2011. ápr 05.

A Nobu-ban járt a Sörbúvár

írta: pif
A Nobu-ban járt a Sörbúvár

Elmúlt héten lehetőségünk volt betekintést nyerni a hazai fine dining egyik fellegvárába, a Nobu-lánc budapesti éttermébe. A kötelező zöld tea és a szaké után, a felszolgált finomságok mellé természetesen megkóstoltuk a japán sört is...

A Nobu nem klasszikusan elegáns étterem, nincsenek halk szavú öltönyös pincérek, damaszt abroszok, kristálycsillárok. Van viszont helyette minimáldizájn, puritán fa asztalokkal, jókedvű, laza feketébe öltözött fiatal felszolgáló-csapat, és persze ami a legfontosabb, osztályon felüli minőségű ételek. A megnyitó celeb-hajcihő már lecsengett, de most is találni itt a Velvetbe illő ebédvendégeket a híres amerikás magyar producertől az elhíresült lágymányosi ingatlanbefektetőig.

Hogy megismerkedhessünk a Nobu gasztro-világával vendéglátónk a Bento-Box-ot ajánlotta. A kétemeletes doboz egyik felében sushi és sashimi válogatás lapul, míg a meleg ételek között ott van a Nobu egyik híressége a grillezett alaszkai fekete tőkehal misoval. Isteni a tempurás sült kaliforniai rák pikáns krém mártással, és elsőre meglepő a grillezett csirke perui fűszeres szósszal, de mint megtudtuk Nobu úr sokáig élt Peruban, ezért került be ez is a fogások közé.

A miso leves mellé jól illik a zöld tea, a nyers halhoz pedig ideális a jó minőségű szaké, de mihez illik a sör? Egyáltalán milyen sör van a Nobuban?

Eredetileg kapható egy japán ale is, de az most a földrengés miatt  hiánycikk, így be kellett érnünk a Kirin sörrel. Bár a honlap szuperlatívuszban ír a szűrési eljárás miatt finom és zamatos sörről, de be kell látnunk, ez egy egyszerű bécsies láger. Kicsit sötétebb és malátásabb, mint az egyéb nemzetközi core-lágerek. Átlagos, nincs benne hiba, de ezekhez a finom halakhoz semmitmondó. Egyedül a csípős perui csirkénél tölt be tökéletes szerepet.

Ízlelgetve a száraz, enyhén savanykás, gyümölcsös szakét, sokáig törtem a fejem, milyen sörrel lehetne kiváltani, és arra jutottam, hogy a Gueuze ideális kiegészítő lehetne ezekhez a finomságokhoz. Mondjuk egy enyhén fanyar, lágyan szénsavas, szárazabb, nem túl testes Bellevue Gueuze pont a viszonylagos jellegtelensége miatt éppen ideális lehetne.

Az átlag budapesti japán éttermekben egyáltalában nincs, vagy csak feledhető desszerteket lehet kapni. A Nobu ebben is magasan veri a hazai mezőnyt. Somlóijuk elképesztő és csodás újragondolása a sajnos sok helyen elcsépelt magyar változatnak. Persze nincs sok köze az alaprecepthez, de nagyon finom. Egy chocolate stout vagy a Kulmbacher Eisbock tökéletes választás lenne hozzá. Annál is inkább, mivel ezek mellé a másik kóstolt desszert - egy whiskys cappuccinos csoda, melyben a hab alatt egy creme brulee lapul - csokis, kávés, karamelles ízei is tökéletesen passzolnának.

Ahogy a Folyékony Kenyér, úgy mi is arra jutottunk, hogy az átlagos lágersörök helyett a fine dining éttermeknek valami mást kellene kínálniuk. Az izgalmas ételek mellé fel kellene fedezni a sokszínű söröket. Hisz ahogy halhoz egy rizling, egy Sauvignon Blanc vagy egy Chardonnay passzolhat, az egyensörök helyett ajánlhatnának hozzá barna búzát, dry stout-ot vagy akár egy geuze-t. Gondoljuk újra az ételeket a sörök nyújtotta íz-párokkal!

Ki mit szeret enni a - sós mogyorón és a virslin kívül - a sörhöz?

Szólj hozzá

japán gasztro életkép lager