2016. okt 28.

Tokaj szőlővesszején APA-t csepegtettél... Szent András - Szőlős A.P.A.

írta: pif
Tokaj szőlővesszején APA-t csepegtettél... Szent András - Szőlős A.P.A.

És igen!! Megérkezett a legújabb szentandrási gyümölcsös sör, a Szőlős APA! Csütörtök délután volt a bemutató a szentandrásiak pesti márkasörözőjében, az Ogre Bácsiban, a Hunyadi téren.

bekesszentandrasszolosapa1.JPG

Bár nem is annyira új ez a sör, hisz a lelkes Sörbúvár-olvasók bizonyára emlékeznek még, hogy tavaly is hódított a "szüreti" Szent András Sör, a Szőlős. Én csak annyira emlékeztem, hogy amolyan csajos partidrognak aposztrofáltam tavaly, ami odaférkőzhet a cukros-műciderek vagy a bakardibrízer helyére. Át is futottam röpkén a tavalyi Szőlős-posztot, hogy képben legyek, mit reszelgethetett a recepten a szentandrási főzőcsapat. A konklúzió akkor az alábbi volt:

Én két irányt látok, hogy a craft-beer rajongók is jobban tudják - a Szőlőst - értékelni. Vagy a markáns hidegkomlózást, vagy egy saison-os, brettes irányban való vadítást. Jelen állapotában a célcsoport a fiatal kommersz Cider-ivók vagy a könnyen értelmezhető gyümölcsös sörök kedvelői lehet. Nekik tökéletes lesz...

Idén már nem egyszerűen Szőlős-t, hanem Szőlős APA-t kaptunk a főzdétől, akik úgy látszik néha hallgatnak a "véleményvezér" bloggerekre, mert, ha nem is hidegkomlós a cucc, de Nelson Sauvin-nel tették jóval karakteresebbé a sört és egy gazdagabb malátázást is kapott az APA, így a Málnás Búza 4,9%-os kategóriájába emelkedett a 3,7%-es gyümölcsösek mellől, és lett literenkénti 300g szőlő (sűrítményből), ami jellegzetes tokaji szőlőfajtákból (Hárslevelű, Furmint, Sárgamuskotály) készült.

bekesszentandrasszolosapa2.JPG

Illatában ugyanolyan traubiszódás, mint az 1.0-s verzió, de aztán kibontakozik a háttérből némi izgalmas komlósabb illat is, bár ez a karakteresebb komló eléggé elvész egy tokaji vasútállomás környéki borkimérés édes, fehér-feliratú bugyrában. Megjelenés, kellemes aranyszínnel és gyorsan tünedező, de szép habbal villant. Az ízben már jóval dominánsabban jelentkezik a komló, és már-már felülkerekedik a muskotályos szőlőszörpön, de aztán van egy pont, ahol a szőlő enyhe fanyarsága oldalba kapja a komló induló izgalmas gyantásságát és ettől nekem furcsa, enyhén disszonáns érzéseket hoz. Nyáron, nagy melegben sokkal jobban esne, de őszre ez túl egyszerű, és nem hiányzik ennyire egy édeskés szomjoltó sör.

Tartok tőle, hogy a Szent András Főzde ezt idén sem nekem és a sörgeek csapatnak, hanem sokkal inkább a tavaly remekül beirányzott célközönségnek készítette, akik a hírek szerint vitték, mint a (szőlő)cukrot. Viszont ez az új változat a tavalyi "beetetés" után már egy nívósabb anyag, amit amolyan "nevelő szándékkal" dobtak be a köztudatba. Már túl vannak a fiúk-lányok az első sörleckéken, jöhet a következő lépés, adagoljunk csak egy kis komlót is nekik, hogy szokják az ízét. És ha ráéreztek, akkor nosza, hamarosan jöhetnek a tényleg izgalmas sörök, és nem csak a Meggyes-Szilvás-Ogre háromszögben tikitakáznak a népek. Népnevelés sörfőző módra, nem is rossz ötlet...

Ráadásul otthon a feleségem és a kislányom is azt mondta, hogy finom, úgyhogy a célt tökéletesen el is érték vele, ismét van egy csajos darab a repertoárban, ami nem kellemetlen, csak számomra nem túl izgalmas. Én azért még várok 3 évet, amíg a komló mellől lassan kikopik a muskotály, vagy visszatérek a Vári Nővérekhez.

De az is lehet, - és ezt az ötletet mondta tőlem teljesen függetlenül a házigazda, Ogre is - hogy jövőre ismét hallgatnak rám/ránk és lesz egy Szőlős Saison. Meglátjuk...

Szólj hozzá

magyar ale békésszentandrás kisüzemi