2015. már 03.

IV. Házi Sörfőző Verseny - Felkészülni!

írta: pif
IV. Házi Sörfőző Verseny - Felkészülni!

3 éve - a 2012. január elsejétől legális az otthoni sörfőzés - még viszonylag kevés tapasztalattal ugrottunk neki a Piritósban az első sörversenynek. A próbaüzemmód után 2013 óta már a harmadik BJCP-szabvány szerinti versenyt fogja lebonyolítani a házi sörfőzőket tömörítő egyesület, így a lehetőségekhez mérten a legobjektívabb módszerrel választhatja meg a zsűri a kategória-győzteseket és a Grand Championt. Az eddigi győztesek azóta már mind "befutott név", akik több országos, sőt nemzetközi hírű sört főztek. Bajkai Tibor-Tibeer (2012), Róth Zoltán-Rothbeer (2013) és Kelemen Ottó-O.K. Brewery (2014) mellett olyan kategóriagyőztesek is voltak, mint 2012-ben Kiss Tomi-Hopfanatic, Hutyán Zoli-Redefine, Sörök a Möszjö Vödréből-Mrs Wheeler stb.

A sörbírákon, felkészültségükön nagyon sok múlik/hat, hisz nem mindegy, hogy behatóan ismerik-e a BJCP-sörkategóriákat, és van-elég rutinjuk, hogy megfelelően pontozzanak le söröket. A BJCP pontozólap 50 pontban maximálja az egyes söröknek a pontszámát, melyből 40 pont abszolúte objektív (Illat-12, megjelenés-3, íz-20, kortyérzet-5) és 10 pont csupán, ami szubjektív benyomás alapján adható. Tapasztalt zsűritagok értékelését nézve 1-1 sör értékelésénél nagyon ritka a 3-5 pontnál nagyobb különbség. Tavaly sok sörnél azonban láttam 10-15 pontos eltéréseket is, ami semmiképpen sem üdvös a versenyre nézve. Mivel idén is sok olyan zsűritag van, aki kevésbé tapasztalt a sörfajták kóstolása és/vagy a zsűrizés terén különösen fontos a bírák felkészítése.

sorhibakapszula.JPG

Az egyesület február 14-én és 28-án a leendő bíráknak tartott felkészítésen egyrészt bemutatott 10-féle jellegzetes sörhibát, melyekkel "gyárilag" befertőzte a söröket, és emellett idén is részt lehetett venni olyan kóstoláson, ahol igyekeztek a versenykategóriákhoz passzintott egyes arche-típusokat bemutatni, hogy a rutintalanabbak is megismerhessenek olyan benchmark-söröket, amelyek alapján a kategóriákra vonatkozó BJCP-leírásokat a gyakorlatban is megismerhetik. Ez nem csak a kezdőknek hasznos, hiszen mindenkinek érdemes naprakészen tartani az ízlelését.

Ilyen szempontból a szervezők - akik évről-évre nagyon sokat dolgoznak, hogy gördülékeny és színvonalas legyen a verseny - nagyon sokat tesznek a bírák képzéséért, de ez, - amint a tavalyi gyakorlat is mutatja - nem elegendő. A leendő sörbírálóknak is megfelelő rutint kell szerezni, hogy minden flottul menjen a versenyen és reális legyen a pontozás. Ehhez szeretnék pár olyan tanácsot adni a "kezdőknek", amivel ők is hozzájárulhatnak a verseny és a sörök sikeréhez.

sörverseny 004.jpg

1. Idő és stílus: - Egy-egy sörre körülbelül 10-15 perc pontozási idő jut. Erre edzeni kell, hogy ne csússzon ki a bíró az időből, a letölthető illetve online pontozólappal otthon érdemes - ha lehet az adott kategóriából vett sörökkel - minél többet gyakorolni, vagy legalább úgy kóstolni-inni, hogy megfigyeljük még haveri iszogatás közben is a sör tulajdonságait, erényeit, hibáit. Egy kicsit át kell kattintani az agyat kocka empirikus üzemmódba, ami nem könnyű, de egész másképp fogja mindenki inni a söröket, ha ezt megtette. Ezalatt kell kitölteni a BJCP-pontozólap adminisztratív részét és a megfelelően értékelni a sör egyes tulajdonságait, felismerni a hibákat-erényeket és jól átláthatóan leírni a megjegyzéseket. Érdemes a ratebeer kóstolói szókészletét megnézni, mert ott egyértelmű - igaz angol, de a gugli a barátunk - szavakkal segítenek a sörök szabatos leírásában. Mivel a BJCP-sztenderd úgy van kitalálva, hogy a sörfőzők megkapják a pontozólapok másolatát, legyen az értékelés világos, jól érthető, következetes és korrekt, hiszen a bíráló a nevével és e-mailcímével vállalja, hogy utólag is megkeresheti a sörfőző, hogy konzultáljon vele a söréről.

 

img_7093kobercsababuza.JPG

2. Arányosság - Mivel egy-egy versenykategóriában 15-25 sör is szerepelhet, fontos, hogy a pontszám tükrözze a sör helyét a teljes mezőnyben. Ehhez is kell egyfajta pontozási rutin. Az első sört / söröket ne pontozzuk túl magasra-alacsonyra, mert nem lesz a későbbiekben pontozási mozgástér egy kiváló vagy egy esetleges hibás(abb) darabnál. Tudatosítani kell magunkban, hogy senki nem rossz sört akart főzni, nem az igyekezetével volt baj, csak a főzéskor vagy erjesztéskor hibásodhatott meg 1-1 versenydarab. Az egyáltalán nem értékelhető, fertőzött darabokra íratlan szabályként, udvariasságból 13 pontot illik adni. Ez a problémás sör pontkategóriájának felső határa. Jó (jobb) sör esetén a többi adott pont is feleljen meg a tól-ig ponthatár mellett található részletes leírásnak.

3. Regenerálódás - A verseny reggelén könnyű reggeli után, lehetőség szerint kialudtan - idén ez vasárnap, így különösen nehéz lesz egy jó kis szombat este után... - és időben kéne érkezni. A bírálat közben 5-6 sörönként ajánlott szünetet tartani, egy-egy sör között vízzel öblíteni, egy falat fehér kenyérrel letisztítani az ízlelőbimbókat, és a kóstolópoharat is jól átöblíteni, hogy korrekt eredményt kapjunk a végén. A nyilvánvalóan hibás sörökből nem muszáj inni, de a a nem teljesen reménytelen darabokat illik megkóstolni, még ha az embert próbáló is. Rá fog mindenki jönni, hogy bizony kemény munka a zsűrizés egy sörversenyen.

Aki meg nem bíráskodik, az is jöjjön, mert a közösségi részen új söröket mutatnak be és érdekes - természetesen sörről szóló - előadásokat is meg lehet hallgatni. Mindenkinek kívánok jó felkészülést és a versenyen - remélem, minél jobb sörök mellett - találkozunk!

Szólj hozzá