2013. feb 20.

Csakajósör sörvacsora a Cactus Juice Pubban

írta: pif
Csakajósör sörvacsora a Cactus Juice Pubban

Mielőtt bárki a naptárát nézné, február 13-án volt az est, de mivel ott voltam, úgy érzem megérdemli a vacsora és a kezdeményezés is, hogy megemlékezzünk róla, és levonjuk belőle a tanulságokat.

Kővári Gergő és a Csakajósör fogalommá vált a magyar sörbarátok körében. Kiss Tamás - Hopfanatic a tavalyi évben elért sikerek óta szintén jegyzett név. Tamás amellett, hogy nagyszerű söröket főz, szakácsként is remek. És míg a legtöbb szakács borral, borhoz tud főzni, sörökhöz nem, ő a sörökkel, sörökhöz való főzésben jártas, és pontosan tudja mit várhat el egy sörtől, mit hozhat ki egy jó ételpárral az adott fajtából.

A helyszín, a Jókai téri Cactus Juice Pub, ahol már két korábbi (egy Hopfanatic és egy Fóti) sörvacsora is helyet kapott. A söröket Gergő és Tamás válogatta, az ételeket Tamás párosította és a Cactus csapata az ő receptjei alapján és útmutatásával készítette el. A várakozás perceit vidám beszélgetéssel és egy korsó Keserű Mézzel ütöttük agyon, aztán indult a vacsora.

Füstölt lazac limeos humusszal.jpg

1: Svijansky Rytir - Füstölt lazac lime-os humusszal

A Rytir a csek pilzenik nagy részével ellentétben nem olyan száraz, komlózásának van egy citrusos üde vonala, ami remekül illik a halhoz. Még jobban megtámasztja ezt a lime és a harapható malátája remekül passzol a humusz (hummusz) állagához, ízvilágához. Remek választás! Grill ementáli.jpg

2. Young’s Luxury Double Chocolate Stout - Grill ementáli mézes vinaigrettel madársalátával

Az este legmeglepőbb párosítása. Jómagam a Young's-hoz csoki soufflét készítettem, és továbbra is inkább desszert sörnek tartom, éppen ezért - számomra - az est meglepetése volt, hogy ez a sör működött az édeskés mézes salátával és a sajttal. Nekem - a sör egyértelmű kakaós szárazsága miatt - hiányzott egy kis rózsabors (vagy chili, de ez a következő fogásban benne volt) és egy jobb állagú, krémesebb grill sajttal (pl. Halloumi) még nagyobbat ütött volna ez a fogás.

3.Brew Dog Hardcore IPA - Spaghetti Aglio Olio Pepperoncino

Az amerikai komlókkal főzött-hidegkomlózott IPA-k szeretik társnak a csípősséget, úgyhogy ígéretesnek tűnt hozzá a fokhagymás-peperoncinis spagetti. És finom is volt, a komlókeserűvel szépen harmonizált a fokhagymás csípősség, az olívaolaj meg a gyantás komlósságot emelte ki. Tökéletesen működött, de erre megfelelt volna egy száraz, könnyedebb IPA is. Ez a Hardcore - Gergő elmondása szerint - már a Brewdog új gyárából érkezett, és a négyféle komló, köztük a remek illatú Simcoe olyan gyönyörű illatokat és ízeket varázsolt a pohárba, hogy talán egy izgalmasabb, egzotikusabb ételhez lett volna érdemes kínálni.

Tarja puliszka.jpg

4.Aecht Schlenkerla Märzen - Sörben sült tarja hagymás-tormás puliszkával

A vacsora talán legszebb párosa a főétel volt. A Cactus Juice étlapján amúgy is szereplő tarja volt megbolondítva a sörrel és egy kis tormás puliszkával. tarja és a füstölt Märzen kapcsolata nem igényelt előzetesen nagy képzelőerőt. Persze amellett, hogy a hús omlós, ízes volt és remekül is nézett ki, a nagyon izgalmas választás a torma és a puliszka volt a sörhöz. Mi eddig a sütőtökre esküdtünk, de ezután a tormás puliszkát is felvesszük a Schlenkerlához illő tökéletes párosok listájára.

5.Westmalle Dubbel - Narancsos mézes Crème brûlée 

a desszert.jpgVégre nem egy gyümölcssör egy sörvacsora végén, hanem egy karakteres darab, amiben az édes pörkölt maláta és a gyümölcsös, telt illatok a meghatározóak. A tojással krémesített tejszínes desszert ízei megbolondítva a mézes naranccsal remekül passzoltak ehhez a trappista dubbelhez. Sajnos a kétdecis pikoló-pohár nem ideális ehhez a sörhöz, bezárul az illata, és az ízek sem tudnak jól kibontakozni. A trappista kehhely drága dolog, de egy boros kehely azért minden étteremben akad.

Remek, jó hangulatú estében volt részünk, úgyhogy reméljük, a Cactus Juice nem hagy föl evvel a gyakorlattal, és további hasonlóan igényes sörvacsorákon vehet részt a honi sörrajongók fővárosi csapata. Aki meg Kiss Tamás ételkompozícióit és söreit szeretnék még autentikusabb környezetben kóstolni, azoknak jó hír, hogy Tamás Kiskunhalason pubot és sörfőzdét nyit(ott). A grand openingről remélem, beszámolhatunk mi is...

(fotók: Kiss Tamás - köszi!)

Szólj hozzá

magyar csakajósör sörvacsora hopfanatic-kisstamás