

írta: pif
II. Házisörfőző verseny

Március 15-én beszenvedtük magunkat a "katasztrófahelyzeten" át a városba, és a Spílerben, a Gozsdu udvarban üldögélve, gyanútlanul söröket kóstolva kaptuk a vész-sms-t 'BELÜGYMIN' nevű "régi ismerősünktől", hogyasszongya: "Segítünk, ne hagyja el a kocsiját"... Nem is tudtuk, sírjunk-e vagy nevessünk.foto.JPG

Szerencsére a horvát csapaton (és söreiken) kívül más nem akadt el a hóban, és mi 9-kor nekiláttunk a megamunkának. Jó, nem volt veszélyes, mert szívesen csináltuk, de azért kellett dolgozni. Én a Porteres csapatba kerültem, ahol 18 sört kellett bírálnunk. Ha azt vesszük, hogy 1 sör 10-15 perc alatt pontozható le optimális esetben, akkor - az irigykedőknek üzenem - 3,5 órát "gürcöltünk" csaknem lankadatlanul, némi technikai szüneteket közbeiktatva. Sőt én utána még az IPA-döntőben és a Grand Champion sör kiválasztásában is segédkeztem.

Az előző posztban a BJCP-ről már ejtettem szót, itt még pár személyesebb tapasztalatot szeretnék megosztani, hiszen annyian írtak már magáról a versenyről.

A szervezőknek még egyszer óriási gratula és respekt, hogy az előrendezvényeken (4 bírói továbbképzés - Rízmajer, Ferdinánd, Spíler, Rézhasú Bagoly) és a versenyen maximális profizmus uralkodott. A sörfőzőknek is csak gratulálni tudok, hiszen voltak nagyon szép és harmonikus főzetek a versenyen. Sajnos kifogtunk néhány hibás darabot is, de azt a borászatban sem lehet kikerülni, hogy egy-egy palacknál valami hiba be ne csússzon.

Szóval jó hanglatú volt a verseny, és a BJCP-ből származó előnyöket ezután kamatoztathatják csak igazán a házi főzők. Hisz avval lehet a legjobban fejlődni, ha nemcsak a fantáziánk után csapongva főzünk egy-egy sört, ami sohasem lesz ugyanolyan, hanem ha konkrét keretek közt, stílust, keserűséget, színhatárokat stb. betartva megoldunk egy vizsgafeladatot. És ezután a többi sörfőzőtől és tapasztalt kóstolótól még konkrét visszajelzést is kapunk, sőt profibbaktól javaslatot is, hol kellene változtatni a dolgokon. Hisz a BJCP bírói elvei szerint nem a leócsmázás a lényeg, hanem még egy közepes sörből is ki kell emelni a jó jegyeket, és konstruktív, semmiképp sem bántó kritikát kell adni a pontozólapon. Már csak azért is, mert a pontozólapon a nevünk és e-mailcímünk is szerepel, így utólag meg is kereshet minket a sörfőző egy - remélhetőleg - baráti beszélgetés erejéig.

Persze a dicséret és a jó sörök sokkal vidámítóbbak, így ismételt gratuláció a győzteseknek és a szervezőknek. Jövőre találkozunk!

sörcsapcsakajósör.JPG

Igaz lemaradtunk a Spílerben az after partyról, de azért nem volt vége az estének, mert Armando-val és Ogre-val megtekintettük - működés közben - a Csakajósör új csapját, majd belevetettük magunkat a doromboló pesti éjszakába, és a Rézhasú Bagolyban is sok tapasztalatot és TapaszTolatot szereztünk...

Ui.: A szervezők kérése volt, hogy a tisztánlátás és a félreértések elkerülése végett hangsúlyozzuk ki az alábbiakat: Mivel az Amerikai IPA kategóriát a nagy számú nevezés miatt két külön csoport pontozta, így a BJCP előírása alapján az első három helyezett kihírdetéséhez egy pontozó bizottságot kellett összehívnunk. A pontozó bizottság a két csoport legjobb három ipáját hasonlította össze és állapította meg a végső sorrendet függetlenül az első körben kapott pontszámoktól.

Szólj hozzá

magyar házisör sörverseny bjcp