2017. már 02.

Gólem Hopochonder IPA - helyére került

írta: pif
Gólem Hopochonder IPA - helyére került

A Gólem, amióta átigazolt a bérfőzésekkel a Horizonthoz, nagy mennyiségben és takarosan kivitelezett hidegkomlózással prezentálja a söreit, úgyhogy ez a kapcsolat tartósnak és gyümölcsözőnek bizonyul. Az karácsonyra elkészült új főzet Repeta és az új kicsit magasabbra csavart keserűvel (70 IBU) operáló Hopochonder is remekül sikerült és remek, jól dönthető

golemhopochonder3.jpg

Mielőtt bármit is írnék, ki nem hagyhatom az alábbi opust, ami nemrég gyermekeimnek is nagyon bejött, amikor utazás közben feszegettem a zenei ízlésük határait.

Mindjárt az elején kapunk a címkén egy elég mókás meghatározást a névválasztásra:

Hopochonder - 1. Betegesen aggodalmaskodó személy, akit szüntelen nyugtalanít, hogy elég komlót használt-e, elég keserű-e a söre és a megfelelő komlókat használta-e. 2. Egy amerikai IPA típusú sör (Gólem)

Azért a tréfás lexikonkivonat mellé megkapjuk a sörnél kellő maláta és komlóinfokat is, és a Gólem-től megszokott keserűség- és színskálát alá, ami előrevetíti, mire is számíthat, aki kóstolja. Egy sokadik IPA egyre kevesebb újdonságot tud felmutatni, lassan ott tartunk, hogy hozzászoktunk a jó minőségű, szépen kivitelezett IPA-khoz, úgyhogy, aki új sörrel akar megjelenni, tényleg oda kell tennie magát, mert az egyre kényesebb ízlésű fogyasztók elég sok IPA-val találkoztak, és van véleményük, van kedvenc IPA-juk. Előre vetítem, a Hopochonder vette az akadályt. Ha nem is olyan különleges katarzist nyújt, mint pl egy Greyjoy, a jelenlegi hazai kínálat egyértelműen  felső szegmensébe sorolható.

Illatában a Mosaic és a Citra valamint az Ekuanot komlók citrusos trópusi gyümölcsösségével indít, majd becsatlakozik az olajosan-gyantásan fűszeres, szőlős, boros, kicsit bodzás aromákkal a Nelson Sauvin, ami részemről az egyik komlókedvenc. (a Simcoe és a Galaxy mellett). A komlóillat - köszönhetően a hidegkomlózásnak - szépen állandósul, és csak mögüle kandikál ki egy kevés kekszes, mézespiskótás maláta. Habban - ekrű, tartós, kemény, - és színben - enyhén opálos virágméz-szín - hozza a kötelező maximumot. Ízben is a fűszeres, füves olajosság érvényesül, a maláta csak támasztja az ízeket és az egyensúlyt tartja meg, de diszkréten a háttérben marad. Aztán amikor már eluralkodna a gyantás keserű, akkor egy kis muskotályos mézességgel, megmutatja magát. A frissítő, jó korty, a kellemes nyelvösszehúzó alfasav és a közepesen tartós lecsengés mind szép egységet ad a sörnek.

A keserű nem tolakodó és eltúlzott, így még a kezdőbb IPA-sok is nyugodtan "hopochonderkedhetnek" egyet. De azért ez nem egy beetetős IPA, már igényel némi tapasztalatot, rutint, a keserűre kényesebb ízlésűek maradjanak a Szőlős APA biztos kikötőjében. Viszont a szakértőbb lelkeknek be fog jönni, mert egyben van, és nagyon jól iható.

Aki meg szeretné a Hopochondert és más Gólem söröket is megkóstolni, az meg se álljon a Krak'n Town-ig, ahol ma lesz a prömieeeeer. Hajrá!

Szólj hozzá

magyar ipa gólem kisüzemi