2010. okt 06.

Tökkel ütött - a sörök Lapsang Souchongja

írta: pif
Tökkel ütött - a sörök Lapsang Souchongja

Biztos volt úgy mindenkivel, hogy megkóstolt valamit, és hirtelen beugrott az ízről, hogy ez mennyire illene valami egész más ételhez-italhoz. Hát, velem pont ez történt.

Az úgy volt, hogy kolléganőmtől kaptam két szép darab tököt, hogy csináljak belőle főzeléket, ő utál tököt gyalulni. Neki is álltam, de hámozás után kiderült, hogy formára normál, tartalomra sütőtököt kaptam. Ha már így esett, nosza, csináljunk sütőtököt! De mi lenne, ha kicsit feldobnánk az ízét, tegyünk rá egy kis szalonnát is.

 180 fok, 1 óra és a narancsszín szeletkék kellemesen megpuhultak, no de most mi legyen velük? 

 

 

 

Sütőtök krém!!! Egy kis tejföl, egy kevés vajjal kikevert szardínia, tárkonyos mustár, ecetben ázott friss zöldbors és persze a tök. Be a turmixba, kis utánsózás, -borsozás. És - trarááá! - kész! De mihez együk?

 

 

 

 

 

 

Ekkor, valahol elmém egyik rejtett, homályos zugából elősomfordált egy halovány íz-emlék. Megrázta magát, leporolta a rárakódott avittos gondolat-foszlányokat, és nagyot kiáltott: "Egy korsó bambergi füstölt sört ide!!!" 

Van a fekete teák között egy különleges fajta, a  Lapsang Souchong. Ezt a fajtát az különbözteti meg az többi kínai fekete teától, hogy szárításnál fenyőfa tűz fölött füstölik a tealeveleket, s ez egy jellegzetes füstös illatot-ízt kölcsönöz a teának. Aki nem szokott hozzá és beleszaglál a teáscsésébe, azt hiheti, valaki a húsvéti sonka levével forrázta le a tealeveleket...

 

 

 

A bambergi füstölt sörök hasonló különlegességnek számítanak a sörszeretők körében. Jellegzetes füstölt illatuk, füstös ízük vagy olthatatlan rajongást, vagy enyhe visszatetszést vált ki a fogyasztóból. Való igaz, nyári kánikulában nem kifejezetten erre vágyik az emberfia, de az ősz beköszöntével újra elérkezik a jó bock-ok és a Rauchbierek ideje.

Mivel csapolva ilyesmihez legközelebb Bécsben juthat hozzá a derék sörkedvelő honpolgár, marad sokunk kedvence, a Sörspecialista a Kacsa utcában. Szombat délben jól be is vásároltam náluk, és - ugyan lemaradtam a zárás utáni szeánszról - este alig vártam, hogy összekóstolhassam az Aecht Schlenkerlakat a sütőtök krémmel.

 

 

A leheletnyit halas, mustáros tejfölös sütőtök édes telt krémességébe enyhe csípős ízt csempészett a zöld bors, és a házi korpás rozskenyéren az érlelt sonka hozzátette a maga sós alapízét a sör füstösen édes-malátás kesernyés zamatához. A füstölt búzasörhöz a kevésbé sós, sült karajszeletek passzoltak jobban. Nyilvánvalóvá vált, hogy a füstös sört nem szabad egy másik nagyon intenzív füstölt ízzel összeereszteni, mert a hatások csak kiolthatják egymást. A sörnek főszerepet kell adni, a kisérők itt csak statiszták lehetnek. Akár egy gasztro-concerto, a szólóhangszer a sör, és a kamarazenekar a többi étel.

Így készülnek a jól csengő íz-akkordok!

Azért majd kipróbálom padlizsán- és avokádó krémmel is...

Szólj hozzá

német bamberg füstölt sör schlenkerla