2012. aug 17.

Sör + Múzeum - korcsolyázzunk a flamandokkal

írta: pif
Sör + Múzeum - korcsolyázzunk a flamandokkal

Jövő héten, egész pontosan augusztus 23-án csütörtökön a Szépművészeti Múzeumban rendhagyó tárlatvezetésre invitálnak bennünket. A műtárgyak mellett a sörnek és a és az evés-ivásnak a művészethez való kötődése a téma. Lesz műélvezet és lesz sörkóstoló ismerősök (ő és ő is) irányításával. És persze lesznek kézműves sörök is.

muzeumsorIMG_6680.JPG

Ott lesz a Rízmájer kukoricás söre a Cortez és a Cingulus Porter valamint a Fóti Sörfőzde slágersöre a Keserű Méz és a duplabakjuk a Barcagi Duplabak. Mi meg úgy kerültünk a képbe, hogy felkértek, a Keserű Mézhez készítsünk valami stílusos sörkorit, amit a klasszikus múzeumi környezetben is könnyen be lehet kapni a sör mellé. A sör jellegzetesen édes ízei és szárazan keserű komlózása, körtepálinkás aromája mellé egy felturbózott sonkás szendvicset gondoltam ki, aminek alapanyagai szinte bármelyik jobb közértben megvehetőek. Mézből, kétféle (tákonyos és pepperonis) mustárból valamint natúr sajtkrémből és kevés vajból habos krémet kevertem, ezt habzsákból teljes kiőrlésű napraforgómagos rozskenyérre nyomtam. Tetejére fekete erdei sonkát tettem és a krémből egy pöttyöt meg egy fél szem szőlőt. az enyhén csípős mustáros-mézes krém az édességgel és a komló száraz utóérzetével karöltve párosul a testes sörrel, ami jó íz-barátságban van a sajtkrémmel és a telt magos rozskenyérrel. A sonka enyhe füstölt sós íze meg kontrasztot ad az édes-csípős szárazság mellé.

muzeumsorIMG_6671.JPG

A Barcagi Duplabak nem egy tipikus nyári sör. 4 féle malátából Spalt aromakomlóval főzik Sörapuék. Mivel kifejezetten keserűkomló nincs is benne egy nem túl nagy kontrasztokat felmutató édes, karamellásan kesernyés dióolaj-szín szép duplabakká ért össze. Finom desszertsör, egy Oloroso Sherryt vagy egy Ruby portóit, de akár egy könnyedebb mediterrán borpárlatot is laza csuklómozdulattal behelyettesíthetne egy italsorban. A finom söröcskét konyakos pohárból szopogatva egyre jobban elindult a fantáziám és magánszorgalomból készítettem - a konyakos meggy áthallásaként - egy sörös-meggyes pohárdesszertet.

muzeumsorIMG_6681.JPG

Mirelit magozott meggyet kis sörrel fölforralunk, majd a sört leöntjük róla és félretesszük. Keverünk egy klasszik Mascarpone-krémet (25 dkg mascarpone, 2 tojás sárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 1 tojás fehérjével fellazítva). A leöntött meggylével átjárt sörlében kevés vajjal 70%-os étcsokit olvasztunk és a krémmel lazán keverve egy kis pohárba rétegezzük. A tetejét a sörben forralt kihűtött meggyel és sörben karamellizált cukortörettel díszítjük. Aztán reméljük, hogy legalább a sörből hagynak a gyerekek...

Szólj hozzá

magyar sörkorcsolya