2012. okt 19.

Update-sör Schobert Norbi módra avagy a futottak még Láger

írta: pif
Update-sör Schobert Norbi módra avagy a futottak még Láger

A héten - a maja piramisban talált jóslat mellett - újabb csalhatatlan jelet kaptam arra, hogy közeleg a világvége. Az apokalipszis vágtató lovasa Schobert Norbi képében érkezett, kezében ott csillogott az Update1-es lágersör. Ráadásul a féjszbúkos kommentelők egy része még dicsérte is, így úgy döntöttünk, hogy ha már megszámláltattak a hátralévő napok, megkóstoljuk és beszámolunk róla a nagyközönségnek. Bár azért gyötört a balsejtelem, hogy nem ez lesz életünk söre...

norbiupdateIMG_6731.JPG

Mielőtt felpukkantjuk a csillogó reklámdobozt, vizsgáljuk meg, miket állít magáról a szupertermék. 30 kcal / 100 ml - Ha találomra felcsapunk egy guglis keresésre sörkalória adatokat, akkor láthatjuk, hogy bármelyik ún. Light (Heineken, Amstel, Bud, Miller) sör hozza ezeket vagy ennél jobb adatokat. (a 12 oz az 0,33-as liternek megfelelő, úgyhogy a táblázatban szereplő adatokat osztani kell 3,3-mal) De a komolyabb sörökben sincs nagyságrendekkel több kalória. Ebben tehát nem olyan nagy szám. Ami itt a komoly, az a 0,45 g szénhidrát. De ha megnézzük, hogy a különbség egy - szerintünk - sokkal jobb sörhöz, a Flying Dog Double Dog-hoz (5,5 g szénhidrát / 100 ml) képest csupán 5,05 g, akkor nem okoz nagy dilemmát, ha inkább minden nap 1/3 szelettel kevesebb kenyeret (12,7 g szénhidrát / szelet) eszünk és egy szuper sört iszunk mellé. Botcsinálta dietetikusként asszem ennyit a kalóriákról és milligrammokról, nézzük azt a sört.

Az összetevők nem sok jóval kecsegtetnek, igazi gyors erjesztésű ipari tömegláger, silány alapanyagokból. Víz, árpamaláta, kukoricadara, komló, antioxidáns (aszkorbinsav és dikálium-diszulfit) Klasszik olcsósör-szag, savanykás, C-vitaminos, enyhe pop-corn és a háttérben elbújva kis kalmopyrines keserűkomló. Gyenge fehér hab, halványsárga löttyszín. Nagy szódás buborékok és olcsóüdítős, savas illatfelhő.norbiupdateIMG_6732.JPG

Az íze, mintha kidobott, olcsó maradékkal hidegkomlóztak volna egy alkoholmentes sört. Enyhe kukoricás édesség, aszkorbinsavas mellékíz egy orvosságos keserű utóízben. Teste annyi, mint egy koplaló medúzának. Mikor megízleltem az első kortyot, úgy éreztem az orromon át a szénsavval együtt diffundált a folyadék, csak a kellemetlen savanykás kesernye maradt az ínyemen. Evvel az erővel almaecetbe mártogatott mosogatószivacsot is szopogathatnánk, hozná az élményt. Egy előnye az van, eltelíteni nem fog, ez tuti.

A magam részéről javaslom a rendes sör és egy szelettel kevesebb kenyér fogyasztását, és a Norbi által is fontosnak tartott rendszeres mozgást, hogy tartsuk a formánkat.

Szólj hozzá

magyar szarsör