2011. már 31.

Hard Core - egy tökös sör

írta: pif
Hard Core - egy tökös sör

Core lágernek azokat a dömpingben gyártott, semmitmondó söröket hívjuk, amely egy-egy sörfőző behemótnak a legnagyobb mennyiségben eladott söre. Archetípusa a Heineken, vagy magyar földön tipikus képviselője az Arany Ászok - Borsodi - Soproni ipari löttyhármas. Ez utóbbi hármat akár corn-lágernek is hívhatnánk, hisz jóárasítás közben, gazdagon beléjük főzik a sör (sajnos) legfontosabb hazai alapanyagát, a kukoricát. (Ehhez lásd a Heineken magyar vezérének az interjújából: " Számos eszközt, anyagot és szolgáltatást vásárolunk magyar beszállítóktól. Az alapanyagoktól [például kukorica], az áramon, a nagykereskedelmi partnereken és a médián át a logisztikai partnerekig számos területen vannak magyar partnercégeink...")

Éppen ezért kicsit félve is vettem meg a fenti névre (Core Beer) hallgató 0,33-as palackot a labanc Sparban, de régóta meg akartam kóstolni egy igazi stájer tökmaggal érlelt sört. A haragos sötétzöld tökmagolajat előszeretettel használom salátákhoz, kenyérsütéshez, így kíváncsi voltam, mit nyújt sörben érlelve. Míly' szerencse, hogy az osztrákok kezét nem köti gúzsba a Reinheitsgebot, így sörnek hívhatnak egy ilyen italt is. Ostorozza is Herr Seidl, a Sörpápa (der Bierpapst) a német sörvilágot, hogy milyen maradi, és a hagyomány mennyire röghöz köti a német sörmestereket.

Persze ezen a verőfényes tavaszi reggelen nem voltak ilyen messze vezető gondolataim, csupán jól akartam indítani a napot. A közepesen tűrhető grafikai alkotás a címkén ugyan szintén nem meggyőző, de a pohárba kitöltött sötét, opálosan, (tökmag)olajosan csillogó nedű annál inkább. Nehéz, rozskenyeres, virágos komlós illatában ott érződik a tökmagolaj is. Megkóstolva egy telt malátás - cseppet sem vizes - testes, de nem elnehezítő sör ízeit érezzük. A pörkölt malátás, komlós kesernye mellett a háttérben, nem tolakodóan, de határozottan kiérződik a finom tökmagolajos íz. A sör textúrája is nagyon hasonlít egy jóféle stájer Kürbiskernölre. Egyre jobban ízlett, és sajnáltam már, hogy nem szavaztam elég bizalmat a sörnek. Jó lenne még pár üveg belőle...

A tökmagos ízvilág miatt remek választás krémlevesekhez, hagymaleveshez vagy egy finom tökmagos burgonyás pogácsához, de akár egy olajos magokban gazdag salátához, vagy valamilyen ragus mediterrán ételhez (ratatouille, couscous) remek kísérő lenne.

Szólj hozzá

osztrák tökmag