2011. feb 17.

Nyeles gránát, töltött kifli

írta: pif
Nyeles gránát, töltött kifli

Egyik kedvenc sörboltosunk és néhány blogger a héten "tanulmányi kirándulásra" indul a labancokhoz. A Hofstetten főzdébe mennek. A főzde söreiről már korábban írtam, nagyon szép dizájnnal csomagolt, odafigyeléssel készített, remek sörökről van szó. Most azonban a boltban kaptam egy kis feladatot is a sörök mellé. A főzde Märzen-jéhez, Spezial-jához és Bock-jához kellett valamilyen sörkorcsolyát kiötlenem. Ha sikerrel járok, akkor a főzde főzőmesterével is megkóstoltatják a falatokat, mondjon róla véleményt...

Sokáig valamilyen rétesen gondolkodtam, aztán egy születésnapi partira készített falatkák adták az ötletet. Kiflik különféle dolgokkal töltve.

Kezdjük a Märzennel! Könnyű enyhén kesernyés aromájú, jól csusszanó söröcske. 4,7% alkohollal és 11,4%-os szárazanyagtartalommal. Igazi üldögélős, beszélgetős ital. Négyet-ötöt simán megiszik belőle az ember anélkül, hogy homályosodnának az emlékei. A markáns komlózás és friss ízek miatt ezeket a kifliket olíván enyhén megpirított pritaminpaprikával és pulykasonkával, valamint camembert sajttal töltöttem meg, és hogy krémesebb legyen a töltelék átforgattam némi tárkonyos mustárban.

A Spezialt (5,3 % alkohol, 12,7% szárazanyag), kellemesen fűszeres ízvilág, valamint a gazdag, enyhén édeskés maláta és a komló rafinált keserűjének a remek összhangja jellemzi. A fűszeres ízekhez kicsit átdolgozott bolognai alapot (hagymán pirított darált sertéshús paradicsomszósszal és kevés tejszínnel), sertésmáj-pástétomot és kevés krémsajtot szórtam meg egy kevés durvára őrölt borssal és oreganoval.

A világos Bocknak már az üvege is nagyon tetszett. Militáns lelkületű férfi fogyasztóknak azon nyomban, pacifistáknak csak 1 perc múlva ötlik szembe, hogy formára teljesen olyan, mint egy világháborús nyeles gránát. A Kübelbier kapcsán ugyan már elméláztam a főzdével és a Harmadik Birodalommal való párhuzamokról, de a Waffen-SS fetisisztákat ki kell ábrándítanom. Ez az üvegforma a világos bak sörök új, elfogadott osztrák dizájnvonulatába tartozik. A bak természetesen még a Spezialnál is jóval anyagdúsabb, 16,5%-os "stammvurccal" és 7,4%-es alkohollal  főzik. Ehhez valami nehezebb édeskésebb ízvilágú tölteléket gondoltam ki. Ugyanahhoz a bolognai alaphoz adtam még eper és ribizlilekvárt, közepesen kemény és zsíros reszelt sajtot (tilsiti), és meghintettem vadfűszerrel.

A sűrű szószokat rozsos kenyértésztába töltöttem és kiflicskéket formáztam belőlük, majd 180 fokon 35 perc alatt kisütöttem. A friss Märzennek remek kisérője volt a paprikás, sajtos töltött kifli. A Spezial finom ízeit, fűszerességét a májas töltelék jól kiemelte, a darált hússal szinte már májas hurkaszerű volt, de a krémsajt miatt jóval krémesebb, lágyabb. Ez volt talán a legjobb párosítás. A Bocknál a csomagolás után kicsit többre számítottam. Anyagdús volt, de nem elég markáns. A mostanában kóstolt Stieglbock sokkal megnyerőbb komlós keserűséggel bír. Ám a keserűség hiánya itt jótékonyan passzolt az édeskés hústöltelékhez, így elég jól összeillettek.

Remélem, a főzőmesternek is bejön, és küld valami különlegességet, amiről persze ismét be lehet számolni...

LAPZÁRTA UTÁN ÉRKEZETT A HÍR! Február 26-án a Könyves kávézóban csapolt Hofstetten sörrel vár mindenkit a Sörspecialista - részletek és szavazás, melyik sör kerüljön csapra:

ITT

Szólj hozzá

sörkorcsolya osztrák hofstetten