2015. jún 11.

Komlóágyú, pofongép, szűretlen napfény: indul az újabb sörfeszt'

írta: pif
Komlóágyú, pofongép, szűretlen napfény: indul az újabb sörfeszt'

 dsc_0839.jpg

Lassan úgy lógnak egymásba a budapesti sörmajálisok, mint strandjainkon a nyaralók lába a másik szájába, csak nézőpont kérdése, hogy elégedetlenkedünk-e vagy örvendezünk a lehetőségek felett.

dsc_0840.jpg

dsc_0851.jpg


A sajttájon plakát és díjnyertes magyar világbajnok sörcsapoló hirdette a tökéletes csapolás kilenc lépését. Két okból választanám inkább Pai Mei mester ugyan halálos, de csak öt elemes mozdulatsorát: egyrészt hamarabb túlesem rajta, másrészt az csak exkluzívabb lenne már - továbbá fájdalommentes, mint az előttünk a már láthatóan koszos öblítővízben büszkén kimosott fesztiválkorsóban kilenc látványos lépésben feladott Stella. (Miközben tényleg nem akartam leszólni a bajnoki címet elnyert hölgy elhivatottságát). Fesztiválszervezésben, standard sörökben - és közízlésben - határ a csillagos ég, csak éppen ez a csillag itt mifelénk mindig a Stella lesz.

dsc_0838.jpgEz csúszott a legjobban

dsc_0847.jpg

dsc_0850.jpg

dsc_0849.jpg...és akkor még a zsírmentes sörről nem is beszéltünk - vagy mi is akart lenni ez a söralátét.

Fotózni mondjuk a Stella jó volt, vetődtek is rá a sajtófotósok, mint a gyöngytyúk a parasztturhára, de csak a legamatőrebbek itták ki, én két korty után kitettem napozni. Igaz, jobb híján a vérbeli alkoholisták és vén sajtórókák is csak a hidegkomlózott Dréherrel kellett hogy beérjék. (Ó az a szép emlékű tavalyi Pilsner-hordócsapolás!)

dsc_0853.jpg

Ide tartozik a fesztivál egyik fennen hirdetett, a hidegkomlózásra utaló, és marketingszövegekben remekül elsüthető szövege a „komlóágyúról” (jövőre talán jön a maláta-katyusa), a címben ígért pofongép magyarázata pedig ennyi - idézet a sajtóanyagból:

"A Heineken Bud Spencer menüvel készül, amely a pofon gyáros kedvenc ételéből, hagymás babból és egy korsó Arany Fácánból áll."

De ha már, akkor miért nem hívjuk díszvendégnek Piedónét? Egymagában még mindig jobban kitölti a színpadot, mint a Neoton!

dsc_0846.jpg

dsc_0845.jpg

dsc_0852.jpgezeket ettük: sajttál a sajttájon [szóviccben ezzel most 1:1, Pif!],
a lányokat a szemünkkel és a kefét. (Na jó, rántotta is volt az örökké éhes médiamunkásoknak.)

A tomboló nyári melegben megtartott sörfesztek legnagyobb abszurduma, hogy a leginkább ideillő sörtípusból, a jóféle lágerből, abból is mindannyiunk (ugye?!) kedvencéből, a szűretlen pilseniből csupán pár hordó lesz, azt is csak esténként verik csapra, minden órában egyet-egyet... Miközben díszvendégek a belgák, ahonnan nekem is vannak kedvenceim, de ki hörpöl szívesen kánikulában erős, édes sört? (Egy jó sörfesztiválnak elég lenne csak pilsenit tartania, legalábbis megérdemelne már az ország egy ilyen kísérletet...)

dsc_0844_1.jpg

 

dsc_0854.jpg
A sajtótájékoztatón, a szokásos lózungok mellett, helyet kapott egy kis népművelés is. Kollégánk, Pif, mint sörgasztronómus különböző sajtokat és söröket kóstoltatott össze a nagyérdeművel. A párosítások elvileg kitűnőek voltak, még ha csak alapfokon is kínálták a sör és gasztronómia nászát -, de az egész logisztikai kudarcba fulladt: a három párosból az első még mutatott némi szinkronicitást, de utána összeomlott a csinos, ám annál tájékozatlanabb hoszteszlányok vékony vállán nyugvó rendszer és vagy sör jött, vagy sajt, de inkább már egyik sem.

dsc_0855.jpg...és a Stella  még mindig ragyog a napon!

Mindeközben gondűző játékot játszottunk Düsi kollégával: mivel nagyon titkolták, mit is iszunk, próbáltuk azt kitalálni, s talán mindannyiszor sikerrel is, mihez is ehetnénk most a sajtfalatokat? Mindenesetre aki figyelt a hangosításra, az legalább verbálisan magáévá tehette az üzenetet: mit mivel és mikor a legjobb. Aki lemaradt, az követheti a gyanúsan csak (!) sörmultik által szponzorált, még nagyon-nagyon esetlen, de nagyon nagy jóindulattal szépreményűnek nevezhető Sörmitöbb gasztronómiai kezdeményezéseit a jövőben (- és egy távoli galaxisban, ezt nem bírtuk kihagyni, hehehe).

(egy a hivatalos képanyagból, via facebook.com/budavarisorfesztival)

S hogy mi lesz a fesztiválon szem-szájnak (és fülnek) ingere? Unalomig tele a prospektusszövegekkel a net, mi már csak annyit jegyeznék meg - beszéljenek a fotóink -, hogy aki wátdöfákkolna a Neoton kriptaszökevényei láttán (Nagy Feró még csak-csak, ő díszcsótány), annak üzenjük, mindig lehet még lejjebb: például szerintünk jövőre Kozsóból is lehet még díszvendég! Addig is, aki akar, húzzon le egy langyos Borsodit Erdős Péter popcézár emlékére!

Szerkesztőségünk várhatóan jelentékeny része este hatkor - vagy minden következő órában - "ügyeletet" tart a Dréher előtt(i szűretlen csapolásnál), na meg a kézműves kisipari házi kisüzemi kedvenceinknél (itt az itallap), addig is mindenkinek hűs söröket és árnyékot! Kommenteket a fesztiválról köszönettel fogadunk.

Szólj hozzá

budapest buda 2015 sörfesztivál