2014. sze 20.

Puska a Főzdefesztre - favoritok, újdonságok, extrák

írta: pif
Puska a Főzdefesztre - favoritok, újdonságok, extrák

Elvileg már el is indult a 8. Főzdefeszt, gyakorlatilag azonban azért 1-3 óra ráhagyással szokott a normál kerékvágásba zöttyenni az élet. Szerencsére most nem kell várni a Metapay kártyaolvasókra se a sörfőzőknek se a kártyapontoknál a szomjas tömegeknek. Marad a jól bevált Cash.

sörökamöszjöprof.JPG

Arra gondoltam, hogy én is összepakolok egy teljességgel szubjektív listát az őszi hajcihőből, részben tapasztalat, részben a vágyak alapján, és elrejtve benne egy kis sorrendiséget, hisz a 12%-os Imperial Stoutok után az egyszerűbb sörök már semmit nem tudnának mutatni, pedig azokban is van szépség.

Kezdetnek valami könnyedebb választás kell. Egy jó Fóti Zwickl vagy egy Szentandrási Ogre kibélelheti a gyomrot és megalapozhatja a napot, de kíváncsi vagyok a Csupor Marci által főzött Szexepilsre is. Utána be is barnulhat az a láger. A Kissler - díjnyertes - barnája a Holló vagy a Hámori Keserű Csoki után jöhetnek a felső erjesztésű, könnyed(ebb) darabok. A remek gyömbérízű Zip's Ginger, a Big Foot Brand Ale és az ízesebb világos és félbarna ale-ek. A Hopfanatic APA, a Legenda Pony, a Hangover Rasta, és mellé felzárkózhatnak az izmosabb darabok. A Single Hop IPA-k közül a virágos Simcoe-val készült Bakancslista 3 a Rothbeertől igazi populáris csemegének ígérkezik, a Hatodik Íz Sorachi Ace komlós Pest CTRL-ja új fényben csillantja meg ezt az izgalmas - és mostanság divatos - japán komlót.

Kis "könnyítésnek" várom már az Armando+Brew Studió (Kővári Gergő - Zsoldos Kriszta) által közösen főzött Szutykost, ami egy Dirty Saison és ha már Saison, akkor Tibeer Fazonja is kikerülhetetlen. Csakúgy, mint a Hara Punk amerikaias búzája a Lemon?No thanks és a szerintem eddigi legfinomabb főzet Mi újság, Wágner úr?, aztán Rizmajer Józsi mindig remek Portere és Búzája, nem is beszélve a Legenda szintén jó formában lévő vállról indítható füstös rozsos söréről a Bazookáról, vagy a kedvenc szentandrási sörömről, a Fekete (Korsó)ról. A Zip's belga stílben előadott Golden Ale-je mindig nagyszerű volt. és ugyan nem magyar, de ki ne hagyja senki a Kentucky Ale Bourbon Whiskey-s hordóban érlelt szenzációs Ale-jét se.

Ha feljebb dolgozzuk magunkat az alkoholszázalékokon a Hámoriak Elixir 18-as gyógynövényes belga Dubbele, lesz újra Napalm a Hedontól, lefőztek a Legendánál egy adag Snake Bite-ot, ami áprilisban rekordgyorsan elfogyott, és a 4. német foci VB-arany tiszteletére Rolli által lefőzött 4 Sterne is kapható lesz. Aki szereti a "hungaricumokat", ne hagyja ki a Serforrás Corvinus Rex-ét, (lánykori nevén Korty) a prágai Pivovarsky Dum-mal közösen főzött tokaji aszús sört. Bio-függőknek az Alakort, az ősi búzafajtából készült sört és a Kissler homoktövises Fito-ját, vagy Kiss Tomi (Hopfanatic) kamillás belga ale-jét is ajánlom.

Még egy kategóriával följebb a Legenda Black Samurai, a Horse Juice és Kiss Tomi kihaghatatlan Beast-jét javaslom ezúttal hordóérlelt változatban.

Valami ilyesmi sort kéne végiginni, de attól tartok erre több nap sem lenne elegendő... Jó felfedezést!

IMG_7241.JPG

Szólj hozzá

magyar sörforradalom kisüzemi főzdefeszt