2014. okt 02.

Kentucky Ale - Söruzsonna a János Étteremben

írta: pif
Kentucky Ale - Söruzsonna a János Étteremben

A Kentucky Ale és a tulajdonos Alltech először egy sörverseny kapcsán hallatott magáról Magyarországon. Azóta debütáltak a söreik és fesztiválról fesztiválra járva a nagyközönség is kóstolhatja ötféle palackos sörüket. A 8. Főzdefeszten csapolva a Bourbon Barrel Ale-t és a -csapról még elképesztőbben citrusos, parfümös - IPA-jukat is lehetett kapni. Nem titkolt célja a cégnek, hogy Magyarországon is bevezethesse a söröket olyan éttermekbe, ahol megmutathatják sokrétű, izgalmas világukat, és összhangban a finom ételekkel új izgalmas étel-sör párokat alkothassanak, vagy komplett sörvacsorák stabil szereplőjévé váljanak.

Levente, az európai márkaképviselet vezetője engem keresett meg, hogy zárt körben, sörös és egyéb szakmai résztvevőknek (bloggerek, étteremvezetők, séfek) tartsunk egy szűk körű "söruzsonnát", amely keretében bemutathatjuk, hogy a Kentucky Ale-sörök komplett sövacsorán, az előételtől a desszertig is megállják a helyüket. Az étel-ötleteket az egyes sörökhöz a János Étterem séfjével, Pálvölgyi Zoltánnal álmodtuk meg és október elsején mutattuk be.

A welcome a Kentucky Kölsch-e volt, ami egy gyümölcsös, illatos, búza- és árpamalátával főzött könnyed 4,2%-os Ale. Miután összegyűlt a csapat bele is húztunk. A Kentucky Ale-hez - már korábban írtam róla kóstolójegyzetet.- a gyümölcsössége miatt fügés balzsamecetbe forgatott mozzarella golyócskákat kínáltunk, melyhez a ruccola keserűje adta meg a rezonanciát a lágy komlós záráshoz. Nagyon érdekes volt szakmai bírálatokat hallani, izgalmas volt azt látni, hogy a férfi és a női íz-érzékelés mennyire eltér, néhol szöges ellentétben is áll egymással. Nekem a natúr mozzarellás alapra felépülő balzsamecetes íz kifejezetten jól harmonizált a sör gyümölcsösségével, de volt olyan kóstoló, akinek a savasság, főleg az inkább díszítésként mellé tett koktélparadicsom miatt túlzott volt.

alltech01.JPG

A Kentucky IPA-hoz a már otthon kipróbált dinnyére sör receptet vetettem be. A pármai sonkával, citromfűvel és gyömbérrel bolondított dinnye egy kicsit talán lehetett volna intenzívebb, csípősebb és dinnyék sajnos nem egyformán édesek, így nem minden falat hozta ugyanazt a kívánt hatást, ám - szintén, főleg a nőnemű kóstolóknak ütött jobban, a fiúk inkább az IPA illatával voltak eltelve.

alltech08.JPG

A - kedvenc darabom a sorozatból - Bourbon Barrel Ale-hez sörben vákuumozott, szuvidolt marhapofát kínáltunk, melyhez a Kentucky szenzációs Bourbon-whiskyjével készített mézes, amerikai mogyorós mártás és krokett párosult remek harmóniával. A Bourbon-hordós érlelésű ale vaníliás ízeit csodásan kihangsúlyozta a mártás. A vajpuha, zamatos hús néhány kóstolónak felerősítette a komló keserűségét, de szerintem nagyon szépen harmonizáltak az ízek és a krokett jó, masszív alapot adott ennek a telt, 8,2%-os sörnek.

alltech07.JPG

A desszert pedig egyöntetű bombasiker volt, - amúgy is imádok sörhöz desszerteket kreálni - senki nem talált rajta fogást. A Bourbon Barrel Stout kávésságát kiemelendő, egy krémes francia csokoládétorta készült, amely elkészítésénél az olvasztott csokoládéba őrölt kávét is tettünk és a hozzá kanyarított eperöntethez is felhasználtunk egy kevéskét a szenzációs Bourbonjéből az Alltechnek. A stout kávéssága és krémes habja összefonódott és mennyei csokoládés egységet adott a tortával, a melegedéssel megnyíló enyhe gyümölcsösség a sörben szintén jól harmonizált az eper enyhén fanyar édességével. Az édes torta és a komlós lezárás meg remek kontrasztot húzott ezek mellé.

alltech09.JPG

Nagyon sok tapasztalattal gazdagodtam ezen a rendezvényem, például, hogy mennyire sokrétűen érzékeljük az ízeket. De a legfontosabb szembesülés az volt, hogy a szakmai vendégeket is annyira meglepte és megmozgatta a rengeteg lehetőség a sörökben a magas gasztronómiában. Naná, hogy folytatjuk!

Szólj hozzá

ale ipa stout sörvacsora alltech