2018. aug 31.

Heineken házi Porter - Új Óvatos Duhaj a láthatáron

írta: pif
Heineken házi Porter - Új Óvatos Duhaj a láthatáron

Tegnap a Heineken által megirdetett Házi Sörfőző Verseny döntőjén jártam, ahol megszületett a döntés, és a beérkezett pályamunkákból Stubna Ágoston, rutinos házi sörfőző portere került ki az 5 fős szakmai és a nagyközönségből jelentkezett közönségzsűri választása alapján. Ezúton is szeretettel gratulálunk!

soproni_sorverseny1.jpg

A Krak'n Townban tartott döntő-sajtótájékoztatón José Matthijsse, a Heineken vezérigazgatója, Bajkai Tibor a Házi Sörfőző Egyesület alelnöke, Lados Péter a Yeast Side Brewery egyik tulajdonosa (akivel a Heineken a komló-projektjét csinálta a közelmúltban), Wossala Rozina, gasztroguru és Lehmajer Viktor, a soproni gyár sörfőzőmestere (a Soproni IPA "atyja") zsűrizésével, Winkler Róbert autó-, futás- és sörszakértő moderálásával jelentette be a nyertest, akinek portere a közeljövőben a Soproni Óvatos Duhaj termékcsalád tagja lesz, mivel nagy tételben is le fogja főzni a gyár.

Jól elkéstem, így az esemény végén tudtam csak néhány szót váltani a zsűri tagjaival és a győztessel, ez alapján pár info elsőkézből.

A győztes: Stubna Ágoston elég régóta főz sört, eddig főleg lágerekkel (a legnehezebb ezt házilag főzni) bizonyított a versenyeken, de - ahogy elmondta - portert még eddig nem főzött, úgyhogy ez volt az első receptje, és a végeredmény szerint eltalálta a szakmai és a közönségzsűri igényeit is.

A házi sörfőző: Bajkai Tibor elmondta, hogy a beérkezett tételek közül volt néhány ízhibás darab, de a nagy részük izgalmas sörré kerekedett, csak a versenykiírás óta eltelt idő miatt némileg szűkös volt a pályázók lehetősége, egy porternek picit több időt kellett volna adni. A hét, döntőbe jutott versenydarabból aztán végül kettőt emeltek ki, és hosszasabb vita után - amúgy a független, önkéntes jelentkező közönségzsűrivel egybehangzóan - Ágoston sörét hozták ki győztesként.

Az IPA-apa: Lehmajer Viktort főleg arról kérdeztem, mi lesz a sör további sorsa.Természetesen nem lehet egy házi receptet egy az egyben átültetni gyári körülményekre, ahol egy főzet négyszázezer liter, egy tétel pedig ennek a négyszerese. A győztes sört először mikrobiológiai vizsgálatra viszik (10 palack sör készült, de a közönség sajnos nem kóstolhatta), majd a recept alapján a Krois Brewery 500 literes kisüzemében több próbafőzetet fognak készíteni és ezek után optimalizálják a soproni gyárra. Arra a kérdésre, hogy a Soproni Démon mellé hogy fog elférni a portfólióba még egy - magyar vidékeken csak korlátozottan népszerű - barna sör, azt a választ kaptam, hogy közönségfelmérések alapján a népek kíváncsiak volnának a porter-stílusra és azért esett erre a választás.

A vezér: José Matthijsse szerint jövő évben debütálhat a soproni porter, de még nincs pontos időpont kiírva. Ezt már csak én teszem hozzá, hogy vélhetően nem a nyári hőségre fognak időzíteni egy porter-bemutatót, úgyhogy ez alapján - szerintem - legkorábban jövő ősszel várható az új "házi" söre a Heineken magyar gyárának.

Végül néhány gondolat magáról a kezdeményezésről: Amellett, hogy Magyarországon egyértelműen úttörő és mint ilyen, üdvözlendő a Soproni Sörverseny, a Heineken már Hollandiában és Lengyelországban bevált recept alapján hirdette meg ezt a versenyt, úgyhogy semmit nem bíztak a véletlenre. Más kérdés, hogy egyelőre nem volt túl nagy sajtóvisszhangja, hiszen kézzelfogható termék még a kanyarban sem látható. De majd jövőre...

Magáról a porterről az a véleményem, hogy nagy rizikót vállalnak vele. Amikor a Heineken ügynöksége még februárban megkeresett a verseny ötletével és kapott pár tanácsot a verseny lebonyolításával és a zsűritagokkal kapcsolatban ennek hangot is adtam, de így utólag - Viktor válasza alapján - fogadjuk el, hogy nekik nagyobb a rálátásuk.

sorponi_sorverseny2.jpg

Szerintem a porter, mint Óvatos Duhaj inkább konkurense lesz a Démonnak, már csak azért is, mert az úgy nevezett Brown Porter, a könnyű, ivós, nem túl elgondolkodtató, nem annyira édes változatáról beszélünk. Viszont, a más irányból nézzük, a Heineken hazai portfóliójában a világos lágerek (Soproni, Soproni 1895, Gösser, Heineken, Birra Moretti, Krusovice), a barna láger (Démon. Krusovice Dark), a bajor búza (Edelweiss), és  a belga gyümölcsös (Mort Subit) illetve apártsági ale (Affligem) mellé húznak be egy kísérleti barna, ale-típusú sört, így nagyjából kerek lesz a hazai pakk.

Ha a hiperek konkurenciás kínálatát nézzük portert csak az import Fuller's (kb. 600 Ft) és a Tesco Craft (kb 350 Ft) kínál, kicsit tágítva a kört barna ale-típusú sörök közt a Grimbergen Double Ambrée-t (Carlsberg) és a Leffe Brune-t (Borsodi) (kb 400-500 Ft) találjuk. Ha a Soproni jól árazza be a termékét, és a nagyközönség ínyencebb része valóban nyitott egy Porterre, akkor az ősztől tavaszig sikeres is lehet az új Duhaj-Porter...

Szólj hozzá

porter heineken házisör sörverseny