2012. sze 07.

Komlóországból szeretettel...

írta: pif
Komlóországból szeretettel...

Ahogy a Pick szalámi, vagy a Tokaji Aszú egyértelmű hungarikumok, Csehország méltán lehet büszke egy helyi kincsre, melyet az Európai Unió védett mezőgazdasági terméknek nyilvánított 2006-ban. Ez komlók egyik nagy öregje a ŽATECKÝ CHMEL. Ezzel komlózzák a cseh sörök nagy részét, ez adja a Pilsner Urquell-nek is a jellegzetes szárazan elegáns, markáns keserűségét. 

zatecexportIMG_6634_1.JPG

Žatec (német nevén Saaz) Prágától 80 kilométerre fekvő cseh városka azonban nem csak komlóföldekkel, hanem egy igencsak jóféle sört főző sörgyárral is büszkélkedhet. Žatecben nem ma kezdték az ipart, több, mint 700 éves múltra tekint vissza a helyi sörfőzés. A szokásos cseh szortimenten kívül főznek itt (rák)betegek számára előnyös antioxidáns hatású, növelt xanthohumol tartalmú sört. Mi azonban a 12,1 Balling-os Export-tal kezdtük az ismerkedést. Egy szép, szalmasárga nedű került korsónkba, melynek édes maláta és fűszeres zöldséges komlóillata volt, némi mézes kenyérrel körítve. Ízében édeskésebb, fűszeresebb, mint mondjuk a Pilsner Urquell, inkább egy bajor Märzenhez, vagy Spezialhoz áll közelebb ízvilágában és az 5,3%-os alkoholja is inkább erre determinálja. A korty végén - természetesen - érezzük a remek, zöldségesen friss és szárazan elegáns komlót, ami remek összhangban van evvel a malátásan édeskés, jól csusszanó, zamatos cseh 12-essel.

IMG_6652.JPG

A cseh sörök közül én azonban a barnákat kedvelem a legjobban. Természetesen a žatecieknek is megvan a szokásos, könnyedebb alkoholú - 4,3%-os 11,2-es - Premium barnája. Szép sötét, vöröses barna szín, meggyőző bézs habkorona. Illatában a pörkölt kávé, csokoládé és a jellegzetes komló keveredik. Ebben talán még markánsabb a kontraszt az édeskés pörkölt maláta és a száraz komlózás között. Emellett van benne egy kis vizesség, amitől igencsak könnyen legurul belőle néhány korsóval. Aki meg Budapesten szeretné kóstolni, az a Bohémia Sörszalonban sok más jó nevű társával együtt megtalálja.

Szólj hozzá

cseh zatec