2016. feb 23.

Kis Komlóhatározó IV. - Amerikai komlók 2. - Hophead-mennyország

írta: pif
Kis Komlóhatározó IV. - Amerikai komlók 2. - Hophead-mennyország

Az USA minden kétséget kizáróan a kézműves-sörforradalom óhazája, és így itt kerültek/nek leginkább az új komlótörzsek a kereskedelmi piacra. Németország, Anglia és a kisebb komlótermelő államok csak az amerikaiak nyomában kullognak, és a hülli komlókutató központ legújabb komlóit is mind az amerikai sztárkomlókhoz mérik. Az USA a komló-etalon. Most is rengeteg új komló-alfaj nemesítése van folyamatban, igazán az a kérdés, hogy a piaci igények (ellenálló-képesség és termelési hatékonyság) és a hájpolt gyártók sörei milyen irányba terelik a nemesítést. Éppen ezért nem is térhetek itt ki az összes komlófajtára, de a legfontosabbakról természetesen ejtek pár szót. A jelenlegi helyzetben - craft főzdeboom az USA-ban - egyre erősödő komlóhiány van/várható egy-két éven át, amíg a termelők és a nagy komlókereskedő cégek hatékonyan nem követik a megnövekedett igényeket.

azacca1_1.JPG

I. Keserűkomlók - Az első igazán magas alfasav-tartalmú amerikai komlók őse a már korábban megismert Brewers Gold. Ezeket a komlókat 1968-ban nemesítették szabad beporzással Idahoban, és a 70-es évek végére, 80-as évek elejére kerültek kereskedelmi forgalomba. Az Eroica harapósabb, fűszeresebb, a testvére a Galena kicsit lágyabb, citrusos, fekete ribiszkés aromájú komlók, leginkább amerikai ale-k keserűkomlói. A Galenaból nemesítve 1994-ben a Chelan ill. 2006-ban egy még ellenállóbb Super Galena nevű alfajokat is forgalomba hozták. A Yakima Chief Ranch új keserűkomlója a Satus is a Galenatól származik. A Columbus a 3C (Cascade-Columbus-Centennial) ikonikus komlók egyike. Borsosan fűszeres és enyhén citrusos. A Tomahawk (ami tulajdonképpen a kereskedelmi márkaneve) és a Zeus komlókkal együtt CTZ-komlóknak is hívják, mert annyira hasonló a karakterük, és sokszor ezen a néven is kapható a pellet. Az USA mezőgazdasági minisztériuma, az USDA nemesítő programja keretében nemesítették, és 1983-ban engedték kereskedelmi forgalomba a Barley Wine-okba ideális lágyan keserű Nugget-et és a citrusosan fűszeres Olympic komlókat. A 80-as években különösen a házi és kisüzemi főzdékben vált rendkívül népszerűvé az 1985-ben forgalomba hozott, fenyőgyantás, fűszeres, grapefruitos Chinook, amit sokszor aromakomlónak is használnak. Ritkán használt keserűkomló az 1974-ben az USDA által piacra dobott Comet, amelyről azt tartják, hogy hasonló karaktere van, mint az amerikai vadkomlóknak, így néhány, tradicionális (a 70-es éveket idézve persze) stílusban dolgozó főzdénél kedvelt.

137.JPG

Az amerikai komlónemesítők persze nem álltak meg a 10-15%-os alfasavtartalomnál. A 2000-es évek elején piacra léptek azokkal a szuper-alfa komlókkal, melyek a magas alfasav-tartalom mellett ellenállóak a fertőzésekkel (pl. lisztharmat) szemben. Ilyen az Apollo, amely egy Washington államban vadon termett komló nemesített változata és az akár 20%-os alfasav mellett az illó-olajtartalma is magas. Hasonló szuper-alfa komló a Bravo (Hopsteiner Breeding Co. 0146). A gyümölcsös, citrusos, gyógyfüves illatokat produkáló Warrior (YCR 5) az IPA-k keserűkomlója, csakúgy mint a törpekomló, a Summit. Az ellenálló-képesség mellett másik nagyon fontos tulajdonsága az új komlófajoknak, hogy tárolás alatt mennyire őrzik meg a tulajdonságaikat. A John I. Haas Inc egyik ilyen szuper-alfa mintakomlója, amit a Nuggetből nemesítettek a Millenium, főleg Stoutokba ajánlják, mert a magas alfasav mellett lágyabb a keserűje. Az 2010-től kapható El Dorado az intenzív keserű mellett trópusi gyümölcsillatú illó olajokat tartalmaz. 2002-ben az oregoni egyetemen nemesítették a német Magnumból a szintén árpaborokban használt lágy illatú Newport-ot,

II. Aromakomlók - Az USA-ban a meginduló nemesítések másik vonala az európai nemeskomlók helyettesítésére irányult. Már a Casacade-nál is láthattuk, hogy a Hallertauer Mittelfrüh helyettesét igyekeztek megtalálni, hiszen a legnagyobb mennyiségben eladott amerikai lágerekbe ez az aroma kellett leginkább. ilyen komló a Crystal, ami kicsit fűszeresebb, és hasonlóan "féltestvérükhöz", az 1983-ban nemesített és a 90-es években piacra dobott Liberty, Mount Hood és Ultra is ellenállóbbak a német komlónál. Ilyen komló még az 1982-es Vanguard, a  Santiam vagy a San Juan Ruby Red,  Az angolos Golding-Fuggles vonalat szintén képviselik új nemesítések, mint a Sonnet-Golding, a Glacier, a Greenburg, a kicsit magasabb alfasav-tartalmú Mount Rainier,  vagy a viszonylag korán, 1976-ban nemesített, gyümölcsösebb Willamette. Ilyen - viszonylag új, 2013-as - komló még a Hallertauer Perle és a Northern Brewer-t is az ősei között tudó Triple Pearl.

sörökamöszjöprof1.JPG

Azonban evvel párhuzamosan, a kézműves sörfőzés óriási térnyerésével (az USA-ban jelenleg a teljes sörpiac kb. 14%-a kerül ki a craft beer szegmensből - persze ez csak olyan amerikai mértékkel craft, hiszen a Brewers Association tagja lehet olyan főzde is, aki 6 millió hektót állít elő évente, ami csaknem a teljes magyar nagyüzemi sörgyártás éves termelési adata) mindinkább előtérbe kerültek az olyan új komlófajták, melyek speciális termesztői (ellenálló-képesség, jól tárolhatóak) illetve főzői és piaci igényeket (aromakomponensek, illó olajok, komplexitás) elégítenek ki. A Cascade nyomán az egyik legismertebb, viszonylag korai (1974, de piacra csak 1990-ben került) nemesítés a Centennial, amit Super Cascade-nek is hívnak, mert még intenzívebb citrusos aromája és ízei vannak. A Cascade további változata az Ahtanum (Yakima Chief Ranch - YCR1; 1869-ben ebben a völgyben - Ahtanum Valley - az alapították az első komlóültetvényt Washington államban), vagy a magasabb alfasav-tartalmú Amarillo (Virgil Gamache Farm - VGXP01) is ebbe a vonalba illik bele. A leginkább népszerű jelenleg a tavaszi mezőn szedett virágcsokrot is idéző YCR 14 más néven Simcoe és a még ezen a népszerűségen is túltevő YCR 394, vagyis polgári nevén a Citra, ami nagyon kellemes citromfüves aromákkal a pale ale-ektől az IPA-kig mindenhol nagyon szépen domborít. A konkurencia sem alszik a Hop Breeding Company is előrukkolt azokkal a magas alfasav tartalmú, de sizntén magas illó olajokkal rendelkező nemesítésekkel, amelyek IPA-knál mutatják legszebb arcukat. A HBC 366 (15-ös alfasav), a trópusi gyümölcsorgiát (papaya, citrom, lime) és fűszereket (zöldbors) idéző Equinox és a valamivel lágyabb HBC 369, a kicsit gyantásabb, földesebb Mosaic is nagyon kedvelt a főzdék és a hophead sörfanok körében.

Hosszasan sorolhatnám még a komlófajtákat, de mindenre nem lehet egy ilyen posztban kitérni. Néhány egészen friss, éppen piacra dobott komlót - melyek közül sok törpekomló, a könnyebb betakarítás végett - azért meg kell említenem. Az idei Duvel Triple Hop a fantázianév nélküli HBC 291-el készül, mely borsos, virágos, gyümölcsös karaktert ad a sörnek. De említhetjük az American Dwarf Hop Association új márkáit, a Bakancslista-sorozatban is már kóstolhatott, szintén trópusi gyümölcsözönnel és fenyőgyantával "támadó" Azacca-t vagy a banános, füves, narancsos aromájú Jarrylo-t. A Stone is prezentált nem oly rég egy új komlóval főzött IPA-t, a melyet a gyümölcsös, almás-körtés Calypsoval főztek. Az USA komlótermelőinek 2014-es konferenciáján mutatták be a Firestone Walker, a Bell's és a Sierra Nevada-s Tom Nielsen közreműködésével a dinnyés, trópusi gyümölcsös, kókuszos Cashmere-t, az erősen citrusos, grapefruitos Tahoma-t, a hasonló, de ennél kicsit földesebb karakterű Triple Pearl-t és a Cluster-nek a tradicionális amerikai komlónak és egy szlovén vadkomlónak a keresztezését, a Yakima Gold-ot, mely a jól ismert nemeskomlós jegyekhez (Spalt, Saaz, Tettnanger) hasonló aromájú bónuszkomló is lehet a közeljövőben.

Szerencsére ma már a különlegesebb komlók is elérhetőek a kíváncsi, kísérletező kedvű homebrewerek és craft főzdék számára így tovább színesedhet a honi paletta is új versenyfőzetekkel, melyek a hamarosan közelgő V. Házi Sörfőző Versenyen és/vagy a hazai kézműves sörpiacon bizonyíthatnak.

Szólj hozzá

amerika komló sörkultúra sörtörténet