2010. dec 28.

"Röslein, Röslein, Röslein" ... schwarz és egy kis tiramisu

írta: pif
"Röslein, Röslein, Röslein" ... schwarz és egy kis tiramisu

Az úgy volt, hogy a Folyékony Kenyér megkért, hogy a Főzdefeszt Előszilveszterre a Fekete Rózsához hangoljam át a korábbi tiramisus receptet. Mivel a parti 28-án éppen most zajlik, csak azt tudom remélni, hogy ízlett! Azért közben megosztom a nagyérdeművel a receptet.

Már korábban is volt szerencsém a - sörbloggerek által legjobb magyar főzetnek ítélt - békésszentandrási dubplabak csodához, így elég határozott tervekkel indultam neki a receptnek. Szerencsére a karácsonyi bevásárlás alatt a Sörspecialista meglepett egy üveggel, és így a készítés közben friss élmények alapján komponálhattuk meg a tiramisut.

Mivel 40 adag édességhez egy normál háztartás konyhája picit kicsi volna, így "házi műhelyünkben", a János Étterem konyhájában, Kelemen Gábor séffel láttunk neki...

A csomagtartóból a nagy mínuszokban kikerült Fekete Rózsa még jó (azaz egy baksörnél ez rossz) hideg volt, amikor konyakos kelyhekbe töltöttük. Elsőre, így hidegen viszont - örömünkre - már a remélt meggyes illatokat mutatta. Később, amikor már kezdett fogyasztási hőmérsékletre (kb. 12 fok) melegedni megcsillantotta mézes, malátás, sőt komlós arcát is, meg persze még jónéhány piros és lila gyümülcs illatát és ízét.

Kezdjük hát a beáztatást! A Merlot típikusan piros gyümölcsös (málnás, szilvás, meggyes) illatokat, ízeket felvonultató bor. A vakszerencse úgy hozta, hogy egy kifejezetten meggyes világú Egri Merlot-t sikerült választani, az Ostoros pincészettől. Hozzá szűrt meggylé és méz. Az arányok: 3 deci bor, 2 deci meggylé, 3 dkg méz. (a negyven adaghoz, másfél keverés kellett) A babapiskótákat lazán és gyorsan beleforgatjuk, és már kapjuk is ki belőle, nehogy szétázzon, majd szépen elrendezzük egy nagy edény alján.

Közben kevés porcukron tojássárgájákat habosítunk aztán zúdulhat bele a Mascarpone. 1 kiló sajthoz 12-15 dkg cukrot és 8 tojás sárgáját kell felverni. A tojásfehérjék felét eltesszük, hogy a végén kristálycukorral kemény habbá verjük, és avval lazítsuk a krémet.

Ha kész a krém is az egészet elegyengetjük a piskótákon és étcsokoládét reszelünk rá, aztán legalább fél napot pihentetjük, majd lehet hívni a családot.

Nagycsaládosoknak, vagy azoknak, akik úttörőtáborban csinálják itt vannak a mennyiségek 40 adagra:

- 3 kg Mascarpone, 24 tojássárgája, 12 tojásfehérje, kb. 60 dkg babapiskóta, 0,45 l Merlot, 0,3 l meggylé, 4,5 dkg méz, 36 dkg porcukor, 10 dkg kristálycukor, 10-12 dkg étcsoki reszelve.

És néhány jótanács, ami tulajdonképpen egy: FIGYELJÜNK ODA, MILYEN ALAPANYAGOT VESZÜNK! - Mascarponéból hanyagoljuk a Szarvasit és az Auchanban és Tescoban kaphatók nagy részét. Jó minőségű az Aldinak a 0,5 kg kiszerelésű (mi ezt használtuk, álfogyókúrázóknak üzenem, van belőle light is - az csak 700 kalória nem 1000) vagy a Metronak a kilós vödrös kiszerelésű sajtja. Ne rakjunk bele 10 éves, többezer forintos savas, tanninos bort, keressünk inkább valami 4-500 Ft-os friss, gyümölcsös fajtát, ami azért láthatott szőlőt. Csokiból min. 40%-os kakaótartalmú csoki legyen benne, lereszelés előtt hűtsük jól le, különben szétfolyik a folyamat közepén a kezünk között.

És vigyázzunk a Rózsával, mert 9% az alkoholtartalma, ezt még egy ilyen zsírgazdag desszert sem szívja csak úgy magába...

Ja, és üzenem mindenkinek, a Fekete Rózsa pezsgőélesztővel erjed, úgyhogy ideális újévi koccintáshoz is...

BUÉK mindenkinek!

Szólj hozzá

magyar sörkorcsolya bak békésszentandrás kisüzemi