2015. jún 08.

Főzdefeszt után, 5. Budavári és 8. Cseh Sörfeszt előtt

írta: pif
Főzdefeszt után, 5. Budavári és 8. Cseh Sörfeszt előtt

A hétvégén természetesen én sem hagytam ki a Főzdefesztet, aminek a romantikusságát egy kicsit 1509_1.JPGmegkönnyeztem, de az új helyszín egész egyszerűen telitalálat volt. Hangulatos, árnyas, benn is volt a városban, de mégis kiszakadtunk a rengetegből, igazi sörmajálisos porondot kaptak a magyar kisüzemi sörök. Az üvegpohár önmagában ismét egy óriás előrelépés, azt továbbra sem tartom szerencsésnek, hogy 1000 Ft-ért - Bécsben 3 EUR-ért egy míves, kétdecis kóstolópoharat kaptunk - egy gyenge minőségű poharat kellett megváltani, melyet a végén vissza sem lehet váltani, hanem nem túl elegáns manőverrel a Léhűtőben és az Élesztőben iható le az 1000 Ft az elkövetkezendő 4 hétben, azaz aki nem tenné el emlékbe a poharat, annak kétszer is meg kell sétáltatnia. A WC 100 forintja is morgolódásra adott okot, de ezt a problémát a legtöbb esetben - férfiak lévén - a közeli bokrok enyhítették.

A szűk délután és este alatt Impavidus Mortallium kolléga kíséretében jókat derültünk a Szent András Főzde és Marosvári Ogre László és Kővári Csakajósör Gergő - a Vári Nővérek - a némafilmes hőskort és a 20. század eleji vurstli hangulatát idéző szupershowján, felkerestük a Kapucinus Főzdét, és megkóstoltuk az Illuminátor kistestvérét, egy könnyedebb Amarillo-s hoplágert, az Amarilla nővérkét, megcsodáltuk Kiss Hopfanatic Tomi remek új dizájnű címkéit és belekortyoltunk az upgradelt receptúrájú sörökbe, megízleltük, mennyire szépen összeérett Rizmajer Józsi Maibockja, tanulságos eszmecserét folytattunk a Belgaco-standjánál egy pohár Guillotine mellett, megnéztük az első magyar 100% rouge-malátás Saisont a Zip's-nél, elkövettük újra a Hübrist, megnéztük a Hunyadi Lakásbisztro standján Róth Zoli újabb söreit és... lemaradtunk egy csomó gerilla és más sörről, de így is talán túlzott fáradtsággal tértünk haza az éjszakába. Mindent összevetve: Az új helyszín, az Olof Palme sétány remek volt, a hangulat kitűnő, a pár emlegetett bosszúságot meg elviseltük. A Főzdefeszt egyelőre őrzi a magyar sörfesztiválok között a vezető helyét.

A héten, csütörtöktől induló V. Budavári Sörfeszten ugyan minden nem lesz elérhető a Főzdefesztes kínálatból, de pár dolgot azért be lehet pótolni, és még Csepregi Éva sem veheti el tőlünk a jó sört, bár tény és való oda belépőt kell fizetni, viszont ingyen a WC és a korsó is visszaváltható a végén.

Június 24-től pedig 10 napon keresztül újra élvezhetjük a finom cseh söröket a 8. Cseh Sörfesztiválon. Végre a Városház Park helyett új helyszínen, a Szabadság téren, ami az új Belváros egyik legjobb tere lett a felújítások óta. Itt se belépő, se korsódíj, se vécésnéni nem fog a sörözőkre lesni, csak a sör kerül pénzbe, és biztos lesz ott is sok új, vagy ritkán fellelhető sör, mint például tavaly a Purkmistr tormás lágere.

Addig meg ne feledjük, a sör segít a nagy hőségben, hogy a vízháztartásunk megfelelő egyensúlya fennmaradjon, pótoljon fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, és természetesen legyünk mértéktartóak, csak annyit igyunk, amennyi jól esik...

Szólj hozzá

magyar cseh sörfesztivál kisüzemi főzdefeszt