2010. ápr 15.

Borsodiról tabuk nélkül

írta: pif
Borsodiról tabuk nélkül

Tegnap este megtörtént az, amit az elmúlt 2 évben alig hittem volna magamról. Borsodiba kóstoltam. Na de ne vágjunk a dolgok elébe. Egy kedves bloggertársunk jóvoltából a Borsodi Sörakadémia meghívott minket egy oldott hangulatú sörkóstolásra.

A cég trade marketing szakembere látott minket vendégül, a nálam okosabb bloggerek majd elmesélik, mit is takar ez az elnevezés. Kimerítő előadást hallhattunk a csapolás helyes módjáról, és arról, hogy egy pohár frissen csapolt borsodi sört hogyan tehet tönkre a szakértelem hiánya.

Annak megvitatása, hogy az úgynevezett core-lager kategóriába tartozó fapados sör miért olyan amilyen, és hogy egyáltalán tényleg annyira elfogathatatlan-e a minősége, ahogyan azt mi látjuk, már nehezebben indult.

Kis egymás melletti elbeszélés, apró tiszteletkörök után bátrabban mentünk bele a vitába, és a védelem is kissé összezárni látszott: Értsük meg, a hozzáadott adalékanyagokra szükség van, mert szükség van rájuk, és ez van, ilyen a világ. Igen ám, érveltünk tovább, de más országokban is vannak fapados termékek, és bár ezek is sokszor seíze-sebűze jellegűek, de legalább mégsem nyomatják tele őket oda nem illő anyagokkal (gondolok itt pl. aszkorbinsavra, kukoricagrízre, kénre stb.) Az az érvelés is elég körben forgónak tűnt, hogy megfelelően megválogatott sörbírálókkal tesztelik le a termékeket, de a bírálók közé valahogy nem kerülnek minőségi sörre áhítozó sörbarátok, mert a minta akkor reprezentatív, ha a meglévő, hazánkban igencsak igyénytelen sörfogyasztó társadalmat tükrözi. Szóval nehezen mozdultunk ki a holtpontról.

[ ... ... ... ...

 

                               ... ... ... ...

... ... ... ...

... ... ... ...                              

 

... ... ... ... ]

 

 

[ ... ... ... ... ... ... ... ...

... ... ... ... ... ... ... ...

... ... ... ... ... ... ... ...]

No de azt le kell szögeznünk, fantasztikus vendéglátásban részesültünk, megkóstoltunk 9 márkát, ezeket: Borsodi világos, Beck's, Stella artoise, világos Staropraman, Borostyán, barna Staropramen, Hoegarden, Leffe-blonde, Borsodi bivaly. Ínycsiklandozó sörkorcsolyákkal kényeztetett a szintén jókedélyű, kedves séf, én pedig kaptam ajándékba egy..., na de erről majd máskor. :-)

Tényleg nagyon hangulatos beszélgetés zajlott a parázs vitákat mintegy megkeretezve, sok szép élménnyel lettünk gazdagabbak, de most csak egy rövid ízelítőt tudtam adni mindebből.

És most lássuk a képeket:

 

Tony C. kollega írása

Szólj hozzá