2015. jún 17.

Bandusz:Csörgő - Kölesest az édesszájúaknak!

írta: pif
Bandusz:Csörgő - Kölesest az édesszájúaknak!

Az 5. Budavári Feszten Banduszt, a Köleses sör megálmodóját is meglátogattam, és az eszmecsere végén - mivel csapon nem kapható - átnyújtott egy palack újfajta kölesest, a Csörgőt. A főzde kínálatában a Köleses világos és a Dupla Köleses félbarna mellett 2 éve jelent meg a Zümi, a mézes változat, tavaly ősszel a Főzdefeszten debütált az Árpás, és idén a Csögőt dobta ki az innovációs-komputer Banduszéknál.

csorgo1.JPG

A Csörgő egy nagyon könnyű 3%-os sör, ami a már önmagában is édeskés világú világos Köleses alapjaira épít, csak a kész sörrel összekevernek egy kis friss sörlevet, így még édeskésebb és könnyebb lesz, mint az eredeti. Az én ízlésvilágomnak már a világos is túl édeskés, inkább a Duplát és az Árpást kedvelem, de elfogadom, hogy Bandusz így nyit a női fogyasztók felé, akik nem kedvelik a határozott komlós keserűséget. A Csörgő igazi palackozott mézes-vajas kenyér, kellemes virágméz illattal és határozott malátás édességgel, szinte nem is érezhető komlózással. Minden kerek és harmonikus benne, de ez nem a hopheadek söre, hanem máshol kereshet rajongókat.

Azért, hogy ezt a tábort - köztük magamat is beleértve - bővítsem, de megtartsam a lányokat-asszonyokat, sörkoktélos fantáziám beindult, és összeraktam az alábbi sörös, nyáresti koktélt.

Hungarian Rattlesnake Juice

2 decis Martinis-poharat crustázzunk (itt: citromlébe forgatjuk a peremét és kristálycukorba mártjuk, ami rátapad)

csorgo3.JPG

töltsünk meg a feléig zúzott jéggel és öntsünk rá 1 cl Ouzo-t, Raki-t vagy valamilyen más meditterrán ánizs-alapú pálinkát (Pastis, Pernod stb.). Csavarjunk rá egy kevés citromlevet, dobjunk bele egy citromkarikát. majd öntsük fel a Csörgővel. Végül valamilyen rózsaszín eper- vagy málnalikőrt öntsünk óvatosan a tetejére díszítésként.

A citromlé és a sok jég kontrasztot ad az édeskés sörnek és az ánizsos nehéz íznek (a Rakit és az Ouzo-t én kifejezetten utálom önmagában, de így remek volt), az ánizs utóíze pedig szépen kiemeli a keserűségét a sör minimális komlósságának. Bátrabbak (lilakutyák - hajrá!) nyugodtan próbálkozhatnak abszinttal, és akkor még egy kis zöld szín is belekerül a rózsaszín mellé. És van benne csörgő (rattle) és mar is egyet a végén, mint a kígyó, bár ez a méreg lassabban hat... Egészségetekre!

 

Szólj hozzá

magyar sörkoktél kisüzemi bandusz-köleses