2010. jún 30.

Ladagyár Kőbányán

írta: pif
Ladagyár Kőbányán


Régóta tartozunk már ezzel a poszttal, olyan régóta, hogy talán már senki sem él, aki kíváncsi lehet rá. Ezért csupán a gasztroblogger szakmai becsületnek adózva rójuk le kegyeletünket a néhai Kőbányai sörgyártás előtt. Ugyanis:

...de ne rohanjunk előre a gravaminákkal. Tulajdonképpen vidám gyárlátogatáson voltunk, olyan hangulatban toppantunk be, mint ahogyan a ladagyárba Koltai et., és bár mi tűzfészkek helyett inkább a sörcsapokat kerestük, a hangulat hasonló volt: darabosan mozogtunk és sokat vihogtunk (végül nem találtuk meg a női öltözőt). A gyár viszont kissé leégett - de nem miattunk.


Ugyanis egyetlen iható sörük van, a Bak. Egy kivétel még a mentes 24-es: ez sem azért kivétel, mert még éppen iható, hanem mert nem is sör... Valamiért viszont büdös. Márpedig minek innék alkoholmentes sört, pláne befogott orral? (Max. felitatom Düsamennel.)

[p.s.
Rebelka a 24-esről]

Egy percre átadom a szót a velünk lévő kollégának:

Az Ászoknak savanyú izzadtságszaga volt, csak egy kis kortyot ittam: szörnyű volt: erjedt földimogyorópor íze volt, inkább nem bántottam. Kértem még egy alkoholmentest.
A Kozel következett, és az sem nyerte el a szimpátiámat. Savankás, mustáros szaga volt, és ebből is csak egy kortyot ittam, mert meleg volt, mint a fene. Még egy alkoholmentes.
A Classic Drehert megittam, bár túlzottan ez sem ízlett. Kiderült, hogy császárkörte és banán ízű észterek karakterizálják, és „Traditio” nevű hallertaui aromakomló van benne. Pár évvel ezelőtt németes, kesernyés irányba tolták el a receptet. Én mindig valamiféle bizonytalanságot érzek a Dreherben, mintha nem lenne eldöntve, hogy kukoricás, édeskés, szénsavas olcsósör legyen, vagy feszes német keserű.
(TonyCaviar)


A vendéglátás remek volt, ezt meg kell jegyeznem, mielőtt szó érné a ház elejét.


A baj nem a kínálókkal, hanem a kínáltakkal volt, oka a szokásos: a menedzsment, akik, felteszem, márkás nyakkendőikben havi egyszer, audijaikkal begurulva az ig.tanácsba úgy "döntenek", hogy minden maradjon a régiben, és amit eddig adtunk, az jó lesz eztán is. És semmi kísérletezés - nem úgy, mint pl. Sopronban, akik vették a bátorságot és (relatíve) kis mennyiségben főznek egy spéci sörpárost, csak és kizárólag a pesti Bohémia étteremnek. (Az ilyet hívják vállalkozásnak....)
 

Itt az a kevés újítás is csak finomkodás...szó szerint, finomhangolás, finomítgatás (pl. a Classic esetében), valljuk be, a termékflotta zászlóshajói, a Dréher Classic és az Arany Ászok rossz ízű sörök. ProliKispolgársörök. A "germánok" és az igazi sörök közt félúton.

"A világos sörtől savanyú a szád..."


sör by lecheffie.

Saját gyártásukból csak a nagymúltú, erős barna Bak finom igazán, ami pedig még egyszerre finom és még sör is, azok már importból vagy licenc. A teljesen gáz dobozos "germánokról" meg inkább szó se essék, azok az élelmiszeriparnak a környezetszennyező árnyoldalához tartoznak, már ha éppen nem mérgezőek.

 

Sokat már nem írnék, a Sörbúvár minden valószínűség szerint nem lesz a Dréher háziblogja,  beszéljenek tovább helyettem a képek, kettőnk képanyaga is fent van  picasa-n, ahol bemutat a cimbora, onnan kezdődnek az ő képei: megéri odáig diavetíteni, mert ő a jobb fotós! (...ivó is, de az most mindegy.)

 

Szólj hozzá

kőbánya dreher