2013. nov 19.

Francba az IPA-val

írta: pif
Francba az IPA-val

IMG_7891.JPGHogy kiábrándítsam a bulvárszomjú olvasókat, természetesen továbbra is nagyon szeretjük az IPA-t, úgyhogy semmi pálfordulás nem történt, azonban a beköszöntő hidegben elhatalmasodott rajtam a vágyakozás néhány jóféle német bak és duplabak sör irányában. A vágyakozás már Márton-nap kezdődött, mikor a konfitált libához, hagymás krumplihoz és sörös-almás lilakáposztához "csak" egy Budvart tudtam előkaparni a pincéből. Így kapva kaptam az alkalmon, hogy a Sörspecialista Ganz utcai szentélyébe megérkezett baksörökből válogathassak. Csapon most a St. Georgen duplabakja volt, de az autósélet lemondásokkal jár, én meg döntöttem, inkább vezetek és otthon iszom. Korábban Düsi és Pável kollégával már végigkóstoltunk egy szép duplabak-sort, de ez a mostani merítés sem ócska utánzatokból áll. Scheyern Doppelbock, Weltenburger Asam Bock, Pyraser Ultra és a jól bevált Schlenkerla Urbock.

Tegnap már nem söröztem, de Krúdy hatása és egy jó gábli ígérete bennem motoszkált, így a reggeli rutin után aIMG_7897.JPG délelőtti napocskán megjött az ihlet. A Löwenbräu-os emlékeket és a libanapokat visszaidézve szeltem pér karéj saját sütésű kenyeret, megkentem a liba-konfitáláshoz használt libazsírral, szeltem rá némi libamáj-patét és sóztam, borsoztam, meg plusz zöldborsot is tettem rá. Hozzá egy kis paradicsom, és kész is a remek villásreggeli. Már csak a sör hiányzik.

A libazsír enyhe füstösséget és a máj enyhe édességet kíván, nincs is jobb választás a bükkfán füstölt gazdagon malátázott Schlenkerla Urbocknál. A sör füstös malátája fűszer volt a libazsírhoz, az édes malátázottság és a libamáj, no meg a langyos novemberi napfény tökéletesen passzolt. És a paradicsom (látod Pável, igazad volt, mégis működik füstöshöz, de csak ilyen konstellációban...) varázsolt tökéletes későőszi harmóniát a délelőttbe. (ejtsd: mohón befaltam és felhörpintettem, és közben áhítatos és artikulátlan hangfoszlányok jelezték megelégedettségem a világ nyújtotta örömök iránt.)

Ma ugyan hétköznap van, és az átlag dolgos ember általában a "gyárban" ül, így ha máskor nem, legalább a hétvégén engedjen meg mindenki magának ennyi kényeztetést, és igyon délelőtt egy finom, testes, gazdagon malátázott sört, hogy helyre rakja a világot, elűzze a látszólagos gondot és kibélelje a gyomrát jóleső teltséggel a közelgő finom ebédig. Egészségünkre!

IMG_7896.JPG

Szólj hozzá

német bak sörspecialista schlenkerla