2014. dec 17.

Monyó - Sör (Austin Powers) - Új kőbányai főzde a láthatáron

írta: pif
Monyó - Sör (Austin Powers) - Új kőbányai főzde a láthatáron

A Monyó Café a budapesti sörszeretők egyik kedvelt helye, melynek tulajdonosa Pein Ádám - aki egyébként a közeli Ráday utcában a Kézműves Csemegét (sörös és más delikát áruk kis kincsestára) is jegyzi - addig addig gondolkodott, míg Németh Antival (Hedon, Sernevelde) közösen tető alá hozott egy saját sörfőzdét. Méghozzá nem is akármilyet...

De ne szaladjunk előre ennyire! Aki látott már James Bond-filmet, az valószínű ismeri a Mike Myers-féle paródiát is, amiben szerepel az a bizonyos "monyó (mojo)", a szexepil és a vonzerő e különös keveréke. Hát erről kapta a nevét a kávézó-söröző, és nyitás óta folyamatosan változó izgalmas kínálattal várja a nagyközönséget a központban.

Kőbányán a Dreher előtt több kisebb-nagyobb sörfőzde működött a 19-20. század fordulóján. Aztán a Dreher és végül a kommunista államosítás összeolvasztotta egy nagy sörgyárrá az egészet, és, ahogy Kovács András blogunkon megjelent írásából sokan megtudhatták, a különböző ágazatokat különböző szocialista vállalatokká alakították át. Egy ilyen, 1912-ben épült sörgyárat vett meg 1943-ban a Dreher, majd a Rákosi-korszaktól kezdve egész 2009-ig a magyar konzervgyártás büszkesége a Globus kapott itt helyet. Ezen a gyártelepen vert tanyát ay Monyó, úgyhogy a SAB-Miller kezdhet reszketni, mert, ha minden jól megy, lesz még azaz már van jó kőbányai sörünk megint. Ehhez kellett Németh Anti a Hedonból és a Serneveldéből megismert tudása, profi tapasztalata és Ádám minőség iránt való elkötelezettsége. Komoly befektetéssel és - részben felújított - részben új tartályokkal és főzőberendezésekkel beindult a sörfőzés és el is készült az első három főzet. A címkevilág az 1940-es évek USA-ját idézi megspékelve egy kevés Sin City-s hangulattal, művészi igényű plakátok, amiket a címkegyűjtők nagyon fognak szeretni. A kedd esti bemutató előtt Ádámmal beszélgettünk egy jót, bemutatta a jelenleg kész 3 sört, és elárulta, hogy a "kötelező" IPA még egy búzasör is érik a tartályban.

monyoamerican.jpg

American Beauty - APA, azaz American Pale Ale - Egy virágzó mező illatát varázsolja elénk a Mosaic-kal és kevés Chinookkal hidegkomlózott sör, amelybe - bár nem IPA - szájzsibbasztóan masszív adag zöldségesen harapható komló került. e nem brutál keserű, hanem rendkívül jól egyensúlyoz a könnyed ihatóság, a komlós illat és keserű, és a vajas kekszes malátásság halmazok metszetében. Nekem rögtön a Camba Bavaria remek Pale Ale-je ugrott be, és tartja vele a versenyt.

monyobruce.jpg

Brewsk Willis - Imperial American Brown Ale - Egy robusztus opálosan rozsdás erős brown ale, amiből a Maris Otter maláta dióssága és - az élesztővel karöltve - málnás, fekete ribizlis erdei gyümölcsös (mini dobozos lekváros) aromája mellé érkezik a komlókeserű. Bár még kicsit fiatal, de a 7,7 % alkohol ellenére jól iható, testes téli darab.

monyobikini.jpg

És a végére hagytam a kedvencem az Invisible Bikini fantázianévre hallgató Portert. Pável kolléga szösszenete, hogy a "Porter az új IPA", értve ezalatt, hogy kezd olyan népszerű lenni, mint 2-3 évvel ezelőtt az IPA volt. Van itt Horizont Porter, a Legenda bemutatta a Teleportert, a Hedonnál is küszöbön a Madame Porter, és úgy hallottam, hogy Csepelen is készül valami... Szóval a láthatatlan Bikini egy meglepően, negédesen süteményes illattal indít, kicsit túl parfümösnek is hat, szinte félve kóstoltam meg, mert nem vágytam egy konyakosan, meggyesen likőrösen nehéz, édeskés ízre. És ekkor jött a meglepetés, egy csodásan csokis, enyhén kávés íz mellett egy igazi angolos Portert kaptam, picit vizesen, nagyon lágy szénsavval, úgyhogy behunyt szemmel egy londoni pub pultja elé képzeltem magam, mert arrafelé ittam utoljára ilyen jóféle Portert. A Fullers Black Cab-et London Portert simán veri, kortyérzetében a Samuel Smith Porteréhez hasonlít, csak ez sokkal csokisabb, és mellőz minden fanyarságot, száraz és elegáns. Úgyhogy már van is kedvencem a Monyótól.

A Monyóval egy újabb, a magas minőség iránt szintén elkötelezett főzde lépett színre és remélem, hamarosan nem csak a Kálvin téren, hanem szerte a városban összefuthatunk majd a Monyó söreivel Ádámnak és Antinak gratulálok és sok sikert kívánok!

Szólj hozzá

magyar ale porter kisüzemi Monyó