2010. dec 01.

Advent Bécsben - sörrel

írta: pif
Advent Bécsben - sörrel

Advent idején remek sétákat lehet tenni a bécsi Belvárosban, a Museum Quartier vagy a Rathaus előtti Christkindlmarkt - a karácsonyi vásár páratlan élményt nyújt mindenkinek.

Múzeumnézőben, a karácsonyi bevásárlások vagy csak egy kis áruházi nézelődés közepette az embernek bizony egy idő után megfáradnak a lábai, vagy éppen túlcsordul a Klimt és Kokoschka képek okozta katarzistól. Bécs 7. kerületében a Mariahilferstrasse tőszomszédságában található egy remek söröző és sörfőzde a Siebensterngasseban, amiről a nevét is kapta. A Siebensternbräu kerthelyiségével nyáron vagy boxos különtermes belsőjével mindenkor akár nagyobb társaságoknak is ideális. Belépéskor rögtön szembetűnnek a hatalmas rézüstök, melyben helyben főzik a sokféle finom nedűt. Természetesen folyamatosan ott van a sörlapon a Wiener  Helles, az a könnyű szűrt világos, picit édeskésebb igazi osztrák sör, vagy a Prager Dunkel, ami ugyan nem ér fel egy igazi prágai barna sörrel, de azért nagyon finom. Persze szezonálisan mindenféle különlegesebb sörök is felkerülnek az étlapra az alapok mellé. Most éppen a Weihnachtsbock a sláger. Hétköznap pedig 12 és 16 óra között 5-6 euros áron finom egytálételeket kínálnak a betérőknek.

Egy téli látogatás alkalmával kóstoltuk meg az itt csapolt Rauchbiert, amit ne hagyjon ki senki. Ez a tradicionális bambergi füstölt malátából főzött sör jellegzetesen téli ital.

Rezesen sötét színe, karakteresen füstös íze a nyugodt téli estéket juttatja az ember eszébe, amikor a kandallóban pattog a tűz, odakinn a házak karácsonyi fényben úsznak, és ragyog az este a lehullott hófehér hótól. Csupa kacagás, derü, melegség, És az ember csak nyeli nagy kortyokban aztán rendel még egyet, és még egyet, mielőtt nekiindulna a Spittelberg, - az átellenben lévő kis biedermeier városrész - sikátorainak, hogy a sörtől felvidámodva, átmelegedve bevásaroljon az apró kézművesstandokon valami egyedien édes mütyűrt az otthon maradottaknak...


 

Képtelen voltam megállni, hogy ne rakjak be ide a cikk végére néhány adventi bécsi képet az előző évekből, és kettőt a tegnapi 1516-ban és 7 Stern-ben megejtett sörözésről. (Duchemin)

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

bécs füstölt sör