2010. máj 07.

Mit egyek? Mit igyak?

írta: pif
Mit egyek? Mit igyak?

Végre elérkezett a pillanat, hogy feldobjam ezt az információmorzsát a blogra.
Eddig is megosztottam a sörkedvelő publikummal pár sör-étek párosítást. Ezek, és az alábbiak teljesen szubjektív párosok, az én ízlésemet tükrözik, és lehet hogy sokan majd a fejüket fogják: Jaj, hogy lehetett ezt hozzá meginni, vagy ilyen sörhöz melyik őrült eszik effélét?

No mindegy, vágjunk bele:
Én már régóta leszoktam a borokról, és olyasmihez is sört iszom, ami hagyományosan bort, főleg vörösbort kívánna. Egyik nagy gyengém a túrós csusza, nekem ehhez csakis cseh világos sör csúszik, általában pilzeni, de kiváló a száraz világos krušoviceivel. Barna krusót nem ajánlanék, az nagyon édes.

Mit készít egy egyedülálló férfi, ha kifinomult gasztronómiai ízlését, és főzési talentumát akarja csillogtatni? Természetesen virslit és kolbászkát grillez, füstölt sajttal spékelve, és elegáns mártásokkal, nevezetesen mustárral, ketchup-pal tálalja. Na ehhez a fejedelmi lakomához nagyon jól csúszik a sörspecialista St. Georgen söre, akár a kellerbier, akár a pilsener fajta.

Ki ne hallott volna a világ legjobb pizzasöréről? Amikor Jackson bátyámnál erről olvastam, kissé túlzónak éreztem az áradozást a pizzatészta zamatú testes Moretti sörről, de igaza volt az öregnek. Tényleg remek párosítás. A képen látható La Rossa a „legpizzásabb” Moretti klón, de a világos Doppio Malto is jó hozzá, bár ez kissé komlósabb.


Pável most figyelj! Szkeptikus voltam, vajon létezik-e igazi édesség-sör párosítás, de csak addig, amíg egyszer a szokásos szombati milánói makaróni - bolognai spagetti váltó (milánói páros hét, bolognai páratlan) a gyerekek kérésére ki nem lett zökkentve egy jó császármorzsával. Vakartam is a fejem, mit igyak ehhez, aszúbort mégsem ihat egy vérbeli sörös. A Liefmans kriek-je tökéletes erre a feladatra, még jó is hogy az oudenarde-fajtajellemző fanyar íz is párosul a meggy savanyúságához, és az édes ízhez, egy szimplán édes-domináns ital túl szirupos lenne a jól megcukrozott morzsa mellé.

Ha már az édes cuccoknál tartunk, én az apátsági belga söröket nem tartom igazán desszert sörnek. Viszont kitünően illenek a kék sajtokhoz. A képen éppen egy Bleu D’Auvergne (és egy Emmentáli) látható a Val Dieu társaságában. Való igaz, van ennél jobb triple is, például a Kasteel, de azért így is finom volt.

A következő díszpéldányt nem én költöttem el, hanem Pável. A Kaledónia étterem St. Patrick napot ünnepelt, és igazi (bár inkább félig magyarosch) Irish Stew-al kedveskedett a vendégeknek. A fogáshoz illően nem Skót stout, hanem Guinness csúszott mellé.

Na de akkor jöjjön ez után egy valódi skót, a Belhaven Twisted Thistle IPA-ja. (Leírásánál csak kimondani nehezebb). Ha IPA, akkor valami curry-s, chilis, rizses, csirkehúsos, zöldséges mindent bele menjen hozzá, lehetőleg szájfelmaróan csípős. Az IPA és a csípős étek jó barátok, egymás fogyasztását generálják. Egy kis keserű, egy kis erős, felváltva.

 

Utazzunk át Bajorhonba, legalábbis sörmentén. Ha ott járunk, igyunk egy ragyogó Thurn und Taxis rozssört (ne tessék rossz-sörnek ejteni) mustáros kéregben sült füstölt tarjával. Ez a párosítás is Michael Jackson ötlete volt, de nekem nagyon bejött.

 

És jöjjön az igazi szerelem, és egyben Pável ellensége, a cseh Velvet sör. Mivel is lehetne jobb, mint vadas nyuszipecsenyével és knédlivel? Ez jobb párosítás hozzá, mint a másik csodás cseh étel (Vepřové, knedlík, zelí), mert amaz inkább pilzeni vagy budejovicei sört kíván, azzal csúszik jól a kissé zsíros falat.

 

Most már nem maradt más hátra, mint a két fő ünnep.
Nincs húsvét füstölt sonka nélkül. A tormás füstölt sonka mellé meg alig van jobb egy bambergi füstölt sörnél, itt éppen az Aecht Schlenkerla Märzen látható. Nem is tudtam vele húsvét hétfőig várni. Jó a Schlenkerla búzája is, az pedig hétfőn állt szolgálatba, hasonló csemegék mellé.

 

Nálam a karácsony nem karácsony gesztenyével töltött pulykacomb nélkül. Régen, nagyon régen még vörösborral fogyasztottam, most már mindig testes barna duplabak sörrel pusztítom. Mikulás környékén Szlovákföldön tettem szert egy kis pakk Zlatý-bažant porterre, ez a Rate-beer szerint ugyan porter, de nekem baknak tűnik. Mindegy, akár így van, akár úgy, nagyon jól kiegészítik egymást.

 

Jó ünnepeket, és jó hétköznapokat, de mindig jó söröket kívánok az olvasóknak, az Arany-ászokot nyugodtan felejtsék a boltban.

Sörforrások, szponzorok: Sörspecialista, Csak a jó sörök, Halász utcai belga bolt, Különleges sörök boltja.
 

 

 

Szólj hozzá

sörkorcsolya