2015. ápr 23.

2 éves az Élesztő - "Wo sind die schönen, alten Zeiten" - (cseppet sem könnyes) sörnosztalgia

írta: pif
2 éves az Élesztő - "Wo sind die schönen, alten Zeiten" - (cseppet sem könnyes) sörnosztalgia

"Als das Kind, Kind war" ("Mikor még gyermek volt a gyermek") - kezdi Wim Wenders a Berlin fölött az ég című alapfilmjét - akkor - és ezt már én teszem hozzá - még ő változott és a világ volt állandó, aztán így - részemről persze - 40+-osan az ember önmagát érzi állandónak, aki körül a világ rohan, és csak azon méri az idő múlását, hogy újabb és újabb évfordulókat ünnepel. A kis magyar "sörforradalom" is felnőtt és kezdődnek az évfordulók nálunk is. 3 éves volt nemrég a Sörmanufaktúra és ki tudja mennyi naptárbejegyzés van-lenne még. 4 éve még vártunk egy-egy sör elkészültére, most szinte minden hétre 2-3 bemutató esik.

Berlin Bart Daniról jutott eszembe, aki a Szimplával karöltve paradox mód Németországba exportált sörfesztivált (Braufest) Mert Bart Dani nélkül nem lenne Élesztő, vagy legalábbis biztos más lenne. 2009-ben a Folyékony Kenyér blogon egy pályázatot tett közzé, hogy írjunk valami pozitívat a téli sörözésről. Írtam is két rövidet, (->ezt meg -> ezt) aztán találkoztunk, majd a sörös bloggerekből és boltosokból, főzőkből megalakult a Magyar Sörgasztronómiai Egyesület. Aztán tettük a dolgunkat, és az elmúlt 5-6 évben lezajlott a magyar "sörforradalom", melyben Dani - minden heroizálás nélkül - embléma, védjegy és tartóoszlop.

eleszto.png

Volt még a történetben Tóth Imi, aki a Skanzen, a "közösségi dohányzóhellyel" fityiszt mutatott a hivataloknak, és friss alternatív szellemben nekiállt tervezni, majd nem sokkal később a sörforradalom szelével együtt olyannyira szárnyra kapott, hogy az újjáformálódó 9. kerületben, a Tűzoltó utcában, a Trafó mellett 2 éve a sörforradalom pörölye lecsapott és látványosan átvette a Dreheres cégér helyét az Élesztő, az első angol-holland-amerikai mintájú multitap-bár, 17 sörcsappal. Felidézhetjük, akár a nagymamák parki padon a kisunokák sokéves fényképeit nézegetve, hogy mennyi esemény köthető ide, Brew Stúdió a Hara Punk gerilláival, ahol megfőzheted a saját söröd, aztán itt mutatkozott be magyar földön - Takács Hatodik Íz Péter segítségével - az első Hopinátor, azóta Németh Gábor vezetésével van már sörkoktélos részleg és sörölhetném, azaz izé sorolhatnám a sörbemutatók hosszú sorát. Idén a 4. Házi Sörfőző Versenyt is itt rendezték, és két év se kellett, hogy Guardian listáján Európa 10 legjobb sörözőjébe is beválogassák.

eleszto2.jpg

Két év egy vendéglátóhely életében általában a sorsfordító időpont. Ennyi idő alatt bukhat, tönkremehet, de fel is futhat, és ha friss és innovatív tud maradni, és a minőség is megmarad, akkor hosszú időn át kedvenc lesz. Az Élesztő már felnőtt, állandó biztos pont a hazai söréletben, és mindent megtett eddig is a sikerért. Ezen a születésnapon ők adnak ajándékot a sörszerető honpolgároknak, holnaptól 1 héten át napi 3 ingyen hordó is csapra kerül. Bemutatják a Grabovski új meggyes-kávés sörét, lesz kultúrprogram, street food és jó sör minden mennyiségben. Igazi sörmajális vár ránk a következő héten, úgyhogy kifogás nem nagyon lehet, valamelyik nap ott kell lenni.

Éljen a sör! Hajrá Élesztő! Csak így tovább!

(képek az FK-ról és a Városban blogról kölcsönvéve)

Szólj hozzá

magyar sörfesztivál kisüzemi sörtörténet Élesztő