2010. ápr 13.

Weltenburger Kloster Asam Bock

írta: pif
Weltenburger Kloster Asam Bock

Tegnap már felszabadítottam magam arra, hogy bátrabban párosítsam a blogon megjelenő söröket a mellé elfogyasztott ételekkel is. Ma erre egy további jó alkalmat adott, hogy farkaséhesen tértem haza, és most nem holmi könnyed salátára vágytam, hanem vaskos hagymás, kolbászos tojásrántára, melynek kitunkolható tükörtojás szeme is van. És ez bizony nem könnyed pilzenit, vagy üde búzasört kíván maga mellé, hanem bizony vaskos duplabakot. Ogreface cimborámtól (aki nagyon dícsérte a rate-beer-en) amúgyis kedvet kaptam a világ legrégebbi kolostorfőzdéjének Asam Bock nevezetű költeményéhez, hát le is vadásztam a sörspecialistánál múlt héten. El is készült a négytojásos mű, vagy 20 deka kolbásszal, aggódtam is, hogy miképp gyűröm le. Na de a baksör segített.

Én eddig a sörspecialista által kínálgatott duplbakok közül ezeket próbáltam ki: Andechser Doppelbock Dunkel, Paulaner Salvator, Pyraser Josephi Bier Starckbier, Scheyern Kloster Doppelbock, Memminger Klausator. Ez a kolostori sör tényleg fantasztikus, csak a Salvatort nem kőrözte le, de míg amaz meglehetősen édeskés, mármár szinte desszertsörnek tűnik, addig ez nagyonis az ilyen nehéz, zsíros eledelek tökéletes kísérője.

Egyetlen dolog disszonáns egy kissé, az üvegen levő barokkos piperkőc alak. Az ő kezébe inkább pezsgős pohár illik, mint a vaskos, már-már parasztos Asam-Bock korsója. Persze tisztában vagyok azzal, hogy a cimke a Kolostor újjáépítőinek, az Asam testvéreknek állít emléket, de vajon melyik Asam pózolhat az üvegen?

A kolostor sörfőzdéje majdnem a legrégibb a világon, a híres Weihenstephan is csak 10 évvel előzi meg. Így aztán a cimkén (a németek imádják a rekordsöreiket: legrégebbi, legerősebb, legkülönlegesebb stb.) csak az áll, hogy a legöregebb kolostorfőzde. Amúgy a kolostor bencés, és a címerben található kereszt Szent Györgyre, a Weltenburgi kolostor védőszentjére utal.

Szólj hozzá

bajor