2011. dec 30.

Téli búza 2. - Schneider Weisse Tap 6 Unser Aventinus

írta: pif
Téli búza 2. - Schneider Weisse Tap 6 Unser Aventinus

A teljesen formabontó IPA-s ízvilágú búza után nézzük az igazi hagyományos búza duplabakot az Aventinust.

Klasszikus bajor búzasör illat csapja meg orrunkat. Ananász, élesztős pára, mi a sok maláta miatt párosul egy fruttis édes illatfelhővel és enyhe pörkölt felhangokkal. Ehhez leheletnyi komló társul még. Sötét dióbarna színű, élesztőtől fátyolos italunkat dús tojáshéj szín hab koronázza.

A citrusos frissesség csak kevéssé jellemzi, ízeiben is hozza az ananászt és a barna búzákra oly jellemző banános aromákat. Ebbe vegyül némi kandiscukros élesztősség. Egy kicsit melegedve azonban jobban kibomlik a sör és a következő rétegben egy apátsági tripel élesztős malátásságát mutatja, majd ebből a tiszta elegáns ízből egy egész meglepő ízvilágba csap át. Üde, szinte lambicos meggyes aromák után, ahogy az alkohol (8,2%) is kezdi éreztetni a hatását átcsap egy konyakmeggyes, majd konyakos eleganciába. Nagyon sokrétű, nem véletlenül maximális 100 ratebeer pontot érő sörkülönlegesség.

És a kötelező gasztro-gondolatsor. A cseresznyés-meggyes ízvilága annyira megfogott, hogy kipróbálnék hozzá egy csokoládés-tejszínes krémes meggyes desszertet, vagy egy Fekete-erdő tortát. Kíváncsi volnék arra is, mit mutatna egy szarvascombbal, gőzgombóccal és meggymártással.

És hogy ne csak a nehéz búzákat dicsérjük az év végén, aki teheti, látogasson el a Csakajósör-be, mert a - Magyar Sörgasztronómiai Egyesület friss hírei szerint - weihenstephani főzde világos, majd, - ha kiürült a hordó - barna búzája van csapon...

Szólj hozzá

búza bajor bak schneider