2010. már 20.

Extrém (és finom) sörök a Kacsa utcában

írta: pif
Extrém (és finom) sörök a Kacsa utcában

A külünleges belga sörökről szóló posztunk jó képet adott arról, hogy a németalföldi kis ország elképesztő extremitásig képes elmenni, ha valami furcsa sört kísérleteznek ki. De ha szélsőségekről van szó, bizony a németek se mennek a szomszédba. Elég itt talán megemlíteni a sóval és korianderrel ízesített lipcsei Gose-t, a tejsavasan savanyú Berliner Weisse-t, a kiemelkedően gyümölcsös, malátás Schneider Aventinust, a bambergi füstölt söröket, vagy a különleges eljárással készült kősört.

A nemrégiben nyílt Kacsa utcai sörforrás, ezen kuriózumok többségét árulja, más masszívan megbízható sörök társaságában.

Az igazi sörkedvelők nem rettennek vissza az erősen komlózott, karakteres árpalevektől sem, sőt úgy tartják, hogy ezek az igazi, frissítő férfias italok.

A St. Georgen kellerbier egy ilyen példány. Szüretlen, szinte karcosan keserű, szinte bordósan vörös, és elképesztően frissít. Fantáziaszegénységem miatt, egy pár virslivel fogyasztottam el, de nagyon jó volt.

Menjünk mindjárt el a másik végletig. A Lausitzer porter a keletnémet-lengyel határvidéken készül, és a neve ne tévesszen meg senkit, semmiképp nem mondanám porternek, inkább schwartzbier, méghozzá hihetetlenül édes. Ne a sűrűn folyó, erősen malátás belga sörök sziruposságára gondoljunk, ne is a Paulener salvator testes édességére, ez a sör kifejezetten kólaszerű, és nem csak színében. Sokakat ez biztos elriaszt, de tényleg frissítő nedű, szerintem egyszer mindenképpen meg kell próbálni. Mivel hozzáadott cukrot is tartalmaz, a reinheitsangebot miatt nem szabad sörnek nevezni németföldön.

Egy újabb meghökkentő íz, füstölt íz a sörben. A jól ismert bambergi Schlenkerla sörök produkálják ezt. A malátát bükkfa füstjén szárítják, állítólag hajdanán félig megégett a malátakészlet, de sajnálták eldobni, inkább világklasszis lett belőle. Amikor legutóbb barátaimat megkínáltam vele, egy hölgy így szólt a barátnőjének: Te figyelj, ez negyon durva, de kóstold meg, ilyet nem hagyhat ki az ember az életéből. Én is így látom.

A füstölt sörökhöz hasonló műfaj a kősör, de ezeknél inkább az erősen pörkölt karamella dominál. A cefre felfűtéséhez felforrósított köveket használnak, ez pirítja meg a sörlé cukortartalmát. A Kacsa utcai bolt is kínál egy ilyen sört, szerintem mindenképpen kipróbálásra méltó.

Essen végül szó egy igazi berlini különlegességrűl, a helyi búzasörről. Itt pedig a savanyú íz dominál, ugyanis az alkoholos erjedéssel párhozamosan tejsav is képződik, ez okozza a frissítő savanyú ízt. Több berlini főzde is készít ilyen sört, a Kacsa utcában a Berliner Kindl Weisse kapható.

Szólj hozzá

német