2014. sze 16.

Habra bab - Legenda Horse Juice tonkababbal

írta: pif
Habra bab - Legenda Horse Juice tonkababbal

A Horse Juice a Legenda tavalyi majdnem-Barley Wine-ja idén megújult és - vélhetően a papírmunkát is megspórolandó - hasonlóan a nemrég bemutatott Black Samurai-hoz 12%-os alkoholtartalommal bír. Az alapsörnek egy részét azonban Rolli - elnézést, de ez a két sör Ákos gyermeke - megbolondította egy kis tonkababbal, és az vesse rám az első követ, aki nem ezzel, hanem a sima változattal kezdte volna.

tonkabab.jpg

Mielőtt azonban nekiugranék a kóstolásnak, essék néhány szó a tonkababról. Származási helye Dél-Amerika északi fertálya, Francia-Guyana. Mint minden igazi finomság - lásd az egyik legismertebbet, a fugut (gömbhal) - ez is mérgező lehet, úgyhogy a parás amerikaiaknak nem is jut ki ebből a jóból, mert ott továbbra is tiltott cucc. Az ok, a kumarin nevű mérgező vegyület, amely azonban csak nagy mennyiségben káros. Mivel a kumarin alkoholban oldódik, kiszárítják a babszemeket és rumba áztatják, majd újra kiszárítják. Azért nem kell aggódni, mert a fahéjban is benne van ugyanez a vegyület, a tonkababból is csak a nagyon sok árt meg, és annál jóval intenzívebb az íze, úgyhogy még véletlen sem teszünk annyit belőle a mindenfélékbe, hogy feldobjuk a talpunk. Az íze desszertbe predesztinálja, mandula, fahéj, vanília egyben, de van aki esküszik a tonkababos olaszos paradicsommártásra, és még sorolhatnánk a meglepő párosításokat

legendahorsejuicetonkabab.JPG

Ennyit a fűszerezésről, és most már nézzük azt a lólét! A Horse Juice tavaly még egy erős vörös ale-hez volt hasonlatos, ehhez képest a tonkababos főzet kellemes sötétbarnába hajló színnel és kevéske habbal állapodik meg a pohárban. Illatában a legfinomabb fűszeres, pikáns forró csokoládék üzenete, némi gyümölcsös narancs köszön be a tejszín és a kevés kicsit odakapott karamell mellett. Az íze is sokkal inkább egy Imperial Porter, mint egy Barley Wine, sokban hasonlít a tavaly megcsodált De Molen Tasrina Esra-hoz. Krémes, tejszínes, pralinésan lágy, és kellően fűszeres, mint egy kardamommal és kávéval boldogított csokitorta. Ám emögött a háttérben egy likőrösen alkoholos, gyógyfüvesen komlós unikum-kavalkád is felsorakozik. Bár nekem kicsit sok a melegség által felerősödő komló, de összességében jobban tetszett a Black Samurai-nál. Még szintén összecsiszolódásra vár, de az is eljön hamarosan, és az érkező magányos, zord őszi estéken, vagy ősszebújós éjszakákon remek lélekerősítőnek és afrodiziákumnak ígérkezik.

(a tonkababos illusztráció forrása -> )

Szólj hozzá

magyar legenda porter kisüzemi barleywine