2012. dec 04.

Söradvent - Weihenstephaner Korbinian és Shortbread

írta: pif
Söradvent - Weihenstephaner Korbinian és Shortbread

söadventIMG_6853.JPGA hétvégével beköszöntött a hideg, és én is leporoltam a villódzó karácsonyi fényeket, meg a család nekiállt adventi koszorút készíteni és persze sütit sütni. Nekem a klasszikus skót vajas süteményre a Shortbreadre esett a választásom, ami már több helyen kapható, de azért otthon készítve finomabb.

A recept nagyon egyszerű:

- 2 rész (50 dkg) finomliszt; 1 rész (25 dkg) - kukoricaliszt (ha sárgás színűt szeretnénk) vagy rizsliszt (ha selymesebbet, fehérebbet); 2 rész vaj (és szigorúan VAJ, margarint nem tűr); 1 rész kristálycukor. Jól összegyúrjuk - ne ijedjünk meg, összeáll tojás nélkül is - és lisztezett deszkán, kb. 1cm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk belőle a karácsonyi formákat. Sütőlapos tepsin kb. 190 fokon 15-20 percig sütjük. Figyeljünk rá, hogy amikor kezd sárgulni (empirikus megközelítésben: még éppen puha a teteje), akkor vegyük ki, mert kihűlés közben pont kellemes állagúra áll össze. A tetejét - tetszés szerint - olvasztott csokoládéval díszíthetjük. Ennyi.

Ja és hozzá remekül illik egy enyhén fahéjas téli tea, vagy a kávés, aszalt gyümölcsös ízvilágú Weihenstephaner Korbinian a freisingi főzde remek duplabakja. Így aztán jöhetnek a hideg téli esték, szikrázhat a jég, a jóféle sör kellemes meleget ad, és még csak forralni sem kell...

Szólj hozzá

bajor sörkorcsolya bak weihenstephaner