2011. júl 05.

Budavári Sörfesztivál - sajtótájékoztató

írta: pif
Budavári Sörfesztivál - sajtótájékoztató

Minap kaptam egy e-mailt, melyben sajtótájékoztatóra invitáltak. Sörfesztivál a Budai Várban, kaptam föl a fejem. Hát már itt a tartunk? Alig vagyunk túl a sikeres Főzdefeszten, máris a nagy múltú borfesztivál helyszínén kap főszerepet a sör? Ott a helyünk a sajtótájékoztatón!

A házigazda, Péter Anna (Malackaraj) nyitja meg az eseményt és - rövid dumaszínházas bulvárintermezzo után (a Dumaszínház lesz az egyik program a fesztiválon) - gyorsan át is adja a teret a kérdezőknek. Lassacskán kiderül, hogy a kisüzemi főzdék mellett ott lesz a Sopron-Budapest-Bőcs sörtengely három óriásgyára. És kérdésünkre azt is elmondják, - bár igen nagy a titokzatoskodás - hogy minden sörgyár hoz valami unikális sört is. Ha a Gösser Zwickl-re gondolnak evvel, akkor jöjjenek csak nyugodtan. Ha meg - ne adj' isten - főznének valami kis tétel exkluzív sört, azt meg talán még meg is könnyezné a magamfajta sörblogger. De, mielőtt túlzottan meghatódnánk, - a Borsodi Búzás attitűdökre gondolva - sztem ilyen csak a mesében van...

Mint kiderült, a szervezők több, mint 30 kisüzemi főzdét szeretnének elhívni, de persze a tárgyalások még folynak, azonban a Főzdefeszten tapasztalt embertömeg talán fölbátorította a szűkös büdzséből gazdálkodó vidéki sörfőzőket, hogy merjenek egy nagyobb összeget invesztálni, és minél többen tényleg jelen legyenek a fesztiválon.

A műanyag poharas fesztiválokhoz képest ismét egy minőségi ugrás, hogy a belépő - 1690 Ft, melyben egy korsó sör ára is benne lesz - mellé, 500 Ft letét ellenében egy ÜVEG(!)korsót is kap a tisztelt látogató, melyből azért sokkal jobb szívvel fogyaszt a sörszerető tisztes polgár. Erre a hírre feltette a jogos kérdést a Komlókutató, hogy a felső kategóriás kisüzemi sörök közül a magas 7-9% körüli alkoholtartalmú sörökhöz miért nem gondolkodnak inkább pohárban a szervezők. Ha így marad, sok dülöngélő sörgourmand-nal fogunk találkozni a Savoyai-szobor tövében, mert ugyebár az ember azért van ott, hogy kóstoljon. És sokszor fél liter az hamar megárthat...

Külön nagy örömömre szolgált, hogy a sörgasztronómia is jelen lesz a rendezvényen. A hagyományos csülök, virsli, perec mellett remélhetőleg minél több, egyedi, sörhöz készített finomságot is megkóstolhat a látogató. Erre, Malackaraj-Anna, aki már korábban bizonyította ebbéli rátermettségét, és pár - egyelőre még meg nem nevezett - étterem a garancia.


(akik megmaradtak...)

Aztán, szabad a vásár alapon, a kiállítási darabokat is meg lehetett kóstolni. A bloggerek között valahogy nem a Kozel, a citromos Gösser és az Arany Ászok, hanem sokkal inkább a - vélhetően jórészt a Csakajósörtől beszerzett - unikálisabb darabok voltak népszerűek. A Cristoffel Nobel és az Anchor Liberty Ale mellett a békebeli, tubusos sűrített tejes felhangokkal is bíró Left Hand Milk Stout és a Primator 24 voltak a legnépszerűbbek.

Augusztus végéig azonban még sokat kell aludni. A Budavári Fesztivál előtt pár nappal azonban visszatérünk a végleges programmal és a végleges sörsorral. Addig is finom nyári söröket!

Szólj hozzá

fesztivál kisüzemi